tisdag 31 januari 2012

Här började årets influensa.
-Så skyddar du dig.

En sjuk fågel hamnar i karantän och skötaren har skyddskläder byts ofta
Ont i hela kroppen, snuva, halsont, hosta, feber. Snoriga ungar på dagis. "Alla hostar och nyser på dig och inget har vett på att stanna hemma till de är friska". Det känner vi alla igen. År efter år samma visa.
-Var kommer influensan ifrån? -Varför just nu?
Influensan börjar vanligen i Asien. Där har man en annan syn på fjäderfä och hur de ska hanteras. Just fjäderfäna, hönor, ankor, utpekas som den stora boven. Sjuka tamfåglar smittar friska vilda fåglar sen är smittan ute i samhället. Vårt ökande resande till t.ex Thailand hjälper virusarna på traven med gratis transport. På många ställen i Asien har man tamfåglarna i stort sett "i huset". Den som vill veta hur tamfågelhantering ska gå till efter amerikanskt/europeisk modell kan besöka Avian Influenza Project i Second Life det är är ett projekt av Eden, Extension  Disaster Education Network. Syftet är att utbilda allmänheten om bästa praxis för att förhindra spridning av fågelburen influensa till små besättningar av hobbyfjäderfä. I området finns även ett amerikanskt jordbrukssamhälle uppbyggt. En intressant utbildningssim väl värd ett besök.
Hur skyddar jag mig mot smittan? 
Handtvätt, handtvätt och handtvätt. Gärna med handsprit. Ofta ofta ofta.
Alla har vi väl försökt det mesta huskurer och annat för att slippa bli sjuka med mer eller mindre framgång. Den gemensamma nämnaren är att du måste förebygga influensa och förkylning. När skadan väl är skedd kan man bara lindra symptom.
Överföringen av virus sker genom luften när en smittad person hostar, nyser och andas ut, men också genom kontakt som att ta i hand. Det är svårt att undvika att föra smittan vidare, eftersom du är som mest smittsam redan ett dygn innan du blir sjuk. Därefter brukar man vara smittsam till och med den femte sjukdomsdagen.
Det brukar ta en till tre dagar från smittotillfället tills du blir sjuk. Om du har haft influensa ett år brukar risken minska för att du ska bli smittad igen under de närmast följande åren.
Det är svårt undvika att bli smittad. Särskilt om man träffar många personer inomhus, julhandeln är en riktig pesthärd, Utomhus sprids smittan inte lika lätt. Du kan minska smittrisken genom att undvika att ta i andra och tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit när du tvättat händerna. Du kan också vaccinera dig.
Tangentbordet smutsigare än toan och soptunnan.
En riktig lortgris, speciellt offentliga tangentbord.
Tangentbord är äckliga. Det visar tester som konsumentgruppen Which? gjort vid sitt kontor i London. Av 33 testade tangentbord visade sig fyra utgöra eventuella hälsorisker med risk för matförgiftning. Ett av dessa hade 150 gånger fler bakterier än vad som anses rimligt och innehöll fem gånger fler bakterier än kontorets toalettsits. Det gick till och med så långt att tangentbordet togs bort, sattes i karantän och rengjordes på inrådan av en mikrobiolog som deltagit i testets utförande uppger PC-Express
Det finns hjälp att får rent tangentbordet.
Bl.a Ergonomibutiken säljer antiseptiska våtservetter för rengöring av tangentbord Kostar 119:- men en sjukdag kostar en tusenlapp eller så. Har beställt och ska ha i handväskan.
Det finns även andra sätt att rengöra tangentbordet lite beroende på vad man har för tangentbord gemensamt för dem alla är att tangentbordet inte blir blött - det klarar inget tangentbord.
-Du som är "trollpacka" har du inga andra knep?
Jodå - vitlöksklyfta i var näsborre, massor av fläderblomssaft och mer eller mindre otäcka huskurer.
Det jag använder själv för förebygga smitta är renlighet nyttig kost och motion. Jag ser till att få i mig A och D vitamin B6,B12, selen och kalcium, 1000mg C-vitamin om dagen och Omega-3. Det vill säga ungefär det som de flesta gamla huskurer innehåller fast i mycket smakligare förpackning.
Jag ser till att få min dagliga motion antingen ute eller inne. Friskis och Svettis har många bra motionspass till rimligt pris. För alla både soffpotatisar och elitidrottare och alla där emellan.
Jag håller rent - väldigt rent.
Jag dammsuger 2 ggr i veckan i förkylningstider, våttorkar golvet, gör ren toan och handfatet med anticeptisk rengöring. Jag torkar diskbänken och spisen så ofta det behövs, jag använder Jif creme som är ett riktigt "tufft" rengöringsmedel.
Jag tvättar händer minst en gång i timmen före maten med handsprit och om jag träffat folk.
Peppar peppar ta i trä - jag brukar klara mig från flunsa eller få den lindrigt.


1 kommentar:

 1. Kamagra http://intimleksaker.com
  Sexleksaker http://intimleksaker.se
  Sex Toys http://sextoyonlinestore.com
  http://kamagra24seven.com
  https://kamagra.dk

  SvaraRadera