onsdag 15 januari 2014

Vår nya överklass
De läs och skrivkunniga

Vår nya elit. Högskoleutbildad kvinna.
Fortbildning pågår, varje gång man öppnar en bok lär man sig något nytt
La märke till och blandade mig i en diskussion på Facebook om ett hemsnickrat ord.
Denna gången gällde det "spoilervarning".
En fullständigt tokig sammanblandning av engelska spoiler och svenska varning.
-To spoil på engelska betyder förstöra, spoliera men i Sverige är spoiler sedan länge upptaget av en bildel. En vinge längst bak på en bil som ska förbättra väghållningen. Risken för sammanblandning och missförstånd är uppenbar.
Som en annan universitetsutbildad person mycket riktigt påpekade borde ordet på korrekt svenska vara "spoliervarning". Trots att det inte finns i SAOL är det grammatiskt korrekt sammansatt av spoliera och varning och när man sätter samman ord i svenska språket som slutar på vokal som "a" faller "a" bort framför konsonant.
Möts dagligen av mer eller mindre hemsnickrade svenska ord. Ett som får nackhåret att resa på mig är "tågbanan" istället för "järnvägen". Tågbana får mig att tänka på en stor låda på dagis som det stod BRIO på. Inte på den samhällsstruktur som Statens Järnvägar är så beroende av för sin verksamhet.
Vad som slog mig var att de som reagerade var alla kvinnor med universitetsutbildning i varierande grad medan övriga tyckte vi var gördumma och jobbiga.
Läser man PISA-undersökningen blir man inte förvånad. Andelen som klarat godkänt på högstadiet har sjunkit dramatiskt bara på 12 år. Allra sämst är pojkarna. Redan när jag gick ut i skolan var pojkarna mer noga med att vara coola och se så bonniga ut som möjligt. Gällivarehäng och kepsar var viktigare än skolan. Vilket visar sig genom att högskole och universitetsplatserna till nästan 70% innehas av kvinnor idag.
-Analyserar man vad som skrivs på sociala medier som t.ex Facebook, Google+, Second Life-chatt, Twitter etc ser man ett klart mönster.
Argumenterar någon väl för sin sak bemöts han/hon ofta av totalt nedgörande av de som saknar argument. Påminner om det gamla talesättet "den som saknar argument tar till nävarna".
-Behärskar du språket behärskar du världen.
Så sant som det är sagt. Fortsätter det här kommer allt jämlikhetsarbete i samhället att haverera.
Grundskolan sjösattes på 1960-talet för att ge alla samma möjlighet till utbildning oavsett föräldrarnas inkomster.
Nu håller utbildningen på att bli den största samhällsklyftan vi har. Enbart Mexico och Chile har sämre resultat än Sverige bland OECD-länderna.
Vi riskerar i värsta fall att få en intellektuell elit som behärskar språket och därmed övrig utbildning och en våldsbenägen underklass. Underklass ska inte tolkas som personer med brist på pengar utan som personer med brist på bildning.
-Vad kan Du göra för att vrida utvecklingen åt rätt håll?
(ja ja tvingar dig att tänka efter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar