Anne Frank -Jude, mördad av rasister!


Det första Anneliese Marie Frank skrev i sin dagbok, som hon fick på sin 13 årsdag. Senare döpt sin dagbok till Kitty:
"12 juni 1942
Jag hoppas, att jag ska kunna anförtro dig allt, så som jag hittills aldrig kunnat åt nån, och jag hoppas, att du kommer att bli ett stort stöd för mig."
Anne  kom från Tyskland, hennes familj emigrerade till Holland när nazisterna tog makten.  Familjen bestod av pappa Otto, mamma Edith och syster Margot Frank.
I Holland kunde de leva liv undan antisemitismen. Lugnet blev inte långvarigt, nazisterna kom till Holland. Innehållet i Annes dagbok förändrades från hur det gick i skolan, vänner och beundrare. Anne hade nämligen många beundrare på den tiden. Hennes värld skulle snart förändras radikalt. Det största problemet hon hade var att någon hade stulit hennes cykel.
Ingången till gömstället doldes av en svängbar bokhylla
Familjen Franks matrum
Den 15 juli 1942 fick Annes syster Margot ett upprop från SS. Hon skulle omedelbart föras till ett koncentrationsläger för att utföra tvångsarbete. Föräldrarna hade länge anat att något sådant här skulle hända och hade förberett ett gömställe. Redan nästa dag lämnade de sitt hem och begav sig till den byggnad där Ottos företag låg. En del av byggnaden syntes inte från gatan, den vätte inåt mot gården.
Den 16 november samma år fick gårdshuset sin åttonde hyresgäst, Fritz Pfeffer. Anne kallar honom för Herr Dussel,r ”dumskalle” på tyska. Anne gillade  aldrig Fritz.
I gårdshuset rådde en särpräglad stämning:
 Torsdag 16 september 1943
Kära Kitty!
Det underliga förhållandet mellan oss här blir allt sämre ju längre det varar. Vid bordet vågar ingen längre öppna munnen, om inte för att stoppa in maten, för vartenda ord man säger väcker förargelse eller blir missuppfattat. Jag slukar dagligen valerianatabletter mot ångest och depression, men det hindrar inte att min stämning nästa dag är ännu sämre. Att en gång kunna skratta högt och gott skulle hjälpa mer än tio valerianatabletter, men vi har visst glömt att skratta. Ibland är jag rädd, att jag av allt allvar ska få ett långt, långt ansikte och nerhängande mun. Det är inte bättre för de andra, alla ser med bävande känslor fram mot det hemska som heter vintern."

De  smög runt i strumpor för att ingen skulle höra deras fotsteg. All försiktighet, rädsla och längtan att få gå ut förändrade de åtta annars vanliga personerna.
Annes säng
I dagboken kan man faktiskt följa hur hon utvecklas och mognar som person. Man ser henne förvandlas från en liten naiv flicka till en förnuftig kvinna.
Efter ett och ett halvt år i gårdshuset blir Anne kär i Peter van Daan. Hennes dagbok handlar då mest om hennes känslor för honom. Judarnas levnadsförhållanden är inte de bästa. De lever på mat köpt med svarta ransoneringskort. När deras langare hamnar i fängelse blir det mycket svårare för dem att klara sig. Ännu knivigare blir det när deras grönsakshandlare förs bort för att ha gömt judar i sitt hus. Trots allt lyckas de  försörja åtta personer med mat och andra nödvändigheter.

När det hettade till för mycket fanns ett gömställe på vinden ovanför deras hemliga gömställe.
Men den 4 augusti 1944 ringde en kvinna till polisen och avslöjade att flera judar gömde sig i gårdshuset. Alla åtta greps samt två medarbetare som hade hjälpt dem. De fördes till koncentrationsläger där alla utom Otto dog. Efter kriget återvände han till Amsterdam där han fick tag på Annes dagbok. Han läste och redigerade den och gav ut den till allmänheten. Först efter sin död hade Annes dröm gått i uppfyllelse – att bli författare.
Fakta; Anne Frank föddes den 12 juni 1929 i Frankfurt am Maine och dog den 31 mars 1945 i koncentrationslägret Bergen-Belsen, Tyskland. Anne Franks brott; hon var jude i ett nazistiskt land.
Länkar:
Slurl; Anne Franks hus i Second Life Amsterdam
Wikipedia Anne Frank - många länkar som leder vidare
Anne Franks dagbok på Libris
Anne Franks hemsida