onsdag 9 januari 2013

R.I.P
Swedish orientation och House of Sweden läggs ner

Second House of Sweden - en exakt kopia av svenska ambassaden i Washington
Idag kom dödsbudet. 
Swedish orientation och Second House of Sweden läggs ner från och med årskiftet 2013.
Simmarna har varit ett skyltfönster mot världen i Second Life sedan 2007 då den invigdes av Carl Bildt. Otaliga aktiviteter bl.a luciatåg och midsommar har firats där av svenska och andra avatarer.
Svenska institutet väljer nedläggning istället för utveckling och en unik svensk miljö går i graven för alltid.
Pengarna ambassaden kostat kommer INTE att gå till sjukvård utan till andra projekt inom Svenska institutet så någon besparing blir det inte.
Här följer Svenska institutets brev in extenso:
Hej Vanadis,

Ledsen att det dröjt innan du fått svar.

Svenska institutets satsning i Second Life (Second House of Sweden) läggs ned i samband med det nya årets start. Projektet startade som du säkert vet 2007 och pågick aktivt i ca två år. Projektet har därefter gradvis nedprioriterats till förmån för andra Sverigefrämjande projekt och aktiviteter. Att ett projekt förändras eller nedprioriteras är inte unikt, vi tittar ständigt framåt mot nya möjligheter till att främja Sverige på ett så effektivt och innovativt sätt som möjligt. Ett nyligt exempel är Curators of Sweden, där Sveriges ”officiella” Twitterkonto (@sweden) drivs av nya svenskar varje vecka.

Second House of Sweden har varit ett spännande projekt som skapat mycket publicitet och uppmärksamhet för Sverige i utlandet. Projektet är en av de mest effektiva PR-satsningar som SI gjort någonsin. För detta har vi mycket att tacka alla svenskar som är aktiva i Second Life - ni har haft stor del i projektets framgång.

Vänliga hälsningar och god fortsättning

Karl Peterson (Nex Canning)


4 kommentarer:

 1. RIP Second House of Sweden, inte särskilt överraskande! Det var kul så länge det varade! //Ix Heron

  SvaraRadera
 2. Alla projekt tar slut. Men det visade att det går att göra bra projekt i virtuella världar. Inte oväntat men det krävs eldsjälar för att hålla eld under sådana här projekt. Det kommer nya!

  SvaraRadera
 3. ja det väntade beskedet kom i måndags. Kanske bra om man inte orkar skapa aktiviteter som kan locka andra än svenskar eller spelande avatarer på ambassadens lugna (laggfria) tak.

  Klart att staten kan låta sina byråkrater använda pengarna till nått bättre. Så jag som svensk skattebetalare välkomnar deras beslut även om det smärtar i min nostalgiska själ att ytterligare en epok gått i graven här i SL! vi får hoppas att de duktiga norrmän som håller igång alla de fina norska "simmarna" håller ut en bra stund till!
  Här en kopia av Generaldirektörskans mail till mig:
  "Hej Kay,  Jag beklagar att du inte har fått svar tidigare.  Svenska institutets satsning i Second Life (Second House of Sweden) läggs ned i samband med det nya årets start. Projektet startade som du säkert vet 2007 och pågick aktivt i ca två år. Projektet har därefter gradvis nedprioriterats till förmån för andra Sverigefrämjande projekt och aktiviteter. Att ett projekt förändras eller nedprioriteras är inte unikt, vi tittar ständigt framåt mot nya möjligheter till att främja Sverige på ett så effektivt, och ofta innovativt, sätt som möjligt.  Second House of Sweden har varit ett spännande projekt som skapat mycket publicitet och uppmärksamhet för Sverige i utlandet. Projektet är en av de mest effektiva PR-satsningar som SI gjort någonsin. För detta har vi mycket att tacka alla svenskar som är aktiva i Second Life - ni har haft stor del i projektets framgång.  Med vänlig hälsning

  Annika Rembe"

  SvaraRadera
 4. På det mailet svarade jag så här:

  "Hej Fru Generaldirektören,
  Tack för svaret. Det var väntat av många skäl.

  dina medarbetares totala nonchalans att svara på mail den senaste tiden.
  den totala tystnaden och avsaknaden från er rörande några aktiviteter där.
  den låga besöksfrekvensen som var lätt att notera
  att de flesta av era kanske ibland orättvisa belackare tycktes ha tystnat så att ni kunde stänga utan att få allt för många upprörda ringar på vattnet i vår ankdamm

  Personligen som skattebetalare i Sverige och boende i Second Life, anser jag att ni gjort det enda rätta!
  Även om mina nostalgiska känslor sörjer det.
  Kanske skulle ni ha gjort det tidigare och kanske sparat kostnader motsvarande en eller ett par månadslöner för någon av era anställda.

  Jag själv höll kurser i hur man bygger och syr kläder i Second Life under några terminer på ert område. Det var dels en kul och efterfrågad utbildning men jag gjorde det också för att det skapade lite aktiviteter på ambassadområdet.

  Vid några tillfällen har jag förgäves sökt kontakt med er Karl Peterson (Nex Channing) för att försöka erbjuda mig att försöka få till aktiviteter som skulle ha sverigeanknytning och kunna ge lite av vårt Sverige till avatarer från andra länder. Det känns ju alltid trevligt att som svensk få ge lite av Sverige när man är i Second Life.

  Men jag vill dock ge ett ärligt och varmt tack för den tid då ni var lite aktiva här! Vi är många som upplevt många glada stunder på ambassadens område.

  Med vänlig hälsning

  Kay Uggla"
  Jag gissar att det finns några här som håller med mig om att visst var det kul i början! Men sedan blev det kanske snarast kanske lite pinsamt. Så det var kanske inte så illa att det stängdes.
  Vi får väl stda dom som gör tappra försök att samla oss till gemensamma aktiviteter och träffar.
  Hej hopp på er alla glada inbyggare i SL!
  Kay

  PS
  Om någon vill att vi drar igång kurser igen skulle jag bli glad om ni hörde av er till mig!
  DS

  SvaraRadera