tisdag 26 november 2013

-När spricker Bitcoinbubblan?

Köpa Bitcoins eller inte? Nja 510 US-dollar är för mycket för en.
Nu kan du köpa Bitcoin på flera ställen i Second Life bla Bitcoin Exchange och GMC Financial Center.
Bitcoinkursen har rusat i höjden det senaste året så den som köpte för ett par år sedan och sålde när kursen stod som högst har gjort sig en rejäl hacka. 2009 kostade 1 Bitcoin 2 US$ och har som mest varit uppe i 750 US$ den 19 november 2013 för att den 20 november ha sjunkit till 510 US$.
Varför är det så?
Om vi ser på antalet användare av Bitcoin så är de drygt 70.000 alltså en av våra i särklass minsta valutor. Kursen följer inte någon myntfot, som guld, silver, pund eller dollar utan användarna sätter priset som på vilken aktie som helst. A säger att han vill sälja för en summa och B säger att han vill köpa för en summa och där de möts kommer kursen att hamna.
Eftersom Bitcoinanvändarna är väldigt få påverkas kursen lätt. En amerikansk miljardär köpte en stor mängd Bitcoin och kursen rusade men många hundra procent. När samme miljardär säljer sina Bitcoins kommer kursen att störtdyka.
Sitter och följer Bitcoinkursen från morgon till kväll:
Ska mina pengar växa eller vissna bort? Äga Bitcoins är ett heltidsjobb
Att äga Bitcoins innebär att man får sitta och bevaka kursutvecklingen minut för minut.
Att köpa nu när kursen är hög är inte att se som investering utan som ren gambling. Chansen/risken att du ska vinna eller förlora alltihop eller få sälja till en betydligt lägre kurs än du köpte för är extremt stor.
Ytterligare ett hot mot Bitcoins är "mining". Speciellt konstruerade datorer skapar Bitcoins, en halv per dag, om dessa kopplas samman kan de skapa Bitcoins fortare än vad det var tänkt och valutan kan kollapsa enligt docent Emin Gün Sirer och Ittay Eyal, forskare inom datavetenskap vid Cornell University.
För egen del kommer jag inte att köpa några Bitcoins nu. Det känns alldeles för sent. Det skulle jag gjort 2009 och sålt den 19 november 2013 i så fall.
Istället köper jag aktier i producent och detaljistleden nu. Jag ser nämligen tecken i min närhet på en konjunkturuppgång; Vargön Alloys som tillverkar krommolybdenpellets en råvara till rostfritt stål tappar smältan betydligt oftare än för bara några månader sen och fler och större båtar går upp för Göta Älv med råvaror till pappersinustrien. Enligt min filosofi borde det alltså vara dags att köpa nästa led i kedjan från gruva till detaljist. Sen gäller det bara att sälja i tid före nästa nergång.
Slurl Bitcoin Exchange GMC Financial Center
Vanadis 
Fotnot; Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009 av en person som kallar sig  Satoshi Nakamoto, ett av de vanligast namnen i Japan. Mr. Nakamoto har aldrig trätt fram så ingen vet om han verkligen finns. Tanken med Bitcoin är att effektivisera transaktioner. Pengar finns i form av en mjukvara och transaktionerna görs enligt samma grundprincip som vid fildelning (peer-to-peer). Utan mellanhänder skall överföringar ske mellan enskilda datorer utan att passera bank och stat eller transaktionsföretag. I motsats till andra valutor är Bitcoin inte knuten till ett land eller någon bankliknande organisation. Det är istället användarna själva som utgör stommen via det krypterade peer-to-peer-systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar