Jag kan inte hämta hem Dawit - men en tröja kan jag göra. |
Dawit Isaak journalist, författare och dramatiker. Han föddes 27 oktober 1964 i nuvarande Eritrea. Till Sverige kom han som flykting från kriget 1987. Han hamnade i Lerum, jobbade som städare. 1992 fick Dawit svenskt medborgarskap.
När Eritrea blev självständigt återvände Dawit, gifte sig, skaffade barn och blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning Setit, där han arbetade som reporter. Landets självständighet var bräcklig: 1998 blossade konflikten med Etiopien upp igen och ledde till ett förödande gränskrig. Dawit återvände till Sverige för att förbereda så att han skulle kunna sätta sin familj i säkerhet. Hustrun och de tre barnen följde efter i april 2000. De bosatte sig i Göteborg. Ett år senare reste Dawit på nytt till Eritrea.
Asmara kokade av politisk aktivitet. Gränskriget hade gett upphov till en intensiv politisk debatt, där en utbrytargrupp ur regeringens toppskikt bland annat krävde demokratiska reformer och en grundlig, objektiv utvärdering av de händelser som lett fram till kriget. I maj lade de ut sin kritik på internet i ett öppet brev till PFDJ. Brevet publicerades av den fria pressen, tillsammans med analyser, kommentarer och intervjuer med flera av de femton politikerna. När så omvärlden vände blickarna mot ruinerna av World Trade Center slog regeringen tillbaka mot reformisterna. Inom loppet av några dagar hade elva av politikerna gripits, liksom tio av den fria pressens ledande journalister. Däribland Dawit, som hämtades i sitt hem en tidig söndagsmorgon, den 23 september 2001.
Ingen rättegång
Ännu har ingen av dem anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång. Både journalisterna och politikerna har stämplats som landsförrädare; journalisterna anklagas också för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från utlandet - ett brott mot de eritreanska presslagarna Jag har skrivit till Eritreas president och protesterat - gör det du med på befria Dawit-bloggen.
bara undrar Fate = Faith ?
SvaraRaderafate = ödet. faithe = religiös tro
SvaraRadera