söndag 26 december 2010

-Ont i magen? -Nej du behöver inte till akuten!

På shoppingronda till husapoteket
Allt för många åker till akuten för att försöka få hjälp för "julens magont".
Helt i onödan. Första hjälpen finns i köket.
Julbordet innehåller mycket fet eller kraftig mat. Mat från jordbrukssamhällets dagar. Utmärkt och näringsrik mat för den som kroppsarbetar men för oss som låter tarmarna vila på våra kontorsstolar är den inte lika hälsosam.
Om man äter på fel sätt. T.ex. inte tänker på att balansera skinka och sylta med julgröt osv
I vår släkt har det alltid funnits gott om mer eller mindre kloka gummor och deras huskurer. Vid första påseendet verkar de nog avskräckande men när man väl testat upptäcker man att de är bra - riktigt bra. -Ska dela med mig lite kunskaper, allt du behöver finns i ett normalutriustat kök:
-Gallkramp: Får du ont i magen efter sillen så hjälper 2-4 cl snaps, alkoholen spjälkar fettet - ren kemi, verkar på 15-20 minuter.
-Förstoppning 1: Massage, massera lätt med fingertopparna, cirkelformade rörelser medsols under naveln från höger till vänster. Upprepa så ofta du orkar och i morgon är förstoppningen borta.
-Förstoppning 2: Vetekli, lägg en matsked vetekli i blöt på kvällen och ät detta det första du gör i morgon. Upprepas till förstoppningen är borta
Gaser i magen 1: "De fyra vindarnas thé"- Lika delar anis, fänkål, kamomill och kummin, i 1 tesked av varje till ½ liter vatten. Koka upp och låt dra 5-10 minuter.
Gaser i magen 2: Kumminthé, 2 matskedar kummin till ½ liter vatten koka upp och låt dra 10 minuter
Användbara länkar: Egenvårdsguiden från Västra Götaland, Huskurer, Huskurslexikon, Örtblomman
Glatt tillrop: -Är det inte direkt dödande är det karaktärsdanande

2 kommentarer:

 1. Inga problem här! Har legat aptitlös i årets influensa hela helgen. Fått i mig lite sill o nubbe ja! Inte så mkt mer...

  SvaraRadera
 2. Aj aj aj mitt i juletid.
  Men det finns huskur för det med:
  2 äggulor
  1 msk socker
  1 glas konjak
  Vispa och drick
  en variant är att hälla i hett vatten till en Toddy.

  SvaraRadera