fredag 20 september 2013

Skvallerbytta, skvallernytta bing bång..

Så stor var den...
-Varför skvallras det så mycket utropar vän av ordning indignerat?
 -Ja kvinnor alltså. Det är bara kvinnor som skvallrar.
-Män samtalar.

Att det låter precis likadant är en annan femma.
Nu har vi i alla fall kommit  dit att det finns en "Doktor i Skvaller" -Frank McAndrew, professor i psykologi vid Knox College i Illinois, USA. -– Jag ser skvaller som en social förmåga, inte en karaktärsbrist, säger han.
-Hörde du; hon kom i prickig pyamas
och cowboyhatt till Bounce förra helgen!
Han har i många år studerat skvallrets mekanismer och menar att skvallerbehovet är lika djupt rotat i oss som andra naturliga behov.
– Vi är förprogrammerade att skvallra. Våra förfäder levde i små grupper där alla kände alla, och man tävlade inom gruppen om de resurser som fanns. För att lyckas krävdes social intelligens, bland annat förmågan att förutsäga och påverka andras beteende. Därför var det viktigt att vara intresserad av andras privatliv och kunna främja sina egna intressen på bekostnad av andra.
-Vad säger du det är att kunna med det!
-Men du har du hört det här då om henne?
-Hon springer ju jämt på gym vet du varför?


-Vi skvallrar mest om personer av samma kön och i ungefär samma ålder som oss själva. Och för många finns det inget intressantare än en historia om en kollega eller väninna.
­– Det skvallras mer än vi tror, i vänkretsen, familjen och på jobbet. Skvallret kan faktiskt ha en bra social funktion, bland annat genom att skapa relationer, säger danska psykologen Mette Holm.
Hon får stöd av en studie gjord av Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet. Den visar att skvaller på en arbetsplats är bra för de anställdas trivsel och sammanhållning.
Samma effekt har skvaller om kändisar.
– Om man pratar med någon man inte känner så väl kan man alltid prata om en känd skådespelares eskapader. Det ger en gemensam referens som kan vara en bra ingång till ett samtal, säger Frank McAndrew.
-Nä, berätta!
Grupptillhörighet viktig
Det ligger i människans natur att bilda intima grupper. Det är en instinkt från stenåldersmänniskans dagar. En liten grupp har större chans att överlev än om samma gruppmedlemmar ska klara sig själva.
Man kan notera att vid en större middag när man kommer fram till kaffet på maten sammanfaller den stora gruppen i mindre grupper om högst åtta medlemmar i varje grupp. Rent instinktivt.
Hur blir man då medlem i en grupp?
Jo genom att ha nå´t bra skvaller. Gärna om någon av de andra grupperna.
Har man inte det är Svensk Damtidning och Se&Hör en tillgång. Skvaller om en person man inte känner så väl men som alla känner till är alltid gångbart.
-Jo hon ser alltid till att få löpbandet framför de
snyggaste karlarna så hon ska bli uppraggad.

-Vuxna människan.
Hon kan väl köpa en dildo som alla vi andra
Skvaller kan också skada.
Illvilligt skvaller kan göra fruktansvärd skada. Ta bara den 15-åriga flickan i Kumla som kastade sig framför tåget för att slippa se sig själv bli uthängd på Facebook eller skolan i Göteborg som blev i uppror för att några korkade flickor la upp en site på Instagram som skvallrade om vem som legat med vem. Alla som hade legat med någon betraktades som horor av flickorna.
-Så blir du en vinnarskvallrare
Tänk positivt. -Det kan vara frestande att berätta hur din värsta rival klantade sig på ett viktigt möte, men kom ihåg att skvaller inte måste vara negativt.
Skydda dig själv. -Säg inget som du inte vill se på Facebook eller Twitter. Om du absolut måste säga något negativt, var inte bara uppmärksam på vad du säger, utan även till vem du säger det.
Skydda dina vänner. Om du hör någon prata negativt om en god vän, ifrågasätt och fråga vad de menar med det.
Var uppmärksam. Även om du själv inte bryr dig om skvaller kan det vara bra att hålla öronen öppna för vad folk i omgivningen pratar om. På så sätt kan du få reda på vem som är den informella ledaren i ett gäng eller på en arbetsplats. -En nödvändighet för mig i min roll som lärare.
Förebygg skvaller om dig själv. Om tror att det kan komma att skvallras om just dig, förekom skvaller genom att vara så öppen och ärlig som möjligt. -Säg som det är innan de blåser upp vad de tror
Om du är tveksam om att berätta något, håll tyst.
Delta i snacket, men lyssna mest och bidra bara med det som är relevant.
Se alltid till att du kan se dig själv i spegeln efteråt.
"Nej kära du nu hinner jag inte skvallra mer" säger jag men tänker
"Jag måste bli livlig gäst vid alla kaffeborden, har missat så mycket
spännande skvaller när jag varit mammaledig
"
-Med bra skvaller blir
du festens medelpunkt!

Jag brukar kombinera lite bra skvaller med lite "stålkvinnoskap" och några "dåliga" vitsar.
Stålkvinnoskap eller stålmannaskap betyder -Om tex någon frågar vad du tycker om senaste Nobelpristagarens böcker svarar du inte "Ja hum jo de är väl bra" utan "Jodå men han är bättre på ursprungsspråket".
Sjöfn









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar