onsdag 8 februari 2012

Äldsta bögen nu på muséum!

Urbögen själv kan beskådas, borde nog
funnits minst en till om det ska räknas
Internationellt 
LGBT-muséum 
öppnar nu i 
Second Life. 
Den som trodde att LGBT var något nytt kan se att så inte är fallet. Inte heller gayrörelsen är något nytt. Redan 1862 greps Johann Baptist von Schweitzer  för brott mot Preussens anti-homosexualitet lagar. En bekant till honom,  Karl Heinrich Ulrichs von Schweitzer skrev ett försvar inför hans rättegång, men detta beslagtogs av polisen. Ulrichs var en homosexuell juridikstuderande och journalist. Vid 14 hade han sin första affär med en man - hans ridlärare. Han studerade i Göttingen och Berlin Universitet (studerar juridik och teologi och historia respektive). Han arbetade därefter i en tingsrätt i Hanover till 1857 då han fick sparken när hans homosexualitet blev känt.Efter gripandet av von Schweitzer beslutade Ulrichs att bedriva forskning om sexualitet. År 1864 publicerade han "Undersökningar Riddle av" Man-Manly 'Love "och därefter offentliggöras ytterligare 12 volymer med 1879. I sin forskning drog han slutsatsen att sexuell läggning var en fråga om biologi, och därför var det omänskligt att straffa homosexuella som om de hade ett val. Han myntade också termer som "sexuell läggning" och "könsidentitet", men han använde sina egna ord för gay och lesbisk (Urning "och" Dioning "respektive). Ordet "homosexualitet" skulle myntades 1869 av tysk-ungerska Karl-Maria Kertbeny: ordet skulle komma på engelska i 1891.
Mona-Lisa och Garbo hoppade gärna i säng med damer.
Att Sappho var lesbisk vet väl de flesta men att Mona-Lisa och Greta Garbo också var det kanske är en nyhet. Detta och mycket till kan man få lära sig på Persecution to Pride och på deras hemsida. Utställningen visar också var det fortfarande är förbjudet att vara gay eller lesbisk. -Oj!
Förstår inte att det kan vara sånt ståhej om vem man hoppar i säng med eller inte. Sex idkas ju inte 24 timmar om dygnet precis. De andra 23 timmarna är ju också en del av en människas identitet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar