måndag 20 september 2010

Berlin 1923

Svältande tysk tigger ihop till en limpa

Berlin 1923; Hyperinflation och svält. En limpa kostade en skottkärra Mark. På morgonen på eftermiddagen kostade den två skottkärror Mark.
Bråkmakare utsända av nazistpartiet startar bråk, skriker slagord på gatorna.
Ingen tog Nazisterna på allvar. Ingen tog debatten mot dem. De etablerade partierna ryckte på axlarna åt partiet.
1928 fick Nationalsocialisterna 2,5% av rösterna. Taktiken ändrades. Partiet blir  till synes rumsrent och fick 1933 43,9% av rösterna och Adolf Hitler blev rikskansler.
Här finns tydliga paralleller med Sverige. Ingen har på allvar debatterat med Sverigedemokraterna före valet utan "hållit dem ute i kylan". Deras politik och argument har aldrig prövats och lyfts fram i ljuset och klätts av in på bara märgen.
SD har blivit årets "kverulantparti". Det finns minst ett varje val. -En grupp väljare tröttnar på de etablerade partierna och röstar på "någon annan". Förr var det "Kalle Anka - partiet" sen kom "Ny demokrati", Feministiskt Initiativ och Piratpartiet. Alla tog de röster i ett eller annat val men förintades i nästa val när deras politik hade synats i sömmarna och befunnits precis så ihålig som man kunde befara.
-Lär av historien, ta debatten och vinn den. -Alltid! Alltid! Alltid! 


2 kommentarer:

  1. Fegt ja. Ser man att något är fel bör man lägga sig i. Annars godkänner man beteendet och blir delaktig. Detta gäller inte bara i politiken....

    SvaraRadera
  2. det värsta med hela soppan är att de flesta varit medveten om detta skulle hända. Anna-Lena Lodenius och Helen Lööv varnade redan i början av 90-talet för denna utveckling. Stieg Larsson varnade för detta.
    Upplever att detfunnits en rädsla (pga okunskap om invandringens komplexitet??), som gjort att etablerade politiker inte lyft frågan. Det räcker inte med att säga att jag är emot....

    SvaraRadera