onsdag 24 oktober 2012

-God morgon
Världens bästa Sjöfn!

Ett av Mias "nybörjartips" är att helt enkelt ställa sig
framför spegeln och säga något snällt till sig själv.
-Så stärker du
din självkänsla!

Börjar alltid dagen med ett "glatt tillrop" till mig själv första gången "vi ses" framför spegeln.
Många börjar med raka motsatsen; -Usch vad du är ful! -Åh vad allt är skit! -Fy så dålig jag är!
Sådant bannlyser vi omedelbart.
-Detta gjorde jag bra och Detta kan jag göra bättre är våra mantra hädanefter.
-Trots allt finns det ingen i hela världen som är bättre på att vara Sjöfn Stoneshield än jag.
-Det samma gäller dig!
-Ingen i hela världen är bättre på att vara just Du än Du själv!
Glöm aldrig det!
 Mia Törnblom är hela Sveriges guru när det gäller självkänsla, men så har det inte alltid varit. I unga år ledde hennes egna dåliga självkänsla henne rakt in i fördärvet. Efter många år som narkoman lärde hon sig till slut att älska sig själv precis som hon var.
-"Lär dig bekräfta dig själv!" är hennes mantra.
Hennes första steg mot att må bra är att göra en egen Bra-bok;
De flesta människor älskar att få beröm av vänner eller familj, det får dem att känna att de duger.  Att bekräfta sig själv handlar om att man inte ska fastna i mönstret att leva på andras bekräftelser, utan man själv ska kunna tala om för sig själv att man duger. Bra-boken som Mia pratar om är en skrivbok där man varje kväll skriver upp tre saker som är bra med en själv. Tanken är att man ska försöka bekräfta sina inre egenskaper, inte prestationerna man gjort under dagen.
-All vår början bliver svår men om jag skriver "Jag gjorde klart de tre rapporterna" så kan man omvandla det till en egenskap, till exempel effektiv, eller produktiv, förklarar Mia.
Visst kan det upplevas som man ljuger för sig själv lite om man säger till sig själv att man är fantastisk men man har i alla år ljugit för sig själv om att man inte duger så nu är det dags att vända på steken och berömma sig själv.
Till slut blir lögnen en sanning och man tycker att man är bra, tillräcklig, snygg, eller vad man nu försökt intala sig själv, på riktigt
-Att försöka leva så snällt med sig som möjligt är vårt mål.
Skriver man varje kväll upp tre saker man gjort bra, var snäll emot dig, så ser man efter någon vecka att man faktiskt har gjort en massa bra saker och med gott samvete kan fira sig själv när fredagen kommer.
När man hållit på ett tag kan man göra ytterligare en spalt och skriva upp tre saker som man inte är lika nöjd med; -Detta kan jag göra bättre. Aldrig gjort dåligt eller andra negativa omdömen.
Ganska snart kommer man att inse att den första spaltens, gjort bra, betydelse kommer att utklassa den andra spalten, kan göra bättre.
Sjöfn
Mia Thörnbloms hemsida


2 kommentarer: