söndag 31 juli 2011

-Så klarar du krisen!

Lyssnar på Vanadis pladder, sen är det min tur, ja det tar en stund.
Vanadis och jag har en gemensam upplevelse som vi egentligen inte vill ha. Bombattentatet och skjutningen i Oslo.
Därför är det viktigt att vi pratar om saken, pratar ännu mer om saken. För vår del finns det en komplikation vi har båda olika grader av tystnadsplikt gentemot de vi talat med. Därför är det lättast att vi pratar med varandra.

Prata om det som hänt är nyckeln till att må bra efter en katastrof som Oslo-attackerna. Inte bara idag utan i morgon, i övermorgon, om sex månader om ett år om två år. De som mår bra nu kan må dåligt om ett halvår.
Var inte rädd för återstudsar, efter en traumatisk händelse kan man må bra länge länge men plötsligt en dag kommer det ikapp och alla känslorna väller över en, Inget farligt fullt naturligt, det är ditt psyke som talar om att du är mogen att bearbeta ännu "ett par liter känslor".
Tänk på att alla reagerar olika. Ingen vore gladare än jag om jag kunde ordinera "två magnecyl+5 armhävningar+en kall dusch" som patentmedicin. Så enkelt funkar inte psyket. Alla måste få prata i sin tid. Det viktiga är att ingen sitter ensam och grubblar.
Därför simägare undrar jag: Finns det något cafébord vi kunde använda någon gång i veckan enbart för att tala om händelserna i Oslo? Ett AA för berörda, den som känner sig i behov av det kan titta in och prata av sig på sina egna villkor när och om hon/han vill?
Sjöfn
Hur Vanadis och jag ska "krishantera"? -Måndag tisdag göttar vi oss på Nösunds Värdshus HavsSpa.

6 kommentarer:

 1. Finns inte frukostbordet vid ambassaden kvar? Det vore väl annars en alldeles utmärkt plats, eller...?

  SvaraRadera
 2. Frukostbordet i det fria är borta sen länge. Det kan tyvärr finnas kvar spänningar och aversioner mot ambassadsimen. En mer neutral plats vore att föredra.

  SvaraRadera
 3. OK, jag är beredd att erbjuda er att träffas vid mitt Ars Memorial.

  Ta en titt på platsen http://slurl.com/secondlife/Southern%20Charm/93/108/23

  ...fast mitt förslag kanske också avvisas, men ni ska veta att jag sällan är inne på förmiddagarna och tidiga eftermiddar så jag kommer inte att vara där...om det nu kan hjälpa...

  SvaraRadera
 4. Jag äger ingen sim men ni är välkomna att sitta i min "garden" om ni vill...
  Nåt cafébord har jag iofs inte heller.. men det kan vi säkert fixa i så fall..
  jag själv tycker det är rogivande att sitta och bara vara med älvorna :)

  /Vira

  SvaraRadera
 5. Tack för era fina erbjudanden.
  Men vad som känns bra får deltagarna avgöra. En del kan uppleva det jobbigt med ett memorial andra som en otrolig trygghet.
  Min uppgift är bara att starta processen, få folk att prata med varandra men de måste få styra själva. Nu har vi tre-fyra (minst) olika val och det är kanonbra. Det kan visa sig att det behövs flera grupper med olika behov och därmed behov av olika platser.
  Tack för er omtanke om våra medmänniskor

  SvaraRadera
 6. Café Sockertopp utanför Grodan på Gimle är alltid öppet för den som vill sitta ner, ta en kopp kaffe och prata en stund. Det är fritt fram att använda transistorchatten för att locka in fler.

  SvaraRadera