måndag 7 oktober 2013

-Apmel blir lätt sjösjuk!

Fakta; I Apmels gallerie står ett shuffleboard.
Fråga: Spelar Apmel eller är det modern konst?
Nej nu gör jag mig skyldig till 
"post hoc ergo propter hoc"
-ett logiskt felslut.

-Jag väntar på att tuppen ska gala så jag får se solen gå upp!
-I Apmels orangeri står ett shuffleboard. Shuffleboard finner man vanligen på större båtar t.ex Danmarksfärjor eller kryssningsfartyg. Om man då drar slutsatsen att "Apmel tycker om att spela shuffleboard men blir lätt sjösjuk" har man blandat ihop begreppen. Lika fel är det att säga "Apmel har inte råd att åka på kryssning så ofta därför köpte han ett shuffleboard att ha hemma". Den enda slutsatsen man med säkerhet kan dra är: "Apmel har ett shuffleboard hemma". Vi kan inte ens säkert veta han spelar. Det kan vara någon annan som spelar eller en present han känner att han måste ha stående framme eller modern konst.
-Varför drar jag in Apmel i detta? Jo han redogör i fredags för statistik från USA som säger att "Second Lifare är mer intuitiva och anlytiska än medelamerikanen".
-Här finns det felkällor. -Man utgår från att alla Second Lifare är amerikaner. Amerikaner i allmänhet står sig slätt i de flesta kunskapsundersökningar jämfört med Europa och Asien. Det är någon promille av amerikanerna som är Second Lifare. Ett statistiskt fel upp eller ner mångtusenfaldigas i den jämförelsen. 
Intuition och analys blir inte bättre än de fakta den bygger på oavsett hur intuitiv och analytisk man är. 
"Gud finns" är nog ett av de uttryck som upprepats flest gånger i välden.
Inte blir det en sanning bara därför att många tror så.
En sanning ska gå att belägga vetenskapligt
annars är det ingen sanning
Fakta är att Sverige består av 90% naturområden. Felaktig slutsats; Göteborg består av 90% naturområden. I Göteborg City bor det 2500 inv/kvkm knappast ett naturområde. Sanningen är att Göteborg City är del av de sista 10%.
Ett annat exempel på sammanblandning av orsak och verkan är; 
-Tuppen gal när solen går upp- Alltså går solen upp därför att tuppen gal.
Argumentum ad nauseam - Något blir till en sanning bara för att det upprepats tillräckligt många gånger. Fel, fel fel. En osanning förblir osann även om du får 300.000 träff på Google.
 -Auktoritetstro kan också leda till fel slutsats.
Nu tror du att om du går dit pilarna pekar så kommer du dit du ska.
Helt fel! De här skyltarna är felplacerade eller rättare sagt simarna
i Second Norway är omflyttade så skyltarna visar helt fel
väg

Om någon i som du uppfattar överordnad ställning säger till dig att "Så är det" så vill du tro på det. Newbeen i Second Life vill gärna tro att den äldre talar sanning när han/hon säger att -Du måste göra si eller så för att din viewer ska fungera. Efter en tid kommer newbeen att upptäcka att ungefär hälften vet vad de pratar om och ungefär hälften vill göra sig märkvärdig. (egen erfarenhet)
Den vanligaste "auktoriteten" vi kommer i kontakt med är skyltar. Psykologiska experiment har många gånger visat att man kan lura folk att gå alldeles fel väg med hjälp av en skylt.
Länkar:
Apmels blogg :D
NewWorld Notes :D

2 kommentarer:

  1. Det är faktiskt helt sant att när jag prövar länkarna under ditt inlägg nu idag 2013.10.08 klockan 18:35 så går länken till NewWorld Notes till Apmels blogg och tvärtom :)

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt. Jag gjorde så med flit. "Auktoritetstro".
    Hoppas du inte tog illa upp för jag använde dig som exempel.

    SvaraRadera