måndag 25 april 2011

-Vanadis, Varför har du alltid så stora solglasögon ?

Riktiga CE-märkta glas för seglingsbruk kombinerat med senilsnöre. Av ren västgötsk penningförsiktighet, vill inte slänga 900 spänn i sjön allt för ofta
För inomhusbruk på Sturegatan
-För att jag är rädd om ögonen. 
Svarade jag det undrande 5-åriga kusinbarnet.
UV-index på västkusten kan nå upp till 7 av 10 möjliga jämfört med 4-5 i övriga landet. Men detta är mätningar utförda under samma standardiserade förhållanden. På en vit plastbåt med vita segel ute på havet kan det bli mycket mycket högre. Även det blåa ljuset är skadligt för ögonen. Blått ljus har vi gott om, väldigt gott om. Både från havet och Vänern.
 -Små Hippiglasögon i grälla färger göre sig ej besvär. I alla fall gör de ingen nytta. Tvärtom kan de vara skadliga. Ögonen tror att det är mörkt men över allt läcker det in ljus till ett oskyddat öga. Fel solglasögon kan ge Grå starr, Gula fläcken-sjukan (makuladegeneration),Ögoncancer, Akuta inflammationer och skador på hornhinnan som gör att du bara kan vistas ute på natten. Även disigt väder är skadligt på väskusten. Riktiga solglasögon ska vara reflexbehandlade-Polaroid och täcka inte bara pupillen utan förhindrar att skadlig strålning läcker in vid sidorna.
För bilkörning plus tonad vindruta.
 
Olämpliga förändrar färgseendet
Läs mer Nyfiken Vital Glasögonguiden SMHI-UV-index
UV-Index brukar finnas sommartid i väderprognoserna hos Göteborgs-Posten, radio-Väst, radio Göteborg och Værvarsel.no där du kan välja just din ort.


 -Var rädd om dig -du ska räcka länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar