tisdag 25 september 2012

-Ser du Vanadis överallt?
-Då är du allt bra go i hela hôvve

Ta´t lugnt det finns bara en Vanadis. De andra fem är dina egna hjärnspöken.
Psykologisk manipulation är ett sätt att få människor att förändra sitt beteende eller sin uppfattning av omvärlden.
Vi utsätts dagligen för psykologisk manipulation. Reklam är en mild form. Kognotiv beteende terapi är en annan vanligtvis syftande till att få människor att må bättre och komma över t.ex fobier av olika slag.  
De finns också negativ psykologisk manipulation;
-När någon försöker förändra människors uppfattning om en annan person genom att använda kränkande uttalanden, lögner.
Ett beteende som har blivit ganska vanligt idag är nätmobbning.
Nätmobbingen börjar mer och mer framstå som en rättegång genom att mobbaren använder verbala övergrepp, explosiv ilska, eller andra skrämmande beteenden för  att etablera dominans eller visa sin överlägsenhet gentemot offret.
Vi möter nätmobbning varje dag, i bloggar, på forum av olika slag, på twitter, på Facebook och tyvärr även i Second Life.
De vanligaste teknikerna är:
Lögnen; Det är svårt att säga om någon ljuger när de gör det, även om sanningen lätt uppenbaras senare när det är för sent. Ett sätt att minimera risken för lögner är att förstå att vissa personlighetstyper (särskilt psykopater ) är experter på konsten att ljuga och lura , gör det ofta och på ett subtilt sätt.
Ljuga genom att utelämna : Det här är en mycket subtil form av lögn  att undanhålla en betydande del av sanningen. Denna teknik används t.ex i propaganda. 
Förnekelse : Manipulatorn vägrar erkänna att han eller hon har gjort något fel. Ibland ens för sig själv.
Selektiv ouppmärksamhet eller selektiv uppmärksamhet : Manipulatorn vägrar att uppmärksamma något som kan distrahera från sin agenda, säger saker som "Jag vill inte höra det." 
Förtala offret : Mer än någon annan, är denna taktik ett kraftfullt medel för att sätta offret på defensiven samtidigt döljer den aggressiva avsikter hos manipulatorn. 
-Varför blir någon manipulator?
-Livet är ett ständigt arbete!
Det finns otaliga möjligheter till samtalsterapi i SL. Tyvärr ingen
på svenska som jag känner till. Det är svårt att uttrycka känslor
på ett främmande språk.
  • behov av att främja sina egna syften och personlig vinning till vilket pris 
  • ett starkt behov av att uppnå en känsla av makt och överlägsenhet i relationer med andra
  • en vilja och behov att känna kontroll (aka. kontroll freak )
  • en önskan att få en känsla av makt över andra för att öka sin egen självkänsla
-Vem blir då manipulator? 
  • En svag person med många misslyckanden i sitt eget liv. Samma mekanism som får folk att se på t.ex kungliga begravningar och på det sättet portionera ut sin egen sorg eller dödsångest. Har man misslyckats med det mesta i sitt liv så tål man inte att se någon som lyckats och är framgångsrik. Den mildaste formen är att kräva högre skatt av alla som är mer framgångsrika än en själv.
  • En sjuk person. När man talar om psykisk ohälsa får de flesta fortfarande en bild på näthinnan av en vilt skrikande person som hämtas av två vitklädda män med en tvångströja som för bort den sjuke till en madrasserad cell och kastar bort nyckeln. Finns sådana med men de är oerhört ovanliga.  Det finns säkert personer som medicineras för något, t.ex bipolärt syndrom, ångest av olika slag men även de är ovanliga. -Här kan vi snarare tala om "psykisk influensa".
  • En traumatiserad person. Ett mycket troligare alternativ. Vi har alla varit ute för att någon trängt sig före, gjort en vansinnig omkörning eller liknande. Det är en stressreaktion inte "dårskap". Den som känner behov av att trycka ner någon annan upplever med största sannolikhet en underlägsenhet. Personen kan ha förlorat jobbet, kärlekssorg, dödsfall i familjen eller liknande. Ett obehagligt men övergående tillstånd av nerstämdhet.
-Vad kan jag göra?

Trigga inte manipulatorn. Vi avatarer kan trots allt aldrig avgöra hur sjuk manipulatorn är. Det finns inga möjligheter för oss att avgöra genom att studera avataren. För att avgöra det måste man studera personen i verkligheten under längre tid. Är det en person med t.ex bipolärt syndrom, alla reagerar inte lika, i den maniska fasen kan den fasen förstärkas så länge någon hejar på eller säger emot för att sedan följas av en lika djup depressiv fas. Observera att jag säger "kan" det behöver inte bli så.
Det enda man med säkerhet kan säga är att manipulatorn är en "osedd person" oftast i barndomen. Kanske ett syskon som fått stå tillbaka för ett annat syskon eller någon som alltid blev vald sist i gymnastiken i skolan. Kanske en person som själv blivit mobbad i skolan eller på jobbet.
Behovet att bli sedd av så många som möjligt är omättligt hos manipulatorn.
Tala om annat. Känner du den som manipulerar väl kan du försöka tala om annat ungefär som när man avleder uppmärksamheten hos ett barn på tandläkarbesök. Gärna berätta om någon positivt någon gjort eller sagt, då någon annan än manipulatorns främsta hatobjekt. Gör du det hamnar du själv i skottgluggen.

-Hur lyder prognosen?
Psykologiska prognoser är jämförbara med väderprognoser. Det behövs en ständig uppföljning i realtid för att förbättra prognosen.
Lugnar inte mobbingen ner sig inom rimlig tid får man inte dra sig för att anlita samhällets resurser. Stalking är ett lagbrott med hög straffskala.

Det man med säkerhet kan säga är att det här inlägget kommer att lusläsas och hudflängas in absurdum. Kritiseras och raljeras med i det oändliga men det tar jag ganska lugnt.
Hela inlägget är ju en förklaring till varför kritikerna beter sig så.
När kritikstormen kommer kan jag sträcka på mig, då har belackarna bevisat att jag har rätt.
Sjöfn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar