fredag 7 oktober 2011

-Vem blir stalker?
Sjöfn förklarar bakgrunden.

Psykologen har ordet
Det har varit mycket tal om "stalking" senaste tiden. Tack vare nya stalkinglagen som gör oönskad förföljelse till ett lagbrott med långt fängelsestraff och på grund av att vissa i Second Life upplever sig vara stalkade.
Men vem blir stalker? Hur ser en hon/han ut? -Jag ber Sjöfn reda ut begreppen lite kort.
-En stalker kan lida av många olika sjukdomstillstånd men de vanligaste är "narcissistisk personlighetsstörning" men det finns också en mycket liten rent prykopatisk grupp.
Narcissisterna utmärker sig genom att de kräver att bli uppmärksammade som överlägsna utan några som helst bevis på sina resultat de överdriver sina prestationer och förmågor helt ohämmat, de kräver att få bli uppmärksamamde som om de bestigit Mount Everest för minsta skitsak.
Narcisisten tar aldrig ansvar för något. Han skyller på andra om något går fel.
Han/hon sätter upp människor mot varandra. Ser till att hålla sina bundsförvanter och ”offer” särade.  Är skicklig på att prata och förvränger våra ord och handlingar. Alltid karismatisk och får vanligtvis som han vill. Han(hon underminerar det nätverk som stödjer oss och uppmuntrar oss att inte träffa våra familjemedlemmar eller vänner. En riktigt manipulativ typ, hänsynslös, oärlig och elak. Den här kontrollerande mobbaren uppmuntrar oss till att bli beroende på honom. Framstår ofta som ynklig, bortkommen och i behov av hjälp.
Narcisisten blir ofta, gärna i samband med alkohol, ångerfull och vill gärna tala om för dig vilken skurk han/hon är vilket givetvis är glömt när spritdimmorna skingras.
-Hur värjer man sig då mot narcissisten?
Kolla fakta på allt han/hon säger - ta inget för sanning. Lär dig se varningstecknen; när något i berättelsen blir för bra för roligt för käckt. Ju mer narcisisten får prata dess mer brer han på. 
-Försök gå därifrån och glöm aldrig aldrig aldrig -Det är inte ditt fel! Aldrig någonsin får du se dig själv som offer.
Narcissisten är sällan farlig men naturligtvis väldig obehaglig att komma i vägen för. 
Psykopaten är väldigt charmig, hans välvilja vet inga gränser och ju mer välvilja sprider han/hon omkring sig. Men låt dig inte luras, bakom masken av välvilja smids redan planer för hur han/hon ska kunna skada dig. Sällan fysiskt men genom att sätta så många käppar i hjulen för dig som det bara går.
-Hur värjer man sig mot psykopaten? 
-Försök inte bota eller hjälpa. I den här gruppen finns hustrumisshandlare och jag vet inte hur många gånger jag hört misshandlade hustrur säga: -Han är så snäll när han är nykter. 
Den här personen är sjuk och behöver professionell hjälp och du med om du råkat ut för en sådan. 
Sök en stödgrupp, länkar längst ner på sidan, Du ska inte acceptera vare sig fysisk eller psykisk misshandel. I den här gruppen återfinns de verkligt farliga personerna, barn och hustrumisshandlare våldsverkare och mördare. Råkar man ut för en sån ska man vända sig till polis eller kvinnojour med en enda gång. Väntan kan förvärra situationen. Psykopaten behöver vård snabbt.
FOTNOT: Sjöfn är Psykolog. En psykolog bör inte förväxlas med titeln psykiater som syftar på en läkare med specialistkompetens i ämnet psykiatri. Psykologens kompetens spänner över olika kunskapsfält: naturvetenskapliga såväl som samhällsvetenskapliga och arbetsområdena är betydligt vidare än psykiaterns. Läkarens verksamhet begränsas till det medicinska fältet.
-Psykologen tar reda på hur, vad och varför människor gör si eller så i olika situationer. 
-Psykiatrikern botar sjuka människor


5 kommentarer:

 1. @Sjofn; ta inte illa upp, men du är ju psykolog ed säger du? Då vet du väl att "vård" inte biter på psykopater? Och det räknas inte som psykisk "sjukdom" heller egentligen. Mer ett personlighetsdrag. Det är en typ av "skada" (om man kan säga det?) i hjärnan ja, men obotlig.

  Annars helt rätt. Misstänker ni att ni kommit i kontakt med en psykopat försök undvik personen och gå inte in i någon argumentation. Man kan inte "vinna" mot en psykopat.

  Som tur var är dom inte så vanliga. Vanligare bland män än kvinnor dessutom. Blanda inte ihop dem med "mytomaner" som är ofarliga med ljuger ohämmat om allt. Alla varianterna finns nog i SL precis som irl (mwahahha ;)
  Happy halloween! :P

  SvaraRadera
 2. -Med vård kan ju också menas; -lås in och kasta bort nyckeln.
  Det har trots allt gjorts en del lyckade försök i England. Man har använt amfetaminpreparat kombinerat med samtalsterapi så helt kört är det nog inte ens för en äkta psykopat i alla fall i en framtid.
  F.ö försökte jag hålla det så kort som möjligt för att helt och fullt utreda alla varianter på psykisk ohälsa och deras behandling behöves en oerhörd massa fler bokstäver. Det viktiga tycker jag är att alla lär sig när det är dags att springa för livet.

  SvaraRadera
 3. Jaa Sjöfn, är du utbildad psykolog?
  I så fall borde det vara en självklarhet för dej att stava "Narcissist" med 2 s....
  Håller för övrigt med "eternalMetaverse".

  SvaraRadera
 4. Du vet Gittrika, jag är uppfödd på västkusten och vi är inte så vana vid att stava. -Vi har så lite snö.

  SvaraRadera
 5. Anonyma kommentarer tar vi rutinmässigt bort.
  För övrigt kan jag förklara varför somliga döljer sig bakom signaturen "anonym"

  SvaraRadera