fredag 11 november 2011

Ernest Hemingway
manlighet på två ben.

Andaktsfullt för en annan reporter att sitta vid Hemingways skrivbord
Eller den desperata 
jakten på manlighet.
Nobelpristagaren Ernest Hemingway föddes 21 juli 1899. Hans förädrar var läkaren Clarence Hemingway och sångläraren Grace Hall.
Mamma Crace var den som "hade byxor" i familjen. Hennes ord var lag. Han fick uppleva hur hans mamma hade fria tyglar. I början av 1900-talet var det nästan uteslutande fruarna som skötte hem och hushåll i USA. Men Ernest mamma överlät både matinköp och matlagning på sin man. 
 Crace klädde den nio månader gamla pojken som en flicka för att likna sin 18 månader äldre syster Marcelline. Även om Ernest älskade sin mamma som barn, så kom han att hata henne senare i livet. Främst för att han ansåg att hon drev fadern till självmord (han sköt sig 1928). En annan orsak till varför Ernest hatade sin mamma var att hon var en förkämpe för kvinnlig rösträtt och att hon utmärkte sig så mycket. Hon gillade att cykla omkring och visa upp sig . I allmänhet var det bara män som cyklade i den tidens USA.
Samma skrivmaskin samma rum
Ernest upplevde flera olyckliga kärlekar och även ett kraschat äktenskap med Hadley Richardson från St. Louis de gifte sig 1921. Äktenskapet med Hadley försämrades under tiden som Ernest Hemingway arbetade med Och solen har sin gång. På våren 1926 upptäckte hon hans affär med modejournalisten Pauline Pfeiffer. Pauline betydde mycket för hans författarskap. Hon byggde en skrivarlya i ett uthus till honom. Ernest drack mycket när han skrev och hon förbjöd honom att visa sig berusad i villan. Eftersom hon själv var en framgångsrik journalist insåg hon värdet i hans skrivande och löste problemet som kvinnor hava för vana.

Här lyssnade Hemingway till radionyheterna
Hans kvinnosyn kan möjligen ha förändrats, när han hamnade på sjukhus under första världskriget för sitt svårt skadade ben.  
Där blev han djupt förälskad i en äldre sjuksköterska (Agnes von Kurowsky). Ernest ville gifta sig med henne, men blev bara betraktad som ett barn. Denna första och olyckliga kärlek kan ha påverkat Ernest kvinnosyn. I hans roman Farväl till vapnen, skriver han på ett nästan identiskt sätt om händelserna kring explosionen, sjukhustiden och sjuksköterskan. Bokens hjälte, deserterar med sköterskan till Schweiz. Där levde de lyckliga tillsammans, tills sköterskan tragiskt dog i barnasäng. det var inte bara i hans författarskap som händelsen satt sin prägel. Hemingway kände en stark dragningskraft till farliga situationer. Som journalist, befann han sig så nära döden han bara kunde. I brist på krig så ägnade han sig åt djuphavsfiske eller sköt lejon i Afrika. Och när det tillslut blev ett andra världskrig, jagade han tyska ubåtar med sin vapenbestyckade, privata yacht. Men som pricken över i, befriade han år 1944 hotell Ritz (med hjälp av en frikår) Ernest Hemingway ägnade det mesta av sitt liv att leva upp till rollen som "den amerikanske mannen". 
På morgonen den 2 juli 1961 gav han upp jakten på den perfekte mannen. Laddade sitt hagelgevär en sista gång. Stoppade gevärspipan i munnen och tryckte av. Jakten var slut för Crace lille pojk Ernest. 
 Pauline Pfeiffers hem och Ernest hemingways skrivarlya finns att besöka i Second LifeASU Village Heritage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar