onsdag 9 januari 2013

-Har DN dödat House of Sweden?

Vart skall en stackars hemlös sqvattare ta vägen nu?
Dagarna efter att Dagens Nyheters reporter publicerat sin artikel "I döda avatarers sällskap" försvann först Swedish Orientation och något dygn senare Second House of Sweden.
På platsen där de borde finnas ser man numera bara ett blått hav. Försvunnet som det forna Atlantis.
Vi har sökt Svenska Institutet men inte fått något svar än som kan kasta ljus över mysteriet med den försvunna ambassaden.
Apmel är "lite kritisk" till DN-artikelns utformning.
(Klipp från Apmels blogg för läsbarehetns skull i Clearlyformat)
Att simen behöver en ansiktslyftning och något som får folk att stanna där är utom allt tvivel så förhoppningsvis är det det man gör. Ekonomiska skäl talar emot en nedläggning. Kostnaden är liten, Svenska Institutet köper med stor sannolikhet gem för mer än vad ambassaden kostar, i förhållande till den PR en välskött Svensk Ambassad i Second Life kan ge.
Andra staters Second Life simar drivs numera på ett annat sätt än förr. Ett flertal drivs i som ett samarbete mellan staten och en eller flera privata aktörer. Det har sagts mig att bl.a Second Norway och London -Regents park drivs på detta sätt.
Rykten om ett liknande förfarande vad det gäller Swedish Orientation och Second House of Sweden har varit i svang närmre ett halvår.
Lite märkligt känns det att det är först när det skrivs i DN-Dagens Nyheter som det händer något. Fast å andra sidan stod det i samma avisa att "Tunnelbana mellan Slussen och Saltsjöbaden var en riksangelägenhet"! Hur nu dess byggande kan påverka mig 55 mil västerut är en för oss "på landsbygden" en gåta som man antagligen måste vara "smart Stockholmare"* för att begripa.
Länkar:
Apmels blogg -inlägget på bilden
Apmels blogg - Träff med Hanna Fahl
DN -Hanna Fahls artikel tyvärr bara för prenumeranter
Second House of Sweden -blogg

*Ni minns väl Anna Batras berömda uttalande före valet 2006? -"Stockholmare är smartare än lantisar!"

3 kommentarer:

 1. "Någon" som visste tipsade säkert DN. Infallsvinkeln var klar från början. På framsidan av kulturdelen den dagen artikeln fanns med i tidningen satt Hanna Fahl på en kyrkogård med en laptop..

  SvaraRadera
 2. Har det inte "stått i DN" finns det inte.
  DN-Politiker och tjänstemäns lokaltidning :)
  Det är skrämmande hur man utnyttjar meddelarskyddet i politiska syften genom att systematiskt och synnerligen medvetet läcka sin version och på det viset styra informationen dit man vill.
  Hade någon bekvämat sig att gå igenom SI:s diarie hade de hittat nedläggningsfrågan redan innan beslutet togs. Mina kollegor spelar ett farligt spel med demokratin om de sitter och väntar på nästa presskonferens. Som av en händelse finns inte diariet på nätet så man måste ta sig fysiskt till Stockholm för att hitta något.

  SvaraRadera
 3. Jag måste erkänna att jag slogs av tanken att artikel i DN hade påverkat beslutet från SI. Men beslutet har förmodligen tagits för länge sen. SI betalar säkert hyran för lång tid och duttar inte på med den som jag gör. Att dom väljer att lägga ner simmarna är inte alls konstigt. Den negativ kritik som förekommit länge nu ger ingen positiv bild av SI. Och ingen av oss har varit intresserade av att hjälpa till med simmarna utan väntat på att "någon " ska göra det. Jag har många gånger slagits av tanken att själv bli denna "någon" men in tid och engagemang räcker bara till för att hålla igång Yadkin. All heder till PG som la ner en massa tid på simmarna under lång tid. Det är ett mastodontjobb det kan jag intyga.

  SvaraRadera