fredag 28 oktober 2011

Vänsterns sista dödsryckningar..

Vad vill de göra efter ockupationen? Det döljs i hasch och rödvinsdimman
eller början 
på ett 
nytt 1968?
Rörelsen Occupy Wall Street har öppnat filial i Second Life med Occopy SL. Gemensamt för båda rörelserna verkar vara just det; -Occupy!
-Sen då? frågar jag men får inga klara svar.
Det är väl det problemet Socialdemokratin i Sverige också lider av. Det ropas på förändringar på all de håll och kanter sen kommer både rödgröna rörans och alliansens alla visoner att stupa på samma sak; Finansministern! Av tradition har svenska finansministrar, Wigfors, Sträng, Feldt,Bohman, Wible, Göran Persson och inte minst Anders Borg en sak gemensamt. Det ska vara ordning och reda i statsfinanserna. Några större utsvävningar tillåts icke. Så när Anders Borg säger att "Sverige ska stå väl rustat om det blir sämre tider" så har vilken som helst av hans föregångare sagt ungefär samma sak.
Amerikansk ekonomisk politik är en annan sak. Där har de senaste 40 presidenterna lovat "kraftiga skattesänkningar" "mindre politisk inblandning" och "större statliga utgifter". Senaste exemplet är George W. Bush som startade dyrbara krig och sänkte skatterna så mycket att USA har nått taket för sin upplåning.
Att han sen lät finansmarknaden härja fritt utan politisk inblandning var rent ut sagt stendumt och tvärtemot bland andra Anders Borgs uppfattning. Ohämmad utlåning till människor som inte hade förutsättningar att betala fungerade bara till bubblan sprack.
För att få ordning på världens finansmarknader krävs övergripande regelverk helst på FN-nivå. Om ett land inför strängare spelregler flyttar bara problemen till ett annat land helt utan insyn.
Att sitta och röka haschpipa och nostalgiskt drömma om 1968 är ingen lösning.
Att sätta press på världens regeringar så de ställer upp ett vattentätt internationellt regelverk som förhindrar överbelåning, lek med andras pengar maskerat till aktie och pensionsfonder och bonusutdelningar i "farbror Joakimklass" det gör nytta även om det inte är lika spektakulärt.
-Varför ska en VD få extra betalt för att göra sitt jobb? -Det logiska är väl att han/hon får sparken omedelbart om han/hon inte gör sitt jobb?
Sjöfn

2 kommentarer:

 1. Det oslagbara sättet att ta reda på vad detta handlar om är att läsa Misos
  http://netpolitiks.blogspot.com/

  Jag lovar att man inte finner nån rödvinsdimma där!

  SvaraRadera
 2. Som du kanske såg skiljer jag på Second Life, Europeisk och Amerikansk politik.
  För att en ockupation ska vara meningsfull anser jag att det behövs en plan för vad man ska göra istället. Att ersätta plutokrati med anarki leder ingen vart. Fördjupad demokrati är min väg.

  SvaraRadera