fredag 8 mars 2013

-Jag behöver ingen kvinnodag
Meena i Kabul mördades för kvinnokampen

Fredagen den 8 mars 2013 - Internationella Kvinnodagen. I Sverige och i Second Life går vi förbi den med en gäspning och ett "jasså".
Visst jag har alltid haft samma förutsättningar som min bror. Jag har fått den utbildning jag vill ha. Jag är respekterad i mitt yrke och "slåss på samma villkor som manliga kollegor. Aldrig har det hänt under min uppväxt att jag blivit uppmanad att passa min lillebror istället för att göra det jag vill.
Jag kan gott kliva åt sidan lite. Jag har den jämlikhet jag behöver och mer
därtill. Kvinnorna i Afghanistan däremot de behöver en expressfil till jämlikhet
Min karl är väluppfostrad. Slår mig inte, är inte svartsjuk, gör gott och väl sin del av arbetet i hemmet utan att jag behöver stå med ridpiskan i högsta hugg.
De nordiska länderna är de mest jämställda i världen. Här gäller könskampen hur pojkar kissar! Likalön är principen även om det behövs vissa justeringar här och där. Kvinnor jobbar oftare deltid och har svårt att få heltid. Kvinnor kommer efter under barnledighet. Men alla är medvetna om problemen och jobbar för att få det problemet ur världen.
Meena - en av kvinnokampens martyrer.
Meena däremot (1956-1987) föddes den 27 februari 1956 i Kabul. Hon lämnade universitetet för att ägna sig åt att organisera och utbilda kvinnor. I jakten på sin sak för att få rätten till yttrandefrihet och bedriva politisk verksamhet, lade Meena grunden för RAWA 1977. Denna organisation var tänkt att ge röst åt de utsatta och tystade kvinnor i Afghanistan.
Hon startade en tvåspråkig tidskrift, Payam-e-Zan (Kvinnors Message) i 1981. En tidning som ständigt var utsatt för attacker från fundamentalister. Meena startade också  skolor för flyktingbarn, ett sjukhus och  hantverkscentra för flyktingkvinnor i Pakistan för att stödja de afghanska kvinnorna ekonomiskt. Hennes aktiva sociala arbete och effektiva påverkansarbete mot synpunkter från fundamentalister och den ryska marionettregim provocerade  ryssarna och de fundamentalistiska krafterna. Hon mördades av agenter från Khad (Afghanistan gren av KGB) och deras fundamentalistiska kumpaner i Quetta, Pakistan , februari 4,1987.
-Alla kvinnor ska ha samma rätt att ha det lika bra som jag.
-Få gå i skolan och utbilda sig till vad de önskar.
-Få välja vem, man eller kvinna, de vill leva med.
-Få arbeta med det det önskar utan att bli beskjutna och mördade som många lärare i muslimska länder blivit.
-Dela hemarbete och ansvar för barnen lika.
Det är för dessa kvinnor som saknar det som vi tar för självklart jag firar Internationella kvinnodagen idag

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig till 100%.
    Det är rättigheter som ALLA kvinnor ska ha.

    SvaraRadera