fredag 6 december 2013

Nelson Mandela dog i natt!

-Jag drömmer om ett Afrika som har fred med sig själv!
Nelson Mandelas egna ord
Sydafrikas förste svarte president Nelson Mandela dog inatt 95 år gammal.
Nelson Mandela var den förste demokratiskt valde sydafrikanske presidenten.
De tidigare presidenterna hade valts enbart av de vita. De ickevita, negrer, mulatter,indier, asiater och övriga som inte hade vita gener i minst 10 generationer räknades som ickevita, hade inte haft rösträtt tidigare.
Nelson Mandela föddes i Mvezo i Kapprovinsen 1918. Han utbildade sig till advokat. Som ung universitetsstudent blev Nelson Mandela inblandad i den politiska oppositionen mot den vita minoritetsregeringens förnekande av politiska, sociala och ekonomiska rättigheter för Sydafrikas svarta majoritetsbefolkning. Mandela blev medlem i ANC 1942.
År 1962 blev Mandela ledare för ANC:s beväpnade gren Umkhonto we Sizwe, som han var medgrundare till. Den 5 augusti 1962 arresterades Nelson Mandela och den 25 oktober 1962 dömdes Nelson Mandela till livstids fängelse.
I Manifesto of Umkhonto från 16 december 1961 avslutar Mandela:
Under min livstid har jag hängett mig åt denna kamp för det afrikanska folket. Jag har kämpat emot vit dominans, och jag har kämpat mot svart dominans. Jag har hållit fast vid idealet om ett demokratiskt och fritt samhälle i vilket alla kan leva tillsammans i harmoni och med samma möjligheter. Det är ett ideal som jag hoppas att leva för och uppnå. Men om det skulle krävas så är det ett ideal för vilket jag är beredd att dö.
Här föddes fredspristagaren Nelson Mandela. Mannen som skulle förändra
världen för alltid genom sin envisa kamp mot apartheid.
Simen finns tyvärr inte kvar men den kanske återkommer vem vet
En internationell kampanj, Befria Nelson Mandela kulminerade i hans frigivning i februari 1990. Samtidigt som president F.W. de Klerk beordrade Mandelas frigivning, hävde han förbudet mot ANC.
Sydafrikas första demokratiska val där hela befolkningen fick rösta ägde rum den 27 april 1994.
African National Congress fick en majoritet av rösterna i valet, och Nelson Mandela blev som ledare för ANC landets första svarta president. Mandela valde den förre apartheidpresidenten och fredprisvinnaren F. W. de Klerk som sin vicepresident i den samlingsregering som styrde Sydafrika under den interimistiska konstitution som gällde fram till 1999. Den 14 juni 1999 efterträddes han som president av den nye ANC-ledaren Thabo Mbeki.
Under Mandelas presidentskap skedde en övergång från apartheid och minoritetsstyre, och Mandela fick stor respekt för sin insats både vad gäller den inhemska och internationella försoningen. Men Mandelas regering blev också föremål för viss kritik, bland annat för Sydafrikas invasion i Lesotho i september 1998.I natt avled Nelson Mandela 95 år gammal.
En kvinna i Sydafrika sammanfattade de inträffade med orden;
-Han har levt sin tid, vi ska inte sörja att han är död - vi ska fira att han har levat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar