torsdag 26 juni 2014

Second Life på väg mot framtiden

Framtidsvägen för Second Life
-Spännande, skrämmande? -Du väljer själv ditt adjektiv
Ebbe Linden bekräftar att Linden Lab bygger ett nytt Second Life, (third life?), med tekniska möjligheter långt över vad som är möjligt med dagens teknik.
Att dagens teknik är 15 år gammal och går på stereoider samt är svår att få ordning på det kan vi alla konstatera dagligen.
Datorutvecklingen har gått så snabbt under samma tid att en ny plattform är nödvändig.
Nu säger Ebbe Altberg/Linden att "vi kommer inte att kräva full bakåtkompatibilitet från början". Till en början kommer endast Linden Labs viewer att kunna användas.
Detta har oroat många inte minst tredjeparts-viewertillverkare med Firestormgänget i spetsen.
Om jag får spekulera vilt lite grann.
Jag tror att till en början kommer en version av viewern som enbart passar Windows 8 strax följt av Mac Os Yosemite, de allra senaste versionerna av de stora operativsystemen. Att jag tror på MacOS är för att Nya SL ska kunna gå att användas på surfplattor där Apple har en mycket stor marknadsandel. Äldre versioner av Windows t.ex XP kommer inte att kunna användas. Linux får vänta ett tag.
Likadant med en del som byggts tidigt genom åren i Second Life kommer heller inte att kunna tas med. I de flesta fall ingen sorg över de. Mycket av det äldsta i Second Life ser ut som skam redan nu med den förbättrade grafiken.
Vi kan hoppas att "Nya Second Life" marknadsförs
på ett lite mer smakligt sätt än som ett virtuellt horhus
Ebbe talar mycket om "till en början".
Det låter som om Ebbe bestämt att Nya Second Life SKA fungera perfekt när det släpps. Inga mystiska krascher eller hopp i simkorsningar eller nya "käcka" problem som kan drabba oss.
-Till en början, Ebbe igen, kommer inte hela ditt inventory att kunna flyttas över till nya världen men Linden Lab jobbar stenhårt för att du ska kunna ta med dig din identitet och ditt nätverk till den nya världen.
Detta tror jag man kommer att lösa ganska snart. Det dyraste som finns för ett företag är att skaffa nya kunder. Det vore rent dumt att kasta alla de dagens miljoner användare av Second Life överbord.
Linden Lab kommer att lösa eller tvingas lösa de flesta av kompatibilitetsproblemen efter hand. Ett efter ett.
Först 2015 kommer vi att få se och kunna använda den nya världen. Second Life kommer att rulla på som vanligt tills det inte blir lönsamt längre p.g.a för få användare.
Pratar vi "allmänt bruk" av den nya världen då står det säkert både 2016 och 2017 i almanackan.
Jag skulle bli förvånad om jag inte då kan använda även den nya världen med valfri viewer och se ut ungefär som jag gör idag i Second Life.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar