fredag 1 mars 2013

Trumresan trummar dig lugn

Självaste Gaia eller är det kanske vår egen Frigg vakar över oss
så vi tryggt kan bege oss ut på vår trumresa
Börjar vanlig meditation kännas tjatigt?
Sitta på en kudde och säga "Aoum" för sig själv i en halvtimme.
Prova något nytt. Prova en schamansk trumresa.
Vad är nu detta för nytt snömos Vanadis hittat?
Nej det är inte snömos. Det finns vetenskapliga belägg för att trummandet ökar thetavågorna i hjärnan. Thetavågor är en form av oscillerande hjärnvågsmönster som kan iakttas genom EEG-mätningar av personer under avkoppling, meditation och under koncentration. De är vanligare hos barn och tonåringar än hos vuxna. Kanske därför det anses lättare att lära sig när man är ung än senare?
Avslappning är grunden till allt välbefinnande. Andas in "lugn-säkerhet-
trygghet" ut med "stress-oro-tvekan"
Alla har vi väl upplevt hur vi blir stressade av vissa ljud och lugna av andra. Konsten är att hitta en rytm som passar en själv.
-Så gör du en trumresa.
Som i all meditation är grundning och avslappning A och O. Sätt dig ner och meditera under tystnad en stund. Andas långsamt och djupt. In genom näsan och ut genom munnen. Känn hur du andas in lugn-säkerhet-trygghet och hur du andas ut stress-oro-tvekan. LST in och SOT ut. För varje andetag blir du lugnare och lugnare och mer avslappnad.
Innan trummandet börjar ska du tänka;  
Jag skall resa genom min tunnel/passage/grotta och komma ut på andra sidan. När jag är ute ur passagen skall jag se mig omkring, därefter skall jag gå tillbaka när callbacken ljuder. 
 Nu är det dags att börja trumma.
Nu börjar klättringen till underjorden
Trumman ska ha minst två rytmer en speciell för början och en för avslutning. Testspela först innan du mediterar så du vet vilken som är vilken. Viktigt senare.När trummandet hållit på en liten stund och du känner dig lugn och trygg föreställer du dig "ett hål i marken", kan vara en trappa, tunnelbanestationsnedgång, Tummelitens passage till underjorden.
Du klättrar ner i det här hålet. Ansträng dig inte. Slappna av. Känns det som allt är svart, slappna av och tänk på syftet. Koncentrera dig på andningen och vänta en stund. Håll inte på att stångas och pressa dig fram. Ta det lugnt.
Använd alla sinnen.
Möter du någon eller något. Känns det bra eller dåligt. Är det dåligt så gå därifrån. Känns det bra så prata gärna med det. Fråga det till exempel vem det är?
Blir du erbjuden något så ta ingenting om du inte verkligen känner att det är ok. Fråga och känn efter i maggropen. Minsta tvivel? Låt bli!
Ser det inte ut som du förväntat dig?  Fundera över det när du är klar! Låt dig inte hejdas av att det ser annorlunda ut. Acceptera det istället.
En vacker harmonisk plats. Se dig omkring möter du någon?
Vad ser du? Vad upplever du?
När du är nere se dig omkring. Är det Bergakungens sal? Guld och diamanter, mat i överflöd eller är det Alice underjord? Absurt men kul. Hur som helst är det en trygg och lugn plats.
Njut av stunden. Se dig omkring. Känn hur kroppen upplever situationen. Hör om du hör några ljud det kanske luktar eller smakar något speciellt.
Alla sinnen ska med.
Efter ungefär 20 minuter hör du att trummandet förändras. Det är dags att stiga upp ur underjorden. Dags att säga farv äl till dina eventuella följeslagare. Nu tar du dig till samma ställe du kom in och klättrar ut i ljuset igen.
När trummans rytm talar om att det är dags att stiga upp till ytan gör
jag det vederkvickt till kropp och själ.
Som du upplevt något speciellt under trumresan så skriv ner det. Jämför med nästa trumresa. Är ni flera kan ni diskutera inbördes om era upplevelser.
Känn hur du är fylld med energi och lugn. Allt "sot" är bortsopat ur ditt sinne.
Vill du veta mera?
Siten Trumresa.se innehåller mycket bra att veta. Det finns en YouTubefilm att titta på. För många känns det säkert bra att veta i förväg vad man ger sig in på.
Shamansk trumma finns vid
Gaia Trading post

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar