fredag 25 mars 2011

-Jantelagen? -Nej Jäntalagen heter det!

Pappas duktiga flicka är född
Ända sedan födseln finns det en press på flickor att vara söta, rara och duktiga. Växa upp till något som liknar Barbiedockorna som står i sina lådor på en hylla. Föda barn laga mat och älska karln.
Kalvig tonåring på skolbänken
Jag är inte annorlunda även om mor och far har gett sig själva fan på att inte behandla mig annorlunda än om jag varit pojke. De har nog lyckats rätt bra. Den "stillsamma präktiga Vanadis" hon finns inte däremot den "brötiga självständiga storkäftade Vanadis". Ni har lagt märke till det ja..
Jantelagen försöker styra våra liv från vaggan till graven. Helst ska vi stå ett steg bakom MANNEN och le hult.
Även om pressen inte kommer hemifrån så finns skolan. Där ska man ha "alla rätt och få bra betyg". Kan säkert vara användbart när man står vid spisen och föder barn. Trots att jag inte direkt levde efter det i skolan så var det inte så kul att komma fem minuter för sent till lektionen efter matrasten med gräsfläckar på jeansen, lera på armbågarna och håret ett enda trassel. Bara för att man sparkat lite boll medan de andra tjejerna hade målat och kammat sig.
Att jag sen tog igen det på skoldanserna och brädade alla de andra-det var min lilla kick det.
Nu som vuxen 25 plus är det många som frågar: -Ska du inte sluta flänga jorden runt slå dig till ro skaffa man och barn. Du har ju redan bevisat att du kunde bli reporter. -Jag förväntas alltså ge upp mitt yrke mitt liv och istället leva någon annans liv som en "pinal i inventarieförteckningen"!!!
-Nej det här håller inte tjejer! -Ska det bli någon ordning i världen måste vi ta tag i saken men först måste vi ta tag i oss själva och börja tro på oss. -Lära av karlarna. -Om en karl bara kan leva upp till hälften av de höga tankar han har om sig själv så kan han bli president i USA eller vad han vill. -Varför ska vi kvinnor tro sämre om oss än karlar - vi är ju, vilket är vetenskapligt bevisat, -bättre i allt utom att bära säckar. -Det kan jag leva med.
-Kaxig? -Jag?
Jäntalagen:
1. Du skall tro att du är något. - Finns inget skäl att just du skulle vara sämre än någon annan.
2. Du skall tro att du är lika god som de. -Finns inget skäl till att inte du ska bli lika bra som de om du övar flitigt.
3. Du skall tro att du är klokare än de. -Alla kan inte vara lika bra på allt men du kan finna ditt kall.
4. Du skall tro att du är lika bra som alla andra! -Minst! -Be dem bevisa motsatsen.
5. Du skall tro att du vet mer än de.  Trivial pursuit bevisar vilket.
6. Du skall tro att du duger till något. -Visst gör du det - du är viktig i det stora kretsloppet.
7. Du skall tro att någon bryr sig om dig. -Både de som "hejar på dig" och de som "hackar på dig" bryr sig om dig. -Glöm aldrig det. Hackarna är bara avundsjuka.
8. Du skall tro att du kan lära någon något. -Jag lär mig nytt varje dag - alla möten med människor är berikande. Antingen lär jag mig något av dem eller något om mig själv.


5 kommentarer:

 1. Hej Vanadis! Kul att du har så mycket folkbildning på din blog.
  Och din Jäntalag är ju lysande, den sparar jag på mitt skrivbord (macens ; )) )
  Idag blev jag särskilt glad över att läsa att du lagt ut några nyhetslänkar till viktiga händelser. Det som händer i nordafrika och mellanöstern nu är ju världshistoria, en början som kommer att förändra arabvärlden väldigt mycket. Till något mer demokratiskt hoppas jag men man vet inte än vart det tar vägen.

  Men beträffande al Jazeera så finns ju den engelska versionen här:

  http://english.aljazeera.net/

  Den har funnits i några år och jag tycker den är väldigt bra. Dom hade fantastiska livesändningar från Tahirtorget när det begav sig.

  Jag följer den men jag läser också Haaret´z

  http://www.haaretz.com/

  som jag tycker är den mest balanserade israeliska tidningen.

  Jag väntar mig inte alls lägga ut det här som kommentar om du inte särskilt har lust, vill först och främst förmedla den där al Jazeera adressen och ge dig litet feedback på din braiga blog!

  Handslag från en annan journalist : ))

  SvaraRadera
 2. -Roligt att du uppskattar vad jag gör. -Tack, det värmer när någon gör det.-Folkbildning? Har inte tänkt på att det kanske är det jag gör. Gör bara som vanligt... som i RL. Har gärna Carl-Adam Nycop och några till som förebilder. -"Roa-väcka-engagera" i modern tappning.
  -Jag har inte al Jazzera på min TV men de andra så därför tycker jag inte jag kan bedöma den kanalen. De andra kollar jag dagligen.

  SvaraRadera
 3. Nej du "Anonym" det gick inte den här gången heller. Ska du spy galla helt ohämmat över mig så för du allt stå för vad du säger men det är du för feg för ditt äckliga lilla kräk!
  Med dina kommentarer bevisar du att jag har rätt - du anser på fullt allvar att jag ska följa Jantelagen och inte mopsa upp mig. Ja vet inte vem du är men det är ganska lätt att räkna ut ändå - Texten följer mönstret från en blogg, en blogg som inte har varit så aktiv om Second Life ett tag men som vaknat till liv igen.
  Jag förstår att du inte vill ståta med ditt namn för texten är med största sannolikhet åtalbar.
  Anonyma kommentar strider inte bara mot mina ordningsregler för bloggen utan även mot PUL.

  SvaraRadera
 4. För ett (ganska stort) antal år sedan var Jäntalagen nåt helt annat. Maria-Pia Boetius (osäker på stavningen) lär ha sagt att Jäntalagen var VÄRRE än Jantelagen...
  // Kikki (Christina Sandström)

  PS! Jag skrivet alltid "HÄLSOFOKUS" som avsändare eftersom det är namnet på min blogg dit URL:en går :-D

  SvaraRadera
 5. Men Kikki, jag var kreativ och skrev om den. :)

  PS.-Det går alldeles utmärkt att skriva t.ex "Häslofokus" - det är ju också en identitet, man kan logga in som anonym, ibland har man inget val, och sedan underteckna med sitt namn/avatarnamn. Vad jag vill slippa är hat och hot från namnlösa. D.S

  SvaraRadera