tisdag 25 oktober 2011

Hjälp mina filer är borta!

-Eko? -Eko eko eko..ingen rolig syn när allt är borta
Mardrömmen för oss alla. Bokmärken-blankt, historik-blankt, epost-blankt, kontakter-blankt, bilder-blankt.
Det har hänt oss alla i större eller mindre omfattning.
En situation som man helst löser genom att förebygga den genom kontinuerlig säkerhetskopiering. Tyvärr brukar den uppstå vid större systemuppdateringar. För det mesta finns filerna kvar, tex iTunes som ofta skapar ett extra bibliotek men då går man till menylisten och klickar på samla ihop bibliotek så brukar det lösa sig. Det har jag beskrivit tidigare, kolla här samma lösning både PC, Linux och Mac
Har du Mac OS och en lös hårddisk, kostar mellan 500 och 100 kronor, är det inga problem. Då använder du TimeMachine för att återskapa, antingen enstaka filer eller hela datorn. Min nuvarande lösning.
Med lite tur kan man hitta sina förlorade filer, de kan finnas sparade som .xml-filer,.pst eller liknande, de kan finnas mappar med namns som "Previous system" "Old system" eller liknande. Bokmärken kan finnas i mappar. Olika för olika operativsystem och olika versioner av operativsystem. Kreativa sökningar kan hjälpa. Både inifrån programmen och utifrån.
Förlorade Windowsfiler är knöligare att återställa men inte omöjligt. Dels finns Microsoft Recovery Console - den måste man dock installera själv, ser det ut som. Lite svårt att svara på när man inte har tillgång till en PC och kan kolla själv.
Är Windows-filerna raderade går det ändå att rädda en del och med lite tur samtliga, historik, bokmärken, epost ska kunna gå att återställa säger tillverkaren av "Recuva" ett gratisprogram för återställning av filer. Inte heller detta kan jag testa men du som kan berätta för mig hur/om det gick
Firefox sparar bokmärken, historik och lösenord i en profilmapp på hårddisken (samtliga system) den importerar man så är allt som vanligt igen. 
Har man Telias Bredband finns en bra lösning; Säker lagring för 29:- månaden obegränsat utrymme. Ska läsa det finstilta - behöver köpa ännu en hårddisk annars för 1000:-/29=35 månader och då är det inte omöjligt att jag får köpa en hårddisk till så det kan löna sig.
Bloggen har du backup på här Blogbackupr -gratis och automatiskt. Finns för alla bloggsystem .
-Gör det nu det är aldrig för tidigt att säkerhetskopiera oftast för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar