tisdag 27 september 2011

Något är fel i den här bilden. -Hittar du vad?
Tekniken kanske är gammal men jobbet är det samma.
Det finns en gammal tidningsofficin att beskåda Bay City Post
Skulle uppskatta den till första halvan av 1900-talet.
Trots allt känner jag igen mig. Där finns telefon, skrivmaskin, och en tryckpress.
Allt som behövs för att göra en tidning. Idag har vi mobil, dator och en sladd i väggen som skickar datasignaler till en just det tryckpress eller webserver.
Flattryckspress användes in på 1950-talet av lokaltidningar
Flattryckspressen och de lösa typerna är sen länge borta. Ett sånt pillgöra att plocka ihop hela tidningen bokstav för bokstav, upp och ner och baklänges. På flattryckets tid trycktes ena sidan av tidningen först sen fick arken torka och dan efter kunde man trycka andra sidan. Kan var en förklaring till att tidningarna inte var så tjocka och kom mer än ett par dagar i veckan.
Tittar man i tidningshistorien märker man att många "ansvariga utgivare" ända sedan 1800-talet är kvinnor.
Kvinnor fick inte driva företag före 1921 men ansvariga utgivare fick de bli. Det fanns en kvinna i Skara slutet av 1800-talet, Johanna Petterson, som startade fyra tidningar med sig som ansvarig utgivare och sönerna som firmatecknare. Att det inte blev fler tidningar berodde inte på brist på vilja utan brist på söner!
Tror Johanna skulle känna igen mycket av mitt jobb och skulle man visa henne hur tekniken idag fungerar så skulle hon nog kunna bli en hård konkurrent - måste ha varit en tuff tant. -Ingen dålig förebild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar