fredag 18 februari 2011

Alla djur ska ha det lika bra! -Eller hur Eskil?

Här ser det fint ut
Alla djur ska ha det lika bra över hela landet. Därför bestämde jordbruks-departementet att länsstyrelserna skulle ta över djurskydds-inspektionerna från kommunerna.
Bakgrunden var att för ett tiotal år sedan hann man inte med att besöka gårdarna i den omfattning som man borde i Närke och Västmanland. Dels på grund av att man var för få inspektörer och att inspektörerna som fanns var ovana. De kanske inspekterade 5-6 gårdar om året. Då hjälpte Västra Götaland till och lånade ut fyra inspektörer. Rutinerade killar och tjejer som redan när de kom på uppfarten till gården med en blick såg hur  landet låg. Mer än en gång fick de höra: -Er lurar man inte i första taget. -Tacka sjutton för det, de enda de här gör på dagarna är att inspektera gårdar. Så där 5-6 stycken om dagen fem dar i veckan. I Västra Götaland, Halland och Skåne finns hälften av Sveriges alla djurenheter. ( 1 ko = 4 får eller 3 grisar grovt beskrivet).
Jordbruksverket utarbetade en proposition som riksdagen antog. Kunnigheten i djurfrågor var uppenbarligen inte stor.
Ska man ta tjuren vid hornen ska man ta rätt
Nu får Eskil Erlandsson förklara för alla hur det kunde bli bättre. Totalt i landet blev det fler inspektioner avklarade. I 20 län blev det bättre men i 3 län blev det sämre. Gissa vilka? Jo i Västra Götaland, Halland och Skåne där som bekant hälften av alla djur finns. Bara i Västra Götaland minskades antalet erfarna inspektörer från 49 till 8! Vilket innebär i praktiken att 1 inspektör får rusa runt till 36 gårdar istället för 6. Om dagen! -Kanske vi kan få låna några sysslolösa inspektörer från Norrlands inland?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar