tisdag 11 december 2012

Köp fräcka hippiekläder i julklapp!
Stöd kvinnokampen i Afghanistan!

Vinterklädd Göteborgska eller vinterklädd Kabulska
skillnaderna är inte så stora trots allt.
Genom att handla i RAWA-shop löser du inte bara dina julklappsproblem utan ger även kvinnor rätten till att gå i skola, rätt till medicinsk vård, rätt till samma jämställdhet som du och jag har.
RAWA - Revolutionary Association of the Women of Afghanistan organiserar skolor för flickor, sjukvård för kvinnor, barnhem för föräldralösa och mycket annat som vi västerländska kvinnor tar för självklart.
RAWA:s arbete är förenat med stora risker. Flera av aktivisterna har blivit mördade. Skolor, barnhem och kliniker har stormats förstörts och bränts ner av talibaner.
RAWA har en utställning om situationen i Afghanistan för kvinnorna och för folket i ett av fanatiker krigshärjat land.

Den afghanska kvinnokampen gäller så mycket mer än den svenska, vilkens huvudfråga tycks vara hur pojkar kissar och i viss mån likalön, i Afghanistan gäller saken att få lära sig läsa, att slippa bli våldtagen i hemmet och dömd till spöstraff om man springer från sin misshandlande våldtäcktsman.
Många kvinnor som har blivit våldtagna får uppleva att bli förskjutna av släkt och vänner och dömda till fängelsestraff för att de oförskyllt råkat bli utsatt för en våldtäktsman. För dem återstår bara prostitution eller svält.  
Listan över grymheter, förtryck och övergrepp mot kvinnor
är lång och blir bara längre och längre så länge kriget varar.
RAWA kämpar emot både talibansk och västerländsk inblandning i sitt land.
RAWAs arbete inne i Afghanistan består huvudsakligen av stöd till kvinnliga offer för krig och övergrepp som begåtts av krigförande grupperna. Aktivister söker upp familjer och särskilt kvinnor som antingen själva eller deras familjemedlemmar har blivit utsatt för övergrepp av fundamentalisterna.
 
AFGHANSKA KVINNORNAS FRIGÖRELSE  UPPNÅS INTE  SÅ LÄNGE OCKUPATIONENS, TALIBANERNAS OCH NATIONELLA FRONTENS BROTTSLINGAR INTE FÅR SPARKEN!"
(Uttalande av RAWA - Revolutionary Association of the Women of Afghanistan på den internationella kvinnodagen)
Tyvärr håller inte mycket min färgskala men den korpsvarta Sjöfn eller
varför inte den rödhåriga Kynlif kan mycket väl välja Afghanskt mode
Precis som när vi handlar i Göteborg, vi väljer olika efter vår egen färgskala.
Afghanska kvinnor har mycket att kämpa för. Vill du stödja deras kamp kan du göra det i Second Life. Dels genom att skaffa dig information genom att besöka utställningen så du kan diskutera Afghanistans problem med dina vänner och på det sättet bilda opinion mot förtrycket från alla håll av Afghanska kvinnor.
Dels genom att köpa varor i deras butik "Boho HoBo"- behållningen går oavkortat till skolor och sjukvård för kvinnor i Afghanistan. 
Mer att läsa finns på RAWA:s flerspråkiga hemsida
Det finns även ett magnifikt museum som verkligen är sevärt. Man inser snart att den bild man har från nyheter och skolböcker av Afghanistan inte stämmer riktigt. Dessutom får man chansen att stifta bekantskap med afghansk arkitektur. För oss nordbor är det logiskt att gå uppför en trappa när man ska gå upp och nerför en trappa när man ska ner. Här är det inte det. Ofta ska man först gå upp för att komma ner och sen upp och ner igen ett par gånger innan man är framme.

6 kommentarer:

 1. Det är konstnärinnan Trill Zapatero som skapar kläderna och gjort det fina museet.
  Utanför hennes butik finns massor att se av hennes konst och av annat hon gjort, fantastiska lampor bland annat.

  Och alldeles gratis kan du få hennes nya mesh-halsdukar för både tjejer och killar - på Solace!
  Ta en tp till min tomt, Place des Petits Bourgeois.
  http://maps.secondlife.com/secondlife/Solace%20Island/215/39/22
  På trappan vid havet hittar du en iskub, det är tp till mitt vinterland, de galna snögubbarnas hemvist.
  Där vid den frusna dammen finns en givare med Trills halsdukar.
  Glöm inte grillorna!

  SvaraRadera
 2. Oj, det hade jag missat. Ska genast skaffa halsdukar till mina Apmellar.

  SvaraRadera
 3. synd att du skrivit på svenska för det här var så bra ide så jag skulle vilja sprida den men jag har väldigt få svenska kontakter tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Intressant bakgrundsinfo Kandi.
  Bäst att ha halsduk på vintern Apmel
  -Jag skriver på svenska Mera därför att det är mitt modersmål och därmed ett språk jag till 100% behärskar. Jag föredrar det istället för att snobba med dålig engelska. Som dålig engelska räknar jag även den mest högdragna aldrig så korrekta Oxfordengelska om den inte vänder sig till just den lilla målgruppen.
  Därför har jag en translator för 73 språk som de flesta klarar att använda utan hjälp.

  SvaraRadera
 5. Jisses du tar i från tårna Vanadis :D:D Jag tror nog dom afghanska kvinnorna kan överse med om du "snobbar" med dålig(?) engelska. Bara dom får mer support ;)

  SvaraRadera
 6. Ja man får kämpa lite (dålig engelska) är ju bättre än ingen engelska alls
  /Fia

  SvaraRadera