fredag 17 juni 2011

Meditation till Freyja i midsommartid

Gydjan är en bro mellan gudarna och människorna
Nu en vecka före Midsommar ska jag tala till er som Gydja. Eller prästinna om ni så vill. 
Predika skulle en del säga:
-När man ser sig om i världen upptäcker man att där religionerna är uttalat manliga så lever folk ett slitsamt liv. De drabbas av dåliga skördar gång på gång, vem har inte hört talas om "Egyptens gräshoppor" som åt upp skörden och människor svalt. Lite mat och lite vatten leder till osämja om vem som har rätten till det åtråvärda.  
Krig härjar, demokrati och folkstyre försvinner i hanteringen. Kvinnor förtrycks och förpassas in i kökets mörkaste vrå. Det finns mycket statistik som direkt visar på att ju jämlikare samhälle dess rikare samhälle.
-Vi här i Norden har satsat på naturreligionen istället. Tillber Freyja, Frey, Njord, Thor, Frigg och de andra fruktbarhetsgudarna.
-Vårt hopp står till de goda makterna och till dem vänder vi oss för råd och hjälp. Seden är kunskapen om hur vi lever samman med dessa. Många av dessa väsen finns i vår närhet och är en del av vår vardag. På vår gård finns en tomte som man måste hålla sig väl med, i skogen och markerna finns platser där man kan få kraft och styrka.
-Om vi lever med naturen, tar vara på dess gåvor. men bara så mycket vi behöver. Freja har uttryckligen sagt oss att vi får det. Allt levande ingår i det stora kretsloppet, även du. Då spelar det ingen roll var i kretsloppet något levande befinner sig just nu. Allt lever ju ändå vidare i kretsloppet. När du dör blir du till jord, i jorden växer gräs, gräset äts av tex en ko och blir till kött och kläder för en ny människa. På så vis får vi också evigt liv.
-Försöker vi däremot leva emot livet gör vi inte bara naturen illa utan även oss själva. Vi blir stressade, överviktiga och dör i förtid. Nornorna har en plan för dig, ditt liv står i väven. Motarbeta inte den planen genom att slarva med ditt liv.
I midsommartid framstår livet så påtagligt för mig, nya blommor, det föds nya djur i naturen. Ge dig tid att se allt det vackra. Njut av gudinnans gåvor.
-Må din Fylgia stå dig bi!
Sjöfn
Gydja i  Friggs heliga systerskap av Asynjor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar