fredag 30 november 2012

Ja det var ju en fin Picasso-tavla
men vad betyder den?

En homage till Pablo Picasso målning Guernica
Måndagen den 26 april 1937 Guernica Baskien Spanien.
Marknadsplatsen var välfylld av människor som handlade. Måndag var den stora marknadsdagen i Guernica. Människor reste in till den lilla staden för att handla. Torget var fyllt av människor med korgar fyllda av grönsaker och annat de precis handlat.
Alfonso nio år hade precis lärt sig klockan. -Fem i halv fem förkunnade han högt. Han var särskilt stolt över att ha lärt sig "de svåra" klockslagen. De som inte var hel, halv eller kvarts timme. Att det var sista gången Alfonso överhuvud taget skulle se på sin klocka anade han inte. Det fanns inte med i hans föreställningsvärld.
Huvudgatan efter bombningarna
Plötsligen hörde Alfonso och alla andra ett kraftigt muller och explosioner. Det var ett tyskt Dornier 17-plan som med 12 bomber bombade broar och tillfartsvägar till Guernica. Ingen skulle komma därifrån.
Strax efter släppte tre Italienska plan SM.79or 36 bomber över den lilla marknadsplatsen och staden.
Alfonso såg hur hus träffades och brann explosionsartat. Alfonso såg hur tanten i grönsaksståndet de just handlade i låg sprängd i tre delar på marken framför honom. Överallt såg Alfonso sönderslitna människor. Hela marknadsplatsen var ett blodigt brinnande inferno av skrikande lemlästade människor av bråte av eld av losslitna kroppsdelar.
Marknadsplatsen efter bombningarna
Ett rytmiskt muller från stora flygplansmotorer hördes i fjärran. Mullret kom närmare och närmare. Alfonso skrek på mamma. Vrålade ut sin skräck och sin fasa. Mullret kom närmare och närmare. Alfonsos blick fastnade på en halv överkropp.  En kropp kluven vid midjan med en oseende brusten blick som stirrade mot skyn. Alfonso skrek ännu mer hans ångest blev ännu hemskare. -Det var hans mamma som han hållit i handen för mindre än två minuter sedan som låg utspridd över torget.
Ett vinande ljud hördes starkare och starkare. En våldsam explosion en till och en till ända till trettiosex explosioner hördes på det lilla torget.
Det slapp Alfonso uppleva. Den första träffen skiljde hans ben från kroppen den andra sprängde hans lilla kropp i småbitar. Det enda spår som hittades av Alfonso efter bombningarna var hans hand och underarm. Klockan satt underligt nog kvar på armen.
På så sätt kunde hans far få veta att Alfonso var död. På klockans baksida stod Alfonsos namn ingraverat.
Några timmar tidigare var detta en välmående fredlig stad.
Som en homage till Picasso och hans muralmålning Guernica ett av 1900-talets viktigaste konstverk har London Junkers and Lizzie Gudkov skapat en motsvarighet i Second Life.
Det är 75 år sedan i år 2012. Min farfar var sju år när Guernica bombades. Till skillnad från Alfonso lever han och kommer snart att få uppleva ännu ett barnbarn. Alfonso fick inte ens vara barn någon längre stund
Gå och se den och upplev skräcken människorna kände. Samma skräck som människor känner än idag, i Gaza, i Israel, i Syrien och på alla andra krigsskådeplatser. Där människor får lida för att fanatiska män ska mäta penislängd med varandra på det mest bisarra sätt.
Här hittar du Projekt Guernica och kan uppleva Picassos mural.
Sjöfn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar