tisdag 30 november 2010

-Bloggen, allemans yttrandefrihet i barnskor!

Bloggen är den största demokratirevolutionen i historien.
-Tänk efter, vilka skrev och publicerade texter innan bloggen kom? -Jo författare, journalister och poeter. En kulturelit. Det närmaste "allemanspublicering" vanligt folk kunde komma var att skriva en insändare i någon dagstidning. Även den granskades och redigerades av en ansvarig utgivare innan den publicerades.
Språket var ofta lite högtravande, genomsnittligt läsbarhetsindex, LIX, för en dagstidning låg på 50. -Vid tisdagskvällens kommunfullmäktige avhandlades Byggnadsnämndens förslag nr 1050 angående planändring av kv Nässlan vilket sedemera efter vederbörligt meningsutbyte avslogs,
Kvällstidningarna och en radikal föryngring av journalistkåren välte sakta men säkert detta över ända, idag hade man skrivit; -Fullmäktige stoppade rivningen i Centrum!
-Texten på min blogg ligger på ett LIX omkring 30. -Tillgänglig för alla. Skriver för folket inte eliten.
Med bloggen fick plötsligt alla ett verktyg att uttrycka vad som helst utan någon form av filter och vem som helst kunde läsa. Numera var som helst.
Annica Tiger var Sveriges första bloggare och skrev Sveriges första blogginlägg den 20 augusti 1997 - för bara 13 år sedan, jag gick på högstadiet.
Sveriges första blogginlägg - läs det här

Vad som hänt sedan, på bara 13 år, vet vi, bloggar, forum, twitter, facebook....ja det har säkert kommit till ett par sätt till medan det du läst det här.
Konstigt om inte en så snabbväxande demokratirörelse hade växtvärk så det knakade.
Många blogginlägg borde inte skrivits alls, många borde redigerats av någon mer kunnig men många är bra riktigt bra och angelägna.
Ett fantastiskt redskap för medborgare i diktaturer att nå ut med sanningen. Både inom och utom landet. Kolla bara in Nordkoreas pompösa nyhetsinslag.
Bloggar används för att fälla korrupta regimer, bloggar används till att manipulera människor genom att sprida desinformation.
Bloggar används till att säga vad man inte vågar säga "rakt i ansiktet".
Bloggar används också på ett ansvarsfullt och bra sätt som ett enkelt hjälpmedel att ha trevligt och komma i kontakt med människor som man annars aldrig hade kommit i kontakt med.
Avarterna kommer att ebba ut helt enkelt för att läsarna inte kommer att bry sig om skitprat i bloggform lika lite som man bryr sig om skitprat i RL. -Vad andra tycker gör ju inte Dig till en sämre människa!
-Avarterna är tyvärr en växtvärk vi får ta, "oblodiga revolutioner" har aldrig förkommit i historien och detta är den största revolutionen någonsin.
-Yttrandefrihet och pressfriheten är genomförd för alla.

1 kommentar:

  1. Jag skrev mitt första "blogginlägg" 1998 i "MedVetTekt - veckans notiser inom Medicin Vetenskap och Teknik" en publikation handgjord i första generationens HTML. Tyvärr finns de första inläggen inte kvar då de låg på en teliaserver som lagts ner. Inläggen fortsatte som underavdelning i "Populär Världsbildsvetenskap" fram till förra sommaren.

    SvaraRadera