tisdag 15 januari 2013

-Är det din dotter som ligger där?
-Nyss stod hon och väntade på bussen hem!

Frihetsberövad, misshandlad, förnedrad, våldtagen kanske mördad.
Även om hon rent fysiskt överlever så är det tveksamt om hennes
psyke överlever. Fem gärningsmän har hennes liv på sitt samvete.
Kanske din dotter, kanske din fru, kanske din syster, kanske din mamma.
Gruppvåldtäkt i Södertälje, gruppvåldtäkt i Indien, gruppvåldtäkt och mord i Indien. Svarta rubriker har lyst mot oss från löpsedlarna. Kvinnor som genom rått okänsligt våld överfallits frihetsberövats och tvingats till sex mot sin vilja. Samtliga av dessa fall har våldtäkten utförts av fem män. Fem mot en är ganska fegt.Vad är det för kvinnosyn som får fem män att gemensamt kasta sig på en ensam kvinna för att tillfredsställa sina perversa lustar.
Gruppvåldtäkt har sälla något med sex att göra utan med mer med våld och maktbegär.
Tio minuter tidigare stod hon här. Väntade på bussen hem
efter att ha träffat några vänner.
Fem män lurade på henne eller någon annan kvinna för att
våldta någon. Vem som helst.
Män som vill visa att de minsann är de som bestämmer och kvinnan ska lyda och glatt underkasta sig deras vilja.
Birger Jarl instiftade Edsöreslagarna på 1200-talet för att kunna straffa de som våldförde sig på kvinnor hårdare. Magnus Ladulås förnyade faderns lagar genom Alnö Stadga. Våldtäkt bestraffades lika strängt som mord.
Dessa lagar gäller än.
Alla kvinnor har rätt att gå var de vill när de vill utan att bli antastade. Ingen får tvingas till sexuella handlingar mot sin vilja. För de allra flesta är det självklarheter men tydligen inte för alla.
Det finns dock en ny företeelse en ljuspunkt med de senaste våldtäktsfallen.
Nu reagerar vanligt folk och säger ifrån med ett väldigt eftertryck;
-Nu är det nog!
Ingen kvinna med vettet i behåll går ensam ner i en mörk
gångtunnel. Ett av gängvåldtäktsmännens favoritfälla.

Samhället måste bygga bort farliga ställen.
Röja sly längs gångvägar.
Hela Indien är i uppror efter de grymma våldtäkterna och mordet. Alla sorters människor reagerar med avsky och demonstrerar emot våldtäkt och för kvinnofrid.
Vilket visar att enda sättet att få slut på det här maktmissbruket är en förändrar människosyn. Där alla män, kvinnor, alla sexualiteter har lika värde. Lika stor rätt att gå var de vill precis som alla andra.
Kvinnofrid är inte längre en angelägenhet för ROX och FI. Kvinnofrid är en angelägenhet för alla. Kvinnofrid är en angelägenhet för dig och mig.
Tillsammans är vi starka och kan göra mycket.

7 kommentarer:

 1. Att hela tiden måsta tänka sig för var man går är något som dagens kvinnor hela tiden måste tänka på. Som mamma var det oroligt att ha döttrar i tonåren. Att måste uppfostra om faran är rent ut sagt fördjävligt. Gå inte ensam hem. Gå inte där det är mörk. Gå inte vägar där inga andra går. Se till att du inte är onykter. Osv.
  Mina flickor har varit duktiga på att alltid skicka ett sms när de kommit hem på kvällen. De fick båda flytta hemifrån när de började gymnasiet, det var extra oroligt.
  Att måsta bygga bort farliga ställen är bedrövligt. Kanske borde dessa pengar läggas på att stärka självkänslan hos dessa män och pojkar i stället. Uppenbarligen har vi misslyckats med det.

  SvaraRadera
 2. Verden er sindssyg, og det bliver værre og værre; Det bliver mere og mere utrygt at gå i byen, - også i København, fordi sindssyge idioter drikker hjernen ud, tager coke og mister alle hæmninger. Jeg tror ikke, det handler så meget om kvindesyn. Jeg tror mere, det handler om mangel på respekt for andre mennesker.

  SvaraRadera
 3. Svagt, tycker jag, att inte hela Sundbyberg också reagerat och protesterat mot den vidriga våldäkten där.

  SvaraRadera
 4. -Tack för att ni reagerar! -Började misströsta ett tag, men jag har ju inget tålamod.
  Jag tror också att det är som bl.a Noodle säger att det är brist på självrespekt hos förövaren och utan självrespekt kan man inte respektera andra.
  -Jag tror också att man behöver stärka pojkarnas syn på sig själva och andra.
  Den mansroll som pojkar konfronteras med i verkligheten skiljer sig väldigt från den de får matad via internet och media.
  Pojkar behöver stöd likaväl som flickor. Pojkar behöver få veta att det är bra att våga sätta på en diskmaskin, att våga ta hänsyn osv.
  Könsrollsdebatten de senaste åren har hakat upp sig lite väl mycket på att skälla på pojkar om hur de pinkar. Det är inte feminism att sitta ner och kissa det är feminism att leva på lika villkor.

  SvaraRadera
 5. Undrar ju lite hur en man utan självrespekt mår efter att ha våldtagit en tjej som kunde ha varit hans egen syster, mor, moster, faster eller kusin. Om han inte mår sämre av det tycker jag verkar vara brist på empati...Och hur lär sig en människa det?

  SvaraRadera
 6. @LenaBlue: Jeg tror, mange unge vokser op med for lidt voksenkontakt. Det er som om, mange mennesker ikke har nogen grænser. De har kanske ikke haft nogen, som har sagt: Sådan gør man ikke. Empati læres vel gennem opvæksten?

  SvaraRadera
 7. Jag har alltid inpräntat i min dotter och hennes kompisar att man aldrig går ensam hem och att man alltid ringer när man kommit hem. Så gör jag och mina vänner att vi alltid hör av oss när vi kommit hem.
  Det är bara du och endast du som bestämmer över din kropp. Inga konstiga ideal från något slags media. Vi måste antagligen skrika ut att det inte är ok att våldföra sig på en annan människa, utan bara så fruktansvärt fel.

  SvaraRadera