måndag 5 mars 2012

-Tagga ner!

SL-jorden går 
inte under
Det är bara Lelles namntag som är där den ska v
idag heller.
Det har talats mycket om att Oz Linden har hållit ett två timmar långt tal om framtidens Second Life. Många har uppfattat detta som jordens förstående förintelse.
Att Linden Lab använder den här metoden till kommunikation beror på att de vänder sig till utvecklare av nya viewers, nästa generation viewers.
Anledningen till att man gör detta är att vissa viewerfuntioner påverkar andra SLaifare negativt trots att de inte använder någon annan viewer än de vanligast förekommande.
Namntaggarna över huvudet och då speciellt infon om vilken viewer man använder kommer att försvinna. Inget jag kommer att sakna, stängde av dem så fort det bara gick. Dels slöade de ner och på t.ex. danser var det en enda röra av namnlappar över huvudena oftast över fel huvud.
"Mesh deformer" kommer också att försvinna. Beroende på att om någon har en sådan och går förbi t.ex en bil byggd med MESH så kan den få åttkantiga hjul istället för runda.
Shared experience ska godkännas, det tolkar jag som att RLV-Restrained Love Viewer och liknande ska godkännas. Ganska viktigt tycker jag att den som "tar kontroll över din viewer" stannar vid det och inte "tar kontroll över din dator". Lika självklart som att du inte har med ditt lösenord till banken i profilen.
Tredjepartsviewers blir kvar. De viewers som finns idag och inte uppfyller Linden Labs nya krav kommer att få vara kvar. Det är först nästa större uppdatering som påverkas. Vilket inte är konstigare än att tredjepartsprogram till MacOS och Windows-program måste uppfylla Apples och Microsofts specifikationer. Annars kan det bli säkerhetshål eller krascher. Alla viewers måste uppfylla Apples och Microsofts specifikationer redan idag.
Tateru Nino: Betyder detta att textbaserade viewers, mobil-viewer och de som är anpassade för funktionshindrade förbjuds när policyn träder i kraft?
Oz Linden: Absolut inte. Det finns ingenting i de nya regler som på något sätt förändrar stöd för tillgänglighet, eller andra förändringar som är rent presentation och användargränssnitt. (Här finns Taterus hela intervju med Oz Linden att läsa)
Vissa andra funktioner som enbart rör t.ex affärsidkare och liknande som att man inte kan se om de är online eller inte kommer att försvinna i sin nuvarande form. Man kan ju trots allt se på "people/nearby" om affärsidkaren är närvarande.
Så vitt jag kan hitta är det "kommande" förändringar under skalet och till det stora flertalet användare en förbättring. Att Linden Lab vill ha lite koll på det som påverkar den grundläggande tekniken ser jag som en fördel. Vi kan i bästa fall slippa mycket krascher och annat tok i fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar