lördag 20 november 2010

En järnlady som aldrig underordnade sig....

Hoppsan en kvinnlig staty!!!
Skriver Karl Steinick i Svenska Dagbladet om en av de första feministerna:
Eleonora av Akvitanien(Aliénor d'Aquitaine), född ca. 1124, död1 april 1124 och fransk drotning, regerande hertiginna av Akvitanien, var den rikaste och mäktigaste kvinnan i Europa under sin livstid. Hon var först gift med den franske kungen Ludvig VII och sedan med den engelske kungen Henrik II. I det senare äktenskapet blev hon mor till bl.a. Rikard Lejonhjärta och Johan I.
I femtioårsåldern ledde hon ett uppror tillsammans med sönerna mot maken Henrik II, vilket slogs ned och hon fängslades i femton år. Hon släpptes fri då Rikard ärvde tronen.
-Tuff tant som naturligtvis baktalats och förringats i historieboken. Det som gällde var "kyrkans bild" av kvinnan, en barnafödande hushållerska som skulle hållas inlåst och inte fick låtsas om.
Trots detta vimlar historien av starka kvinnor som då och då tillåts omnämnas t.ex våra egna Märtha Silfverlood och Beata de la Gardie som ledde gerillakrig mot dansken i Väne Härad. Att hitta något om dem på t.ex Wikipedia slutar mest med orden "fru till - född - död - barn".
Vill du leva franskt 1600-tals liv och kanske säga hej till Eleonora så finns hon på Slurl: Languedoc Coeur
Helst ska du ha tidsenliga kläder, matrosuniform till roddtävlingen finns att få gratis men annars är det rätt dyrt så kolla in t.ex 3DOS-Freebie Warehouse eller något av alla de andra gratisställena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar