onsdag 3 augusti 2011

-Riksgrense? -Här? -Dumheter!

-Står vid en av världens meningslösaste gränser. 
-Gränsen mellan Sverige och Norge.
Riksgränsen som är ett rent administrativt påfund från Stockholm och Oslo, med en viss inblandning från Köpenhamn.
För folket på plats har den aldrig haft någon praktisk betydelse. 
Olika kungar har sedan Kaupangs dagar (numera Skiringssal) försökt hålla handlandet på "sin" sida av gränsen. Kaupang var en stor handelsplats på Vikingatiden där lika många svenskar som norrmän handlade.
På 1500-talet uppstod Brätte med sin marknad, då 7 km från norska gränsen, som lever vidare i oavbruten följd som Vänersborgs oktobermarknad. Lika många norska röster hörs där nu som då. Systemet i Strömstad är idag Norges och Sveriges största. Östfold största livsmedelshall ligger i Nordby strax innanför svenska gräsen. Ska vi västsvenskar åka skidor är norska skidbackar mycket närmre än svenska.
Att danskarna tog vägen genom Norge för att anfalla Sverige med jämna mellanrum var ju inte norrskarnas fel.
Olika makthavare har genom det sista årtusendet försökt hindra handel och samfärdsel mellan länderna utan någon större framgång. Inte ens tysken under andra världskriget hade någon större framgång. Att lyckas stänga av Svinesundsbron är en sak men att stänga alla mer eller mindre hemliga smuggelleder är en omöjlighet. Motståndsrörelsen/Hjemmefronten gick ut och in mellan länderna som de ville.
Många är de barn födda på 50-talet som gärna fick följa med till Norge som "sukkerongar". Farsan var med 11 ggr oftast till Kornsjø - inte den roligaste platsen i Norge enligt honom. Varje person fick föra med en ranson socker, svenskt socker från Eslöv kostade 1/10 del i Norge, så det var ofta rätt trångt i bilarna.
Storsäljare av svenskt socker och mjöl
Händelserna i Oslo visade om inte annat än att folken står sida vid sida både i nöd och lust. Västra Götalandsregionen var först i Sverige om att erbjuda hjälp. Direkt efter bomben innan Utøya ställdes ambulanshelikoptrar och sjukhusresurser till förfogande om det fanns behov.
Visst är det roligare om en svensk vinner i skidåking före en norsk. Men norsken får gärna komma tvåa före Pillercotter och de andra. Finns det ingen svensk med är norsk bra nog.
-Men det är syskongnabb inget annat! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar