torsdag 11 oktober 2012

Håll hårt i plånboken!
Många fula fiskar lösa i Second Life

Med ett fast grepp om handväskan stegar jag in på banken.
Burglar proof house safe låter ju bra men...
Som jag kunde berätta igår är det otroligt lätt att bli lurad i Second Life. Inte bara på på LindenDollar utan ditt bankkonto i första livet är lika utsatt för plundrarnas framfart.
Hur stoppar vi dessa skurkar och pirater?
-Det första steget är att byta lösenord ofta. 
Lösenordet till Second Life är också lösenordet till ditt Lindendollarkonto. På Post och telestyrelsens hemsida kan du testa om lösenordet du vill ha är säkert nog.
-Extra bankkonto 
för internethandel
En metod jag använder mig av när jag reser utomlands på uppdrag eller semester. Jag för in så mycket pengar som jag tror jag behöver och vill förlora på extrakontot och dess kort. Mitt vanliga bankkort lämnar jag hemma. Behöver jag mer pengar kan jag föra över via datorn eller smartphonen lika säkert som hemma.
-Bankerna har flera smarta lösningar
Alla känner sig inte säkra med betalkort men de fall av skimming som granskats har det gemensamt att någon olovligen har kommit över dina kontouppgifter. Där är falska hemsidor ett knep. Tänk på att flera betalsätt, t.ex. hyresvendors i Second Life fungerar som hemsidor även om de ser ut som en låda eller något annat.
Det finns bra sätt att skydda ditt e-handlande. De allra flesta stora banker erbjuder olika former av extra säkerhet vid onlinehandel. Swedbank, Skandiabanken, SEB, Handelsbanken och Nordea har olika alternativ.
En extra kod
De två stora kortföretagen VISA och MasterCard har varsin teknisk lösning som heter Verified by VISA respektive SecureCard. Dessa fungerar ungefär efter samma princip, vilket innebär att du ska betala i en e-butik behöver du fylla i en extra kod. I och med att du har en extra kod, går det inte att handla på ditt kort även om någon kommer över ditt kortnummer och det så kallade CVC-numret på baksidan (de sista tre siffrorna).
Temporärt kortnummer
Via Swedbank Internettjänst, får du även tillgång till e-kort. En gratis service som du kan använda dig av när du ska handla över nätet, och inte vill lämna ut ditt kortnummer. När du skapar ett e-kort får du ett temporärt kortnummer, till vilket du för över den summa pengar du ska handla för. Kortet är som standard aktivt i en månads tid, men detta kan du justera efter behov. Fördelen med att kunna använda ett temporärt kortnummer, är att ditt vanliga nummer inte hamnar i e-handlarnas register.
Spärra för onlinehandel
Skandiabanken, Handelsbanken och Nordealåter dig sätta olika former av spärrar för handel över Internet. Dels kan du bestämma en maxgräns för hur mycket du får handla för, och dels kan du spärra kortet helt för onlineköp. Precis som de flesta sådana här inställningar gör du det via din Internetbank. Du kan utnyttja spärren genom att som standard ha kortet stoppat för näthandel. När det är dags för dig att köpa något loggar du först in på banken och öppnar ditt kort, genomför betalningen och spärrar därefter kortet igen.
Tredjepartslösningar
Ett annat sätt att handla över nätet är att använda tjänster som fungerar som nätplånböcker. Detta är företag som tar hand om dina onlinetransaktioner. Du skapar ett konto hos dem och för över pengar dit, och därefter kan du handla med hjälp av detta konto. På så sätt slipper du att ge ut ditt kortnummer till någon annan än betalningsföretaget.  Den största tjänsten internationellt är Paypal . Payson och TeleLinden fungerar på liknande sätt.
Uppenbarligen, läs gårdagens inlägg, är säkerheten inte riktigt på bankernas nivå.
Dubbelkolla, dubbelkolla och dubbelkolla
Generellt kan man säga, om jag talar från egna erfarenheter kan man inte vara nog försiktig. Man måste alltid vara misstänksam i överkant när det gäller pengar.
-Alla vill ha dina pengar inte bara du.
Tyska TeleLinden är ett betalföretag med gott renomé, har inga erfarenheter
själv av dem men de har hållit på sedan 2007 utan att hamna i finkan. Det
faktum att du kan läsa och hantera ditt konot på ditt eget språk, nog så viktigt,
tycker jag borgar för en seriös hantering.
Läs mer på deras hemsida
Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna, typisk scam just nu är mejl där du får välja valfri Apple-produkt om du lämnar ut dina kortuppgifter. Tänker man efter är ju erbjudandet frestande men att man skulle få välja fritt på varor från 49:- till 75.000:- hur troligt är det?
Verkar något konstigt så mejla och fråga om det verkligen ska vara så här.
Banker och kreditkortsföretag eller Second Life och andra seriösa företag kommer aldrig att fråga dig om dina kontouppgifter utan att du själv medvetet lämnar dem till dig och då under rigorösa säkerhetsåtgärder som t.ex en säker hemsida.  Det känner vi igen bara vi vill titta på MArketplace eller vårt eget transaktionskonto i Second Life.
En säker hemsida har alltid "https" s för secure i adressraden vanliga hemsidor "http".

4 kommentarer:

  1. Urban Myths..Vilka är dessa personer och hur går detta till? Tror inte en sekund på vare sig gårdagens historia eller dagens "svar"

    SvaraRadera
  2. Dra dit pepparn växer Ziga!
    Tror du på fullt allvar att jag hittar på en sån grej?
    Jag har sett både kontoutdragen och svaret från Second Life.
    Banksäkerheten är hämtad från bankerna.
    -Att du inte gillar mig av någon märklig xenofobisk anledning det är en sak men att du påstår att jag ljuger och hittar på det gör mig riktigt förbannad.

    SvaraRadera
  3. Du får tycka vad du vill om mej.men alla sådana påståenden har sedan 2007 när jag loggade in varit felaktiga och falska.Så ursäkta om jag är lite tveksam till sanningshalten i dem.
    Kom igen när DU själv blivit utsatt..
    Då kan vi prata.Före det nja.
    Xenofobisk är du inte jag lyssnar till ditt tungomål varenda helg,möjligtvis är du en aning lättlurad och paranoid till din läggning.

    SvaraRadera
  4. Ge dig nu Ziga!
    Du är bara ute efter att misskreditera mig.
    Fattar inte att du kan tycka så illa om en person du knappt träffat.
    Vi har haft minimalt med kontakt inworld genom åren ändå vet du precis att "Vanadis är oduglig".
    Du får hitta nån annan väderkvarn att slåss emot.

    SvaraRadera