onsdag 22 maj 2013

Du kan inte gömma dig bakom masken och skriva skit!

Många tror att de kan gömma sig bakom anonymitetens mask
när de skriver skit och okvädar på nätet.
Idag, läs tisdag 21:e, åtalas två tonårstjejer, 15 och 16 år, i Göteborg för grovt förtal. Åklagaren anser att de låg bakom ett omfattande förtal om ett stort antal jämnåriga ungdomars sexvanor.
Bakgrunden är att någon la ut bild, namn och beskrivningar av s.k. "orrar" eller "horor". Det var ett stort antal ungdomars sexvanor som beskrevs ingående och detaljerat. Mer eller mindre fantasifullt. Tröskeln för att bli utnämnd till "orre" var uppenbarligen extremt låg så de flesta ungdomar i övre tonåren var möjliga kandidater för listan.
Detta ledde till upplopp vid Plusgymnasiet och senare i Nordstans köpcenter i Göteborg. 27 unga omhändertogs av polisen.
Förövarna stal annans identitet.
De här tonårstjejerna var så förslagna att de stal en annan flickas identitet så i första skedet var en helt oskyldig 17-årig flicka anklagad och fick fly för livet. Polisen fick skaffa henne och hennes familj ny identitet och skyddat boende.
Det finns 46 målsägande i fallet som kräver skadestånd i miljonklassen.
Prejudicerande dom
Förtalsläget har varit oklart länge även om lagen har funnits ett tag.
Vad får man säga på Instagram, twitter, Facebook eller för den delen Second Life?
Den här domen kommer med största sannolikhet inte att avgöras i Tingsrätten utan vandra hela vägen genom Hovrätten och upp till Högsta domstolen för att man ska fastställa ett prejudikat för framtiden.
Får man kalla någon hora i gruppchatten?
Vi har säkert alla hört, i första, andra eller tredje person, hur någon hävt ur sig otidigheter om någon i gruppchatten.
De flesta har väl slagit bort det som det fylledille det oftast är men vissa rykten hur osanna de än är hänger kvar och upprepas i det oändliga.
Om just den här domen ger svar på den frågan återstår att se men jag tycker nog man ska begränsa gruppen man "pratar skit i" till minsta möjliga.
Mer att läsa; Göteborgs-Postens samlingsida med länkar till alla artiklar i fallet

2 kommentarer:

 1. Jag har sett ännu värre tillmälen i gruppchatter. Och detta mitt på ljusan dag så fylla går inte att skylla på, utom i vissa speciella fall.
  Det jag reagerar mest på när det förekommer är att många skrattar.
  Jag tycker att vi andra måste markera att det inte är ok när vi ser det.

  SvaraRadera
 2. Jag med Iendi, ville bara inte upprepa dem.
  -Den som skrattar är lika skyldig som förövaren anser jag. Liksom bortförklaringar typ: "Det är ju bara ettor och nollor" eller "det var ju bara på kul".
  Håller helt med, vi måste säga ifrån när vi tycker det går för långt. Tillsammans är vi starkare.

  SvaraRadera