tisdag 2 juli 2013

Sorry Apmel
Göta Hovrätt ger mig rätt angående kommentarerna

Göteborgs-Posten och övriga Stampen-tidningar tar bort möjligheten att själv publicera kommentarer
utan förhands-granskning.
-Vi har debatterat de mycket här i SL-bloogvärlden om hur gör vi med kommentarerna.
-Jag har hävdat att även bloggaren har utgivaransvar även för kommentarerna. Samma publiceringsregler som för huvudinlägget ska gälla.
-Apmel med flera har förordat en annan syn. De bloggare som inte tillåter direktkommentarer utan förhandsgranskar dem innan de publiceras flyttas ner i blogglistans skamvrå.
GP har fått ett utlåtande från Göta Hovrätt i Jönköping som innebär att sajter som inte förhandsmodererar kommentarer inte längre omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen. Därmed blir enskilda reportrar ansvariga för sina artiklar och inte den ansvariga utgivaren.
-Nu har inte normala bloggar "ansvarig utgivare" utan bloggägaren är ansvarig för vad som skrivs. (min kommentar)
-Reportrar kan dömas för bland annat hets mot folkgrupp eller förtal för artiklar som publiceras i nättidningar där det finns omodererade kommentarer, säger Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, till tidningen Journalisten
-Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att jag kan bli åtalad för vad någon skriver i en kommentar (återigen min kommentar)
När man läser GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein svar att tidningen nu kommer se över sajtens utformning "så att det blir extremt tydligt vad som är redaktionellt innehåll och vad som är kommentarer" framstår det som uppenbart att jag tar en risk när jag tar semester från bloggen i fem veckor och lämnar fritt fram för vem som helst att kommentera vad som helst hur som helst. Men det kan också vara så att utformningen av Bloggers kommentarsfält är tydligt nog. Detta vet vi inte förrän en dom i fallet vunnit laga kraft.
-Nu ska man inte drabbas av panik. Det är inte så många som kommenterar längre. Dels är det ett utlåtande från Hovrätten inte en dom. En sådan dom skulle med stor sannolikhet löpa rättsväsendet runt innan den blev prejudicerande.
-Så Apmel jag tar risken för att få vara kvar i finrummet.
Wikipedia om Stampen-gruppen med 25 tidningar

2 kommentarer:

  1. De flesta kommentarerna kommer ju nästan på FB numera. Och där kan jag väl ändå inte reglera vad som skrivs på förhand?

    SvaraRadera
  2. Det är inte så många heller som kommenterar vad man skriver ens där.
    Kan tänka mig att FB kanske kan räknas som "slutet sällskap" mer än en blogg. Man måste ju logga in på FB för att läsa. En blogg kan alla läsa.
    -Tycker allmänt att det är en djungel med reglerna på nätet.
    Vår svenska yttrande och tryckfrihet t.ex. verkar gälla lite sporadiskt. Det vore bra om det kunde klargöras från JK eller HD vad som gäller.

    SvaraRadera