onsdag 18 maj 2011

-Det er et "ynkligt" land det står med brede bøge nær salten østerstrand Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark,

Främling i mitt eget land
Ska jag behöva ha pass för att åka till jobbet?
Pluggar och jobbar i Humlebækk Danmark men Marstrand Sverige är hemma för mig. Är väl 8-9 månader i Danmark och resten i Sverige så för mig är Danmark-Norge-Sverige i praktiken inte tre länder utan ett enda. Sedan Hedenhös, med undantag för naziockupationen på 40-talet har man kunnat åka obehindrat över gränserna i hela Norden, Köpenhamn är en huvudstad mycket närmre, och mycket roligare, än Stockholm så det känns helt rätt att kunna röra sig fritt. Gränsen är ett administrativt påfund utan verklig betydelse. Nu vill svarta främlingsfientliga krafter i Danmark införa gränskontroller mellan Sverige och Danmark!
Det är mot alla EU-överenskommelser och den gamla nordiska passunionen!
Tvi vale för rädda människor, tvi och dubbelt tvi för rädda människor i maktställning. Främlingsfientlighet är inget annat än rädsla. Och det är bara ynkliga människor som är rädda.
Sjofn

4 kommentarer:

 1. det jag läst om det du hintar till är att det återigen kommer finnas tulltjänstemän eller vad de nu kallas för stickkontroller vid öresundsbron/HH leden - inte att vi svenskar ska ha pass när vi åker till danmark. har du nån annan info om det så visa gärna länk.

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att drömma sig tillbaka till en tid när gränser kunde passeras utan pass. Fram till första världskriget var istort sett hela europa gränslöst. Fram till någon gång på 1860-talet behövde man dock ett respass för att resa inom Sverige.
  Mellan 1914 och 1954 (överenskommelse mellan de flesta nordiska länder om passfrihet slöts 1952)behövdes pass för att passera in i våra nordiska grannländer.
  Denna passfrihet har i stort blivit onödigt genom shengenavtal, även om vissa hotell och vissa länder inte riktigt förstått det ännu!
  Men PASSa på att PASSera danska gränser! Danskarna är på gång att annektera nya landområden även om de ligger under vatten och is!
  /Skriftställaren:))

  SvaraRadera
 3. Skulle stillsamt vilja undra om danskarna fått storhetsvansinne eller om de gripits av den stora nationella hybrisen. -En utveckling som känns lite obehaglig milt uttryckt.

  SvaraRadera
 4. "Sagt" är en sak Vampi. Men de strömningar jag sett med egna ögon i Danmark är det bara en tidsfråga innan de sluter sig som en jättestor mussla. -Tror jag söker jobben i Göteborg och Oslo hellre än det på universitetet i Köpenhamn. Danmark har förändrats väldigt mycket på de åren jag har varit där och inte till det bättre tyvärr.

  SvaraRadera