torsdag 20 september 2012

-Så lurar du höstdeppet!

Sätt dig tillrätta i ljusrummet. Meditera för att slappna av är bra.
Ljusterapin kombineras här med lugn Delfinsång.
-Nu kommer hösten och livet står inför ännu en växling i naturen.
-Träden får vackert färgade höstlöv, vi kurar ihop oss framför brasan, tänder levande ljus och har det allmänt mysigt. Här där jag bor på västkusten blir det möjligt att "kura skymning" igen. Man sitter och ser på hur det sista dagsljuset försvinner. Varvar ner och småpratar lite innan man måste tända en lampa för att hitta.
-Alla ser det inte så. För många, en del säger upp till 25% av befolkningen, är hösten en enda lång ångestfylld depression. Andra har liknande symptom på våren, vissa både och.
-Det finns ingen enkel förklaring till årstidsdepressionerna. Ännu mindre till varför bara vissa drabbas.
En hel del forskning på området bedrivs men är inte tillräckligt omfattande än för att kunna slå fast exakt varför det är så här.
Ett crescendo av vitt ljus ska få dig att må bättre i höstrusket
Den starkaste indikationen är att det är brist på D-vitamin orsakat av brist på solljus, vid ekvatorn är årstidsdepression helt okänt som begrepp. Brist på själva solljuset anges också som en mycket trolig orsak. Forskaren Cecilia Rastad presenterade en avhandling vid Uppsala universitet för två år sedan. Hon lät behandla 24 vinterdeprimerade personer med ljusterapi. Efter endast tio dagars behandling upplevde 13 av dem en halvering av sina symptom.
Vanligaste symptomen på årstidsbunden depression, utöver vanliga nedstämdhetssymptomen, är en stor trötthet som inte blir bättre hur mycket man än sover och ett stort sug efter kolhydrater-socker.
Vid lindriga fall, som inte behöver läkarvård,  finns en hel del att göra själv för att förebygga;
  • Vistas ute i dagsljuset så mycket det bara går - inga solglasögon. Regelbunden motion 3x1 timme i veckan, utomhus är att föredra men all motion är bra.
  • Alkohol kan påverka negativt så en viss försiktighet rekommenderas.
  • Det är viktigt att försöka vara så regelbunden i mat och sovtider som möjligt och försöka undvika stress.
Hur man påverkas och om man påverkas är oerhört individuellt.
Vi påverkas också av dagsljusets placering i tiden på dygnet. Idag 19 september går solen ner 18.35 i Haparanda, 18.55 i Stockholm men först 19.22 i Strömstad som ligger längst västerut i Sverige. Rent teoretiskt borde vi som bor på västkusten ha bästa möjligheten att utnyttja dagsljuset när det mesta är på eftermiddagen-kvällen än på morgonen.
Det finns olika sätt att få ljusterapi både inom och utom sjukvården för små och mycket stora pengar. Det finns även lampor att köpa för hemmabruk. Om det har någon nytta med sig eller inte är inte tillräckligt utrett än. För att få en inblick i vad ljusterapi är kan man besöka Hauwai -Sunshine Therapy garden i Second Life. Kan en lampa i ansiktet ge lindring kanske även second life kan funka.
Vid svåra fall, där mer vitaminer, motion och mycket utomhusvistelse inte hjälper, ska man alltid söka läkare.
Mer att läsa:
Psykologiguiden -Årstidsbunden depression
Vårdförbundet -ljusterapi ger bra effekt
Råd och Rön-Deppa inte i mörkret
SVT/Toppform -Ny kraft med ljusterapi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar