onsdag 7 december 2011

Mirakelkvinna till sista andetaget!

Delindas båt och ljusen finns kvar och minner om en stark kvinna
Låt oss ta 
hand om 
oss i jul!
Ibland har jag ägnat mig åt båtluffning i Second Life. Det finns över 100 seglingsimar som hänger ihop. De flesta väldigt välgjorda.Jag seglade runt i New England kom till en flod som jag följde. Bakom en krök låg det en båt vid en brygga. Inget konstigt med det. Bara det att det var levande ljus, en bild av en kvinna och ett stort plakat där det stod "Be a lifesaver".
-Här finns en story! Fick fatt i den som gjort minnesmärket och frågade. Det visade sig att det var en fantastisk story om en kvinna som aldrig gav upp trots livshotande sjukdom och ständigt behov av vård. Som trots det använde sin sista tid till att skapa inte bara ett monument över sig själv utan möjlighet till liv för många generationer framåt.
Delinda Dyrssen (Denise Williams) dog förra året den 20 november. Orsaken  var en hjärtattack, en komplikation efter en njurtransplantation. Delinda försökte att främja en global gemensam njurdatabas för att öka transplantationer för de behövande. Delinda var samtidigt en drivande kraft i seglar och musikvärlden i Second Life, arrangerade tävlingar och spelningar.
Delinda led av en "döende njure" och behövde en transplantation. Hon hade dessutom en ovanlig blodgrupp så den normala väntetiden för henne var 3-7 år. Inte ens hennes brors njure passade.
Hennes njurdoktor berättade att ungefär 20% av de som väntar på transplantation dör efter 6-10 års dialys. Dessa långa dialystider beror helt på svårigheten att få fram rätt njure till rätt person. Njurarna finns någon stans i världen men inget vet var.
Efter hennes transplantation och tillfrisknande talade hon med sin läkare som pläderade för ett internationellt register för att kunna matcha njurar och donatorer med varandra.
Nu var inte Delinda en kvinna som vilade på lagrarna. Hennes bror hade startat ett charterflygbolag som Delinda flög med över hela världen och träffade rätt personer för att plädera för sitt donationsregister. De flög till Schweiz, Tyskland, Italien, Monaco, Belgien, Frankrike, Spanien, Marocko, Tunisien,Grekland, Egypten, Saudiarabien, Dubai, Indien, Singapore, Australien, Hawaii och hem igen på några veckor för att försöka skapa detta register.
Delinda har beskrivit sin resa som en dagbok och du kan läsa hela hennes gripande berättelse på hennes blog; afk but not for long! missa inte att klicka dig vidare till de olika länkarna.
Delindas sista inlägg skrev hon den 13 november 2010 om en rockfestival hon arrangerat dagen före. På natten drabbades hon av en hjärtinfarkt som komplikation till njurtransplantationen föll i koma och dog tio dagar senare.
Nu ska vi inte komma ihåg henne för att hon dog utan för vad hon uträttade, det kan man göra den 9 december 08.00 pm SLT då det arrangeras ett Delinda event på Cassandra
Delinda kommer vi inte att minnas för att hon dog utan för den enastående insats hon gjorde när hon levde.
Länk till organisationen som verkar för ett globalt njurregister; Kdigo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar