tisdag 11 mars 2014

-Bättre så Fan-Fan?

-Kan ingen täppa till käften på det där gapiga fruntimmret?
-Nej det kan ingen, hon har grundlagen på sin sida!
Ikväll klockan 20.00 ska Fan-Fan i etern snacka om åsikter.
Hennes frågeställning är
-"Får man ha vilka åsikter man vill? Gör du dig hörd eller tiger du stilla? Hur bemöter vi människor som tycker helt annorlunda än vad vi själva tycker och kan du backa eller kör du bara på?"
-Jag är förstummad, nåja, över att man ens kan ifrågasätta vårt lands finaste klenod. Yttrande och Pressfrihet. En klenod så vacker att den ingår som en del av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser."
Artikel 19 ur FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter
Listan över länder där folket olagligt utnyttjat denna rättighet för att störta diktatorer och återvinna sin frihet har blivit lång de senaste åren, Libyen, Egypten, Syrien, Ukraina bara för att nämna några.
-Om inte dessa modiga människor använt yttrandefrihet hur hade det sett ut då?
 Även demokratier som Stor-Britanien och USA, 5th commandment, tillämpar yttrande och pressfrihet ganska godtyckligt. Visselblåsaren Snowden vill vissa senatorer se avrättad.
I Sverige har vi meddelarskydd - jag som journalist får inte och vill inte röja en källa som vill vara anonym.
Så här ska det se ut. Yttrandefrihet har urgamla traditioner i vårt land;
-Där ofrihet råder viskar det i hörnen! ur Havamál
-Alla former av censur ådraga sig enbart löje! Torgny Segerstedt GHT

Trots att detta kan medföra att jag inte kan publicera allt som jag vet utan att röja min källa.
-Jag och ca 50 andra journalister i området "vet" att det finns missförhållanden på ett mycket stort sjukhus inom VG-regionen. Vi vet alla att personalen hotats av sina chefer, numera utbytta mot andra chefer, med uppsägning om de går till media.
Trots att de inte bara har rätt till att prata med oss så vågar de inte.
De vågar inte ens använda sin skyldighet "Lex Maria" att anmäla saken.
Historieboken är full av exempel på där man undertryckt det fria ordet och pressfriheten och där det senare visat sig att tystnaden har bidragit till en katastrofal utveckling. -Nazi-Tyskland på 30-40-talen är bara ett exempel.
-Det viktiga med yttrandefrihet är att även de tokigaste tankar kommer upp i ljuset och kan bemötas med argument.
-Vad vi behöver är inte mindre yttrandefrihet - vi behöver lära oss mer retorik, idag förbehållet språkklasserna, i skolan så vi står rustade att möta våra meningsmotståndare verbalt med goda argument.
-Den stora faran för demokratin är just bristen på argument, när den verbala debatten övergår i våld. Då vinner inte den som har de bästa argumenten diskussionen utan den som har de största nävarna.
Vanadis Falconer -Yttrandefrihetsbrukare

 EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA EXTRA
Sveriges Radios korrespondent Nils Horner
mördad i morse i Kabul i tryckfrihetens tjänst

3 kommentarer:

 1. Utan att starta en debatt här så vill jag kort säga, NEJ, jag ifrågasätter knappast yttrandefriheten , men det är oerhört konstigt att man alltid tar till de höga växlarna som journalist när man tycker att man har rätten till, när den lilla människan idag kanske inte ens har möjligheten att öppna munnen!
  I min värld kan en åsikt vara så banal som det de skriver om i skvallertidningarna, om det är rätt och fel, hur de nya skolsatsningarna ska göras, för här har folk lika många åsikter som om det är rätt att stena en kvinna eller inte långt bort i stan!
  Precis som en Journalist har jag rätten till att tycka, och även tycka att en journalist har fel! Eller hur!?
  Precis som du säger så är goda argument, en bra grogrund till samtal ,mycket viktiga och viktiga att lära sig!
  Problemet kvarstår, tar vi inte tag i det redan från början, hur ska vi då kunna implementera hur man ska agera!
  För till syvene och sist, Även Diktatorer, Psykopater, Envåldshärksare och Idioter har också yttrandefrihet, och i de länder, samhällen, grupper som dessa finns och trycker ner människor med ORD och annat så kan man lätt ifrågasätta rätten till att säga vad man vill!
  Men jag ska inte sitta och snacka om journalister ,för det jag har lärt mig, man snackar inte om sånt man inte kan nåt om..För hur vi än vrider och vänder så är ni flera som inte tycker att vi andra kan nåt!


  Länk till radion ikväll :)
  http://85.214.32.56:10160/listen.pls

  SvaraRadera
 2. Mer retorik i skolan alltså.
  En av de fina sakerna med att vara just journalist är att man kan använda sin verbala förmåga att föra de små människornas talan.
  Bara de hör av sig

  SvaraRadera