måndag 17 december 2012

-Nu fick du väl ändå hybris grabben!

Det är lustigt att studera män och mäns beteende.
Har ni någonsin träffat en man som inte  på fullt allvar har trott att just han är skapelsens krona?
Han; Saknar utbildning och städar på en bilverkstad och har ägnat timmar
framför spegeln för att få till den rätta looken som får varje kvinna att falla
för honom.
Hon; Tio års universitetsstudier och undervisar i psykologi på universitetsnivå
.
Han; Uppenbarligt förvånad över att hon INTE gick med ner på stranden för
en rejäl sexorgie.
Hon; Framstår gärna som "en högfärdig överklass brutta" slut citat.
-Ett av de värsta fall av hybris jag råkat på.

Att just han är "den utvalde" som du bara gått och drömt om i hela ditt liv. Prinsen på sin vita springare som räddar dig ur din Törnrosasömn och som ger dig sitt hjärta och halva kungariket.
Spetsar väl till det lite. De flesta är ju rätt bra att ha till mycket.
Men det finns ett mycket märkligt fenomen bland män. Att ju mindre de har "att komma med" desto högre tankar har de om sig själva och ju mer de verkligen har att skryta med ju mindre skryter de. Ja riktigt framgångsrika män kan faktiskt ha rätt dåligt självförtroende. Kan vara just det som får dem att uträtta storverk. De anstränger sig hela tiden för att bli bättre på det de gör medan den med hybris är nöjd med sig själv som han är.
Bra eller dåligt med överdrivet självförtroende?
Experter har lanserat teorin att överdrivet självförtroende kan vara en fördel, till exempel i form av större ambitioner, beslutsamhet och andra egenskaper, som kan skapa självuppfyllande profetior.
Positiv självsuggestion kan även leda till felbedömningar, orealistiska förväntningar och farliga beslut, visar undersökningen, och därför är det en gåta varför överdrivet självförtroende fortfarande är ett manligt grunddrag efter årtusenden av naturligt urval, som normalt avlägsnar skadliga karaktärsegenskaper inom loppet av ett antal generationer.
Varför har inte kvinnor lika bra självförtroende som män?
Beror det på en hos kvinnan inneboende genetisk kunskap att hon är värdefull för flocken eftersom hon kan föda barn och föra släktet vidare?
Beror mannens överdrivna självförtroende på en liknande inneboende genetisk kunskap att han är ersättningsbar? När han befruktat en hona kan han avvaras ur bevarande av flocken synpunkt. Hos däggdjur i allmänhet är inavelsgränsen 1 hane på 8 honor inom ett revir.
Eller är det så enkelt att många män som små pojkar leker våldsammare lekar? Överdrivet självförtroende när man är liten har inte så katastrofala risker och kan till och med vara lönsamt för den lille pojken. Men när han som vuxen får för sig att köra bil fortare än han kan eller hoppa från högre höjder än han klarar då blir samma självförtroende en dödsfälla.
Det är bara satsa på en jämlikare fördelning av självförtroendet också. Tuffa till tjejerna och dämpa pojkarna.
Försöker hämta inspiration till kommande barnuppfostran genom att se på vuxna och försöka lista ut hur de blev som de blev i förhoppning om att inta göra om misstagen på mitt eget barn.
Sjöfn

2 kommentarer:

  1. Så sitter du där snart och gör absolut ALLT för ditt barn...och VE den som inte håller med om att just ditt barn är världens 8 till 100 underverk (ungefär). (Detta faktum tycks ingå i mammapaketet och det bara är så. Fördelen är ju att barnet alltid har EN i sin hörna.) Och Du kommer göra misstag, massor av dom. Men, så länge du älskar ditt barn, verkligen älskar...så vad 17...Du är ju människa...Lyca Till Sjöfn!

    SvaraRadera