Vår tids störste hjälte? -Raoul Wallenberg året 2012

Entrén må verka oansenlig men där inne har det uträttats storverk
Till höger innanför entrén på Svenska Ambassaden i Second Life låg Raoul Wallenbergs kontor. En exakt replika av hans arbetsrum på Svenska Ambassaden i Budapest 1944-45. På väggen ser man det obligatoriska kungaporträttet av Gustaf V en ännu större bild på hans fru och hans barn och kartan över svenska säkra adresser.
Där kunde han se ut över det sönderskjutna Budapest. Se hur judar och romer samlades ihop lastades på järnvägsvagnar och fraktades till utrotningslägren.
Fribiljett till livet.
Raoul Wallenberg kände att han måste göra något. Han började skriva ut Svenska skyddspass till judar och romer. Han skaffade säkra adresser som han gav diplomatisk status genom att han kallade dem "Svenska Biblioteket" och liknande namn.
Fler än 10.000 människor räddades undan en säker död i gaskamrarna av honom.
Den 14:e januari uppsökte Wallenberg  den sovjetiska staben av oklara skäl Den 15 och 16 januari befann sig Wallenberg hos de sovjetiska militärerna, men den 17 januari beordrade vice försvarsministern Nikolaj Bulganin chefen för den andra ukrainska fronten Malinovskij att Wallenberg skulle arresteras. En kopia av ordern sändes till chefen för det sovjetiska kontraspionaget Smersj, Viktor Abakumov. Enligt ordern skulle Wallenberg föras till Moskva och det meddelades att "vederbörliga instruktioner lämnats till kontraspionaget Smersj". Där slutar spåren. Senare efterforskningar både under och efter Sovjettiden har inte gett annan förklaring än den officiella som inte är trovärdig. Wallenberg ska ha dött i Ljublijankafängelset 1947. Det finns flera säkra vittnesmål från Sovjetmedborgare som sett honom långt senare.
-Ryssen kommer, ryssen kommer!
Resterna av Budapest 1944
Min pappa berättade att det fanns en väldigt fin delikatessaffär på Marstrand som drevs av en Ungersk familj som räddats av Wallenberg och de vita bussarna till ett nytt liv här. En dag i slutet av 1960-talet övade två Lansenplan från flygvapnet attack med Karlstens fästning som mål. Frun i familjen blev fullständigt panikslagen och sprang förtvivlad ut på torget och skrek-Ryssen kommer ryssen kommer! De kanske inte hade så mycket saker med sig men en tung packning av minnen ingen behöver.
2012 - Raoul Wallenbergåret
Raoul Wallenberg skulle (?) ha fyllt 100 år i år. Detta föranleder staten att instifta ett minnesår med mycket arrangemang i fredens tecken.
Året började samma dag som Wallenberg greps med en ceremoni i riksdagens plenisal. Svenska institutets vandringsutställning "To me there´s no other choice - Raoul Wallenberg 1912-2012"
invigs i Budapest, det invigs ett permanent Raoul Wallenbergrum på Mauermuseum i Berlin och det är invigning samt vernissage av utställningen "Raoul Wallenberg 100 år" i hans hemkommun Lidingö.
Olle Wästberg
Året fortsätter på liknande sätt med bokutgivning, föredrag utställningar i bl. a. Stockholm, Lund, Budapest och Moskva. Programmet är inte helt klart än men finns i sin helhet på Riksdagens Wallenbergsida : Raoul Wallenberg 2012.
Den som håller i hela Wallenbergåret är ingen mindre än "vår egen" Olle - Olle Wästberg mannen bakom House of Sweden i Second Life.
Mer att läsa och länkar finns bl.a på The Official Raoul Wallenberg Site.
För den som inte orkar läsa finns filmen Good evening Mr Wallenberg med Stellan Skarsgård på DVD - den ska jag se när den kommer på TV eller så hyr jag den.
Raoul Wallenberg var en "riktig karl".


 ✝
Second House of Sweden och Swedish orientation avlivades brutalt av Svenska Institutets ledning den 31 December 2012. Läs mer.