Målaren och hans trädgård

Redan från gatan får man klart för sig att Monets hem och trädgårdar är något alldeles extra.
Går sakta genom Giverny. Genom den lilla byn över torget och bort mot målaren Claude Monets hem. Jag upplever den där speciella stillheten som finns i små byar på landet. Bilar och baddräktsmodet skvallrar om att tiden stått mer eller mindre stilla sedan Monet dog här den 5 december 1926.
När jag passerat genom den rosenklädda pergolan och står framför den store mannens dörr.
Rustika gaslyktor kantar vägen. Längs fasaden klättrar långa vinrankor. Rabatterna prunkar av växtlighet. Jag bestämmer mig för att gå in i konstnärens hem och få känna den atmosfär som gav Monet inspiration och oss odödliga mästerverk.

Matplatsen är en njutning av konst och keramik.
Att få äta frukost här i detta underbara lantkök och med an fantastisk utsikt över trädgården kan inte undgå att inspirera en konstnärssjäl.Allt man minns från tavlorna finns där.

Du kan till och med få prova på att måla som Monet. Visst är jag duktig?Sitta på den röda bänken och njuta av konsten och verkligheten. -Gött!
Fakta: Claude Monet föddes 14 november i Paris och dog i 5 december 1926 i Giverny, var en fransk konstnär. Han räknas tillsammans med Pierre-Auguste Renoir som pionjär för impressionismen. Monets målning Impression: soleil levant (1872) gav namn åt den nya rörelsen.
Monet föddes i Paris, men växte upp i Le Havre, och det var här som han i sin ungdom började att måla. Han arbetade och studerade tillsammans med Eugène Boudin.
Monet målade sviter med samma motivval i olika ljus till exempel Katedralen i Rouen (1896-1897) och Näckrosor (1914-1917) från hans näckrosdammar i hemmet i Giverny. Huvudsyftet med dessa bildserier var att observera hur motivet förändrades under olika ljusförhållanden.
Paul Cézanne lär ha sagt: Monet är bara ett öga, men vilket öga!

Monets trädgårdar finns på Slurl:Giverny
Mer att läsa och tavlor att se finns på Monets egen hemsida