tisdag 14 maj 2013

Federico Fellini
Sexualdåre eller geni?

Sveriges mesta bystdrottning, Anita Ekberg, finns naturligtvis med.
-"Jag känner mig som "Ingmar Bergmans mindre allvarstyngde lillebror" sa Fellini i sina memoarer  Fellini om Fellini (1986).
1974 tilldelades Fellini ett "lifetime achievment award" vid Cannes filmfestival, och 1993 fick han en motsvarande Oscar för sitt livsverk. 1999 tilldelades han det japanska priset Praemium Imperiale. Han har också fått en flygplats utanför Rimini uppkallad efter sig, Federico Fellini International Airport.
Att Federico Fellini var en stor filmregissör är det ingen tvekan om. Om någon förstått hans filmer är mer tveksamt.
Som Anita Ekberg själv testar jag att filma med Fellini
Anita Ekberg slog igenom i filem "La Dolce Vita", det ljuva livet på svenska, när hon badade i Fontana di Trevi i Rom tillsammans med Mastrcello Mastroianni.
Den italienska tidningen La Voce visar en expo över Fellini, Fellini Oniricon i Second Life.
Vad man än tycker om Fellini, hans kvinnosyn och om hans filmer är det väldigt intressant att se hans manus och skisser i gigantiskt format.
Man måste döma honom som ett barn av sin tid. Sexuella skildringar på film var tabu i det katolska Italien och många andra länder. I Sverige släpptes porren fri först på tidiga 1960-talet.
Klappa till Fellini Onricon
Samtidigt som man idag kan se på Fellini som en riktig snuskhummer så bröt hans filmer mark. Bröt mot gamla tabun.
Vi fick en debatt om filmcensur och om censur av tidskrifter som vi kanske aldrig fått förr. Man ska komma ihåg att porrtidningar fanns och såldes före censuret hävdes men såldes i smyg.

Det är kanske så att vi måste riva murarna innan vi kan bygga något bättre på andra sidan muren.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar