onsdag 16 november 2011

-Kommer julefriden snart?

Om inget annat lyckas får jag väl sätta mig på en stubbe och fira GOD jul själv.
Eller vad kan jag 
göra för att få julefrid.
Årets bråkigaste högtid står inför dörren. Människor som inte setts på ett år ska plötsligen samlas och förväntas stå ut med varandra.
-Men mamma grönkålen då?
-Ingen har ätit grönkål sedan farbror Gert dog 1998. Bara en massa jobb till ingen nytta.
-Tycker du förresten om grönkål?
-Nej fy det är göräckligt men det har alltid stått på julbordet mellan skinkan och ostarna.
Känns det igen?
Kunde väl tro det. Julen lockar fram våra bästa sidor men också våra sämsta. Alla är stressade, allt ska vara klart i tid. -"Ingen" hjälper till! -"Duger detta verkligen?". Stressade och nervösa människor ändrar sitt beteende på ett ibland oväntat och oönskat sätt både för dem och omgivningen.
Men hallå där! Är inte julen en tid när ALLA ska ha det bra? Då måste alla hjälpa till inte bara med att äta upp julmaten utan man måste se julen som ett gemensamt trivselprojekt.
Det finns alltid besvärliga människor som är svåra att tass med. I alla sammanhang. Gnällspikar som bara ska ha det som det vill oavsett vad andra tycker.
-Varför är en del människor besvärligare 
att ha att göra med och vad kan vi göra åt dem?
-Lyssna på dem. Många besvärliga människor är besvärliga för att ingen bryr sig om dem, eller upplever det så. De flesta intoleranta och fördomsfulla personer är det av bara farten. Avkräv dem exakta besked om vad som är fel. Låt dem inte svamla utan ge dig inte förrän du vet exakt vad som är fel. Slutar oftast med att de inte kan ge dig besked och lugnar ner sig.
Offertypen är en annan vanlig sort; -Hade jag inte haft min onda fot och varit tvungen att hjälpa Kalle jämt så då... De vill inte ha hjälp egentligen utan vill bara ha något/någon att skylla på. Fråga dem; -Vad kan jag göra för att underlätta för dig? Då slänger du tillbaka bollen och de måste precisera och det kan de sällan.
Elakingar och bråkstakar avväpnas enklast med frågan; -Vad vinner ni med den här tråkiga stilen?
Messerschmittarna eller Besserwissrarna som det egentligen heter, de som ska ha rätt i alla lägen avväpnas lämpligen genom att lockas in på ett område som du behärskar till fulländning där avkräver du dem exakta besked, förr eller senare kommer du att kunna avslöja dem.
Eller säg till dem; Är du en sån där Messerschmitt? Ofelbart kommer det att säga; -Besserwisser heter det! -Ja just det ja! säger du vilket brukar få tyst på Messerschmitten..öh besserwissern.
Mitt eget bästa råd är att julen varar ett tag, från 1:a advent till 20:dag Knut. Många försöker "knö in" allt och alla mellan Kalle Anka och julklappsutdelningen. Det skulle aldrig funka i min släkt, åtta mostrar med respektive drygt två dussin barn och ett drygt dussin barnbarn, än så länge, plus alla andra släktingar och vänner så fyller vi ett mindre högfjällshotell själva men under julens 40-45 dagar då hinner vi nog träffa de flesta eller kanske till påsk eller midsommar eller vi kanske kan Skypa.
Sjöfn


2 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg Vanadis!!

  Någonstans bland alla mina papper jag sparat under åren finns en teckning på en styrelse i form av djur. Där fanns en åsna, en giraff och några till som jag inte minns. Den speglade precis det du beskriver här ovan, men i form av djur. Det var roligt att få ställa frågan till varandra: vilket djur är du? Jag är säker på att du också sett den :)

  Julen är för mig ganska jobbig, just med tanke på din beskrivning samt släktingar som suttit ensamma vilket jag vägrar att gå med på. Plötsligt blir man då väldigt kluven och önskar verkligen att man kunde skapa sig altar i RL...

  Tack än en gång Vanadis!

  SvaraRadera
 2. Sorry, glömde ju säga att dina tips att bemöta de olika stilarna ska jag ta till mig :)

  SvaraRadera