torsdag 31 januari 2013

Idag extra läsning!

Första dagen som börsspekulant!

Det är lätt att köpa aktier även i Second Life, Man tar sig till
Digitalfinancial center klickar på automaten och betalar in en summa.
Därefter får man en länk till en hemsida där man öppnar konto och handlar.
Som den värste Janne Josefsson kastar jag mig djärvt in i Second Lifes aktiemarknad.
Har investerat 100 Linden dollar i "Avatar Media Network". De producerar digitala media produktioner, hemsidor och periodiska tidskrifter inworld. Har du tagit på dig något att läsa i Second Life med blädderknappar och menyer så står de oftast bakom.
InkLink Media ingår numera i Avatar Media Network.
Börskurs 29/1 2013 kl 13.00 1L$/aktie
Så här ser mitt konto ut. Betalade in 101L$, det ser så
fattigt ut med 0L$ på kontot. Här finns också info om
"ditt bolag" och de andra börsbolagen.
Börsintroduktioner kan vara bra tillfällen att köpa aktier men kan också vara väldigt riskabla. Vi minns alla Facebookaktien som före börsintroduktionen haussades upp till 38$ styck och som nu är värda ungefär hälften. Det finns inga säkra börstips. Man blir inte rik på en kvart utan det handlar om ett långsiktigt sparande. Man måste hänga med i sin omvärld för att kunna agera i tid. Såg på nyheterna igår att gruvaktier är på väg upp. Det är hoppfullt. Malm handlas per termin, prisets sätt efter det värde som malmen kommer att ha om 3 månader eller längre, om minst 3 månader ofta mer. Att malmpriserna stiger betyder att köparna tror att de ska få leverera mer stål inom 3 månader. Så i första livet kollar jag nu upp stålverksaktierna de borde bli köpvärda snart.
Köp när det stiger sälj innan det sjunker.
De som förlorar pengar på börsen gör alla samma fel. De köper vid fel tillfälle oftast vid "all time high". Aktiekurser följer konjunkturen enligt ett visst schema med gruvor först och detaljister sist. Håller man koll på de olika ändarna av aktiemarknaden och säljer t.ex stål när gruvor går ner osv så klarar man det bra.
Nu gäller det bara att avvakta och se vad som händer med mina 100 L$. Det finns tre möjligheter;
Provsitter VDstolen på InkLinkMedia. Inte obehaglig på något sätt.
-Bäst ni sköter er pojkar annars blir jag besvärlig på bolagsstämman.
  1. De förökar sig som kaniner och blir många fler.
  2. Det händer ingenting alls mina 100L$ förblir 100L$
  3. Kursen rasar till 0L$ för att alltihop var en bluff men då har jag ju en grej till att skriva om.

Tusen sevärdheter på en kvart

Triumfbågen och Ramses tempel på en bild
Där kanske jag tog i lite. Men många är de sevärdheter som man hittar på Museum Island. 
Vad sägs om Triumfbågen, kolossen på Rhodos, Ramses II tempel, och en massa annat. 
Ramses II tempel har svensk anknytning med råge. Utan svenska företag hade templet legat på Assuandammens botten idag. Ett konsortie med bl.a Skånska Cementgjuteriet-Skanska och White Arkitekter från Göteborg klurade ut hur templet skulle sågas i bitar och flyttas högre upp. Det fick dessutom ihop pusslet på rätt sätt.
Vill man inte gå kan man få en fem minuters rundtur per båt på något som påminner om Venedigs kanaler.
Klart sevärt är det och spar massor av tid och pengar.
Det här templet sågades i bitar i början av 1960-talet och flyttades 100 meter
högre upp för att inte dränkas av Nasser-sjön som skapades när
Assuandammen byggdes och Nilen dämdes upp för el och bevattning
En magnifik utsikt över den gamla världens sevärdheter

onsdag 30 januari 2013

En Jesus dog på korset
100.000 kvinnor dog på bålet

Kvinnor som Kristi offer
Påven Benedict XVI redo att smaska i sig av Jesu kropp
en slurk av Jesu blod serveras till för att skölja ner oblaten.
Den 11 april 2011 anklagade påven Benedictus XVI  var och en som förnekade Europas kristna rötter att lida av "minnesförlust" och sade att det var lika dumt som att säga att människan "kan leva utan syre eller mat".
Kristendomen och dess företrädare berömmer sig för att ha civiliserat Europa under den mörka medeltiden efter romarrikets fall.
Enligt de kristna ska Europa ha plågats av sjukdom, splittrade politiska system, de-urbanisering och en återgång till en mer rustik livsstil. Germanska stammar, hunner, magyars/ungrare och nordborna plundrade, våldtog, förslavade och orsakade allmän förödelse samt massiva demografiska omvälvningar.
Kristendomen har odlat och gödslat en självbild som en överlägsen trosbekännelse mot oförskämda efterblivna stråtrövare av hedniska stammar som dyrkade hårda oförsonliga gudar som ibland krävde människooffer. Detta är ironiskt med tanke på att den nya uppkomlingen kristen troslära hävdade att det var heligt att dricka blod och äta köttet av sin gud. Än i våra dagar dricker man Jesu blod genom nattvardsvinet och äter Jesu kropp genom oblaten.
Historieskrivning har alltid varit förbehållen segraren och sanningen har och är alltid krigets första offer. Ser man bakom kyrkans historieskrivning framträder en helt annan bild.
Druidernas och Gydjornas välsignande av blivande örtläkemedel
upplevde de kristna och dess företrädare som mycket hedniska riter
De som kristendomen betraktade som sina främsta fiender var de lärde. De som vi idag känner som Druider och schamaner både manliga och kvinnliga, som kloka gummor; läkekunniga kvinnor och spåkvinnor som Gydjor och Völvor.
Dessa var inte bara religiösa företrädare utan samtidigt var de läkekunniga. Många av de mediciner vi har idag, t.ex hjärtmedicinen Digitalis och lugnande medlet Valium är resultatet av kloka gummors upptäkter i växtrikets apotek. Nu framställs dessa som genetiska kopior av läkemedelsföretag som t.ex. Astra.
Vidare var de historieberättare. Inte så att de drog vitsar dagarna i ända utan de hade genom muntlig tradition lärt sig sitt folks historia som de förde vidare generation efter generation. All denna kunskap, en kunskap långt större än biblioteket i Alexandria, brändes på bål. Eftersom det inte fanns nedskrivet utan precis som bibeln överantvardats genom muntlig tradition fick man elda upp de som kunde berätta.
När det gäller förtryck och sadomasochistisk våld kan få saker i världshistorien överträffa den brutalitet som visades av inkvisitionen. Kristendomens blodtörst var omättlig. Kunde man inte övertyga massorna genom predikan så fick man övertyga med hjälp av skräck, rädsla och tortyr.
Inget offer var för stort för saken. Från 1479 och 50 år framåt dog 50.000 människor genom inkvisitionens försorg.
Katolska kyrkan gav Inkvisitionen uppdrag att utrota eventuella kvarvarande rester av hedendom, som tro på älvor, troll, tomtar och andra sådana varelser. Då 1479, var det kätteri att tro på häxor men redan 1486 var det kätteri att inte tro på häxor!
Detta blev fastslaget 1486  med boken Malleus Maleficarum, "Slå häxorna" på svenska . Skrivet av dominikanermunkarna Heinrich Kramer och Johann Sprenger, denna obscena och pornografiska bok blev en handbok för alla som arbetar med lagföringen av trolldom. I sitt oblyga kvinnohat var författarna  bokstavligen psykopatiska i sitt hat mot kvinnor som ansågs svaga, fallna, lömska, benägna till kätteri, bärare av falskhet, förorenade, och frestande till otrohet med sina omättliga sinnliga lust.
Som kvinnlig avatar fick jag inte gå längre fram än hit ens i
SL- Peterskyrkan. Mistelknippe och druidskära gick bra.
En hednisk häxa i kristendomens finrum - det känns bra för min inre frid.
Barnmorskor var också misstänka grund av deras kunskaper om gynekologi. Flickor som hade övergetts  fick skulden för söka tröst hos Djävulen. Allt  tillskrevs trolldom: kvinnlig onani, mjöldrygaförgiftning, erotiska drömmar. Detta spred skräck i hela Europa. När en misstänkt hittades torterades hon eller hotades till bekännelse, en rättvis rättegång var helt uteslutet.
Anti-häxa galenskapen spred sig till de protestantiska kyrkorna också. I mitten av det sextonde århundradet brändes häxor på bål i hundratal. År 1585 var två tyska byar så decimerad på kvinnor att endast en kvinna var i livet i var by.
Inkvisitionen själv skröt att det är svårt brände minst 30.000 häxor över 150 år. Mellan 1560 och 1680 dödades minst 40.000 kvinnor i häxjakten i det protestantiska norra Europa.
Hat mot kvinnor spelade en betydande roll i religionensutövningen. Reformationen var också ett samordnat försök att rensa kristendomen på alla spår av hedendom. Protestanter såg dyrkan av katolska helgon som dyrkan av hedniska gudar. I många fall märkligt med tanke på hur de förkristna helgedomarna hade övertagits av kristendomen där de inte förstörts av denna intoleranta monoteistiska tro.
Förkristna religioner dyrkade fertilitet och kvinnor. En typisk förkristen
kultplats hade kvinnliga symboler. Spiralen till vänster är grodden som växer
i jorden och i kvinnan och för livet vidare. Triskedern till höger representerar
kvinnans tre åldrar; skönhet, moderskap och visdom. Völvan själv bär sol-
korset i pannan, symbolen för livets uppkomst och de fyra årstiderna.
Detta passade dåligt in i en världsbild där kvinnan räknades som boskap.
Samma intolerans och förstörelse som följer kristendomens våldsamma spridning i Europa skulle exporteras. Mycket sofistikerade samhällen som Maya, Aztekerna och Inkas pulvriserades efter samma psykopatiska mönster som ledde sina undersåtar i namn av denne intolerante manliga svartsjuke gud.
Hela civilisationer utplånades så att Kristus kan visa sin missriktade "kärlek" för mänskligheten.
-Är vi bättre idag?
-Är dagens våld och kvinnosyn sprunget ur gamla fördomar från katolicismens dagar?

tisdag 29 januari 2013

Lättare att bygga i framtidens Second Life?


Bygga i Second Life är inte lätt. Man måste fråga alla som vet, se på filmer
och pilla och trassla i det oändliga med olika verktyg.
Byggverktygen påminner mycket om de första 3D-programmen på 90-talet.
Linden Lab har köpt Block Worlds från Linköpings-företaget Bold AI.
I iPadappen Blocks World kan man sätta ihop "legobitar" med inte bara olika utseende utan också med olika egenskaper till hela befolkade världar.
Resultatet ska enligt uppgift fungera väl men se ut som Legobygge. Tvärtom mot Second Life, här ser allt väldigt naturtroget ut men fungerar lite på en höft.
I oktober köpte Linden Lab en liknande spel Patterns.
Vidare finns numera Linden Labs Creatorverse både till iPhone, iPad och Android.
-Varför köper Linden Lab allt detta?
-Det finns några tänkbara skäl;
Ett är att Linden Lab 2010 gick in ett joint venture avtal värt 350 miljoner dollar med amerikanska riskkapitalister. Man kan på goda grunder anta att dessa riskkapitalister vill ha tillbaka sina pengar, en normal löptid på ett joint ventureavtal brukar vara 3-5 år. De vill dessutom ha bra ränta på sina pengar. Räknar man med 10% ränta per år så vill de ha i runda tal 500 miljoner dollar efter tre år.
Linden Lab är piskade att få upp värdet på företaget till den nivån. Riskkapitalisterna bryr sig inte om hur Linden Lab gör.
Byggtekniken i Blocksworld är enkel, intuitiv och har låg
inlärningströskel men ser ut som...mina taffliga försök
Ett annat skäl är att Linden Lab vill in på app-marknaden. Second Life som det är idag är lite för krävande för en mobiltelefon och drar alldeles för mycket GB för att någon ska kunna ha råd att använda Second Life i mobilen.
Ytterligare ett skäl är att bättre teknik krävs. Second Lifes teknik är gammal och jämfört med andra spel och virtuella världar föråldrad.
Byggtekniken i Second Life  är milt uttryckt "knökig" och har hög inlärningströskel. BlockWorlds är mer intuitivt som Lego. Ju fler som bygger dess mer säljs det i Second Life och ju mer pengar tjänar Linden Lab.
Det finns många möjligheter att smälta samman de här olika programmen till ett väl fungerande intuitivt nytt Second Life om Linden Lab har viljan och orken. Eller att bara ha programmen rullande sida vid sida.


måndag 28 januari 2013

Jag har gjort en tavla

-Var och en sin egen Rembrandt står det på lådan.
-Tjohej du!
Det är mycket troligt att det var här jag valde kameran före panseln
Bar upp julsakerna på vinden. Där fick jag syn på en gammal låda märkt "Vanadis 1993". -Hum vad är detta? Klart man blir nyfiken.
En låda från när jag var tio år. Ett tidsdokument, nästan som en tidskapsel. Vad hände då i mitt liv?
Började rota i lådan. Skrivböcker; Svenska, Matte, mera Svenska. Bläddrade i en svenskabok. Vacker handstil hade jag inte då heller, nähänä. Men innehållet var inte så tokigt;
 Pelle kunde inte slita ögonen från Eva. Hon satt där två bänkrader till höger och två bänkar fram om Pelle. Han såg hennes långa hästsvans vippa när hon skrev i matteboken. Ibland tittade hon ut genom fönstret då såg han hennes vackra profil, den intelligenta pannan, de klarblå ögonen den raka näsan och den rosenröda munnen. Tänk om han skulle våga säga hej till henne....
Ja där tror jag vi stoppar...får ett diffust minne av att vi skulle läsa upp det inför klassen...och ett annat minne om vem Pelle var......och vem Eva var..och hur det egentligen var...måste säga att det var smart av mig att vända på steken.....RODNA RODNA RODNA
Vad är det som ligger under alla böckerna. En låda. "Paint by numbers". Öppnade lådan och möttes av ett halvfärdigt "konstverk" som inte ens en mor kunde älska. Typisk julklapp från någon välmenande släkting. Jag hade målat hälften när jag tydligen märkte att jag ha tagit fel på 1 och 7. -Man kan bara inte ha blåa löv och grönt vatten!
Den lägger vi tillbaka längst ner i lådan och så stänger vi den ett bra tag till.

fredag 25 januari 2013

-Ta hand om mig Vanadis!

-Aahhh! Så skönt! Än kan jag inte sitta i trädgården eller på balkongen och
ta hand om mig men på Noweeta Grassland i Second Life går det bra
Idag tar jag en ledig dag. Inte mer än rätt. Bandy-VM börjar i Vänersborg på söndag och det finns en liten risk att jag får jobba då. Om de "stora pojkarna" (HAHA!) kan tänka sig att släppa ifrån sig något av denna "godbit" till en "liten flicka".
Idag fredag är jag ensam i huset. Det behöver inte städas det gjorde vi tillsammans i går kväll. Inte klokt så mycket fortare det går när man är två än om man ska göra allt själv.
Ska vara 100% egoistisk idag. Allt jag gör ska bara vara för min skull. Jag ska ta ett fotbad med alger. Det mjukar upp huden och tar bort alla förhårdnade på ett alldeles enastående sätt. Och är riktigt skönt. Raka benen och etc. Måla naglarna. Det ska varken seglas eller skottas snö eller byggas hus så det finns en chans att nagellacket sitter och är fint kvar hela helgen. I alla fall på tårna.
Det är så lätt att glömma sig själv när man är i farten och det är min fasta övertygelse att för att kunna ta hand om någon eller något annat på ett bra sätt får man inte glömma sig själv.
TFIF

torsdag 24 januari 2013

-Hej du allvise Munin!

Lyssnar vi tillräckligt på naturen?
Kanske inte prata med djuren men den som är lyhörd kan upptäcka nya
infallsvinklar på gamla problem.  Svarta moln i väster-tag med paraplyet
-Trevligt att se dig allvise Munin!
-Tack detsamma du skönaste av Frejas döttrar.
-Åh det säger du bara...
-Humpf..min klokhet var det visst inte så mycket med...
-Klart det är Munin, men...ja du vet..
-Men Munin vilken viewer är bäst i Second Life?
-Det är jag alldeles för klok att svara på mitt vackra barn. Oden föredrar Viewer 3, Frigg och Freja gillar Dolphin bäst medan Sif och Balder inte vill höra talas om någon annan viewer än Firestorm. Det blir bara bråk om man ens andas om det.
-Ha,ha precis som bland oss andra.
-Just det klokhet är inte bara en fråga om att förmedla kunskap det är att kunna tiga vid rätt tillfälle.
-Så sant, du är klok som en bok du Munin.
-Du har väl sett allt som finns att se i Second Life?
-De bästa med Second Life är att det kommer nytt hela tiden så det finns alltid nytt att berätta för Oden.
-Vad ska du berätta för Oden idag då?
-Så klart jag ska berätta att jag talat med dig, Vanadis, men det ska även Frigg och Freja få veta.
-Så du kunskapar åt både Oden, Frigg och Freja?
-Det är klokast så.....jag glömde berätta en sak för Frigg och Freja en gång....de började genast tala om hur korpstuvning kunde smaka....burr
-Haha, de verkar vara bestämda damer.
-Och väldigt handlingskraftiga...
-Jag ska berätta att Loke den spjuvern fått jobb på Linden Lab.
-Jaha vad gör han där då?
-Han sköter om underhållet på servrarna.
-Å hjälp - då förstår jag att de var så trassligt att logga in i morse!
-Nu måste jag vidare kära Vanadis, det finns så mycket att se i Second Life, Ars og Fridar.
-Far väl och kom hel tillbaka käre Munin!
Mer att läsa; Engelska Wikipedia har mycket om Hugin och Munin

onsdag 23 januari 2013

Det är du och jag, Solen..

Här sitter vi, morgonsolen om våren och jag. Lika morgontrötta båda två.
Jag älskar solen men allra mest på våren då vi går upp samtidigt.
I det Falconerska hemmet förekommer en styck Falconer närmare bestämt jag. Dessutom förekommer det en styck karl. Vidare benämnd "Granne-Carl eller bara Carl. Granne-Carl är en ordlek av göteborgstyp. "Granne" betyder "snygg och stilig" och "Carl" det är just det en "karl". Alltså betyder "Granne-Carl" helt enkelt en "snygg karl". Vad Granne-Carl heter i första livet behåller jag innanför pannbenet,
Vi trivs bra ihop. Inte så att vi är varandras likheter i allt, tvärtom i många av avseenden. Men vi kompletterar varandra rätt bra och har många gemensamma intressen.
Ta det här med dygnsrytmen. -GC är morgonpigg, äckligt morgonpigg, men klipper gärna med ögonen redan vid elvasnåret på kvällen. Jag är raka motsatsen. Morgnar inträffar alltid för tidigt oavsett hur länge jag sovit. Precis som en trevlig kväll alltid slutar för tidigt.
Tänk er vårt frukostbord i köket. Sovrummet ligger på övervåningen ovanför kökstrappan. Jag kommer ner. Har alldeles själv lyckats få på mig morgonrocken, letat rätt på kökstrappan, gått ner för den utan större skador. Öppnat köksdörren som är en skjutdörr och har så varit så länge jag kan minnas likväl måste jag lista ut hur den fungerar varje morgon.
Siktar in mig på min plats vid köksbordet. Det är den där det står framdukat porslin och där ingen sitter. Lätt som en plätt!
Nästa stora steg är att montera frukosten. Müsli i tallriken och fil ovanpå och sen röra om. Smörgås på assietten och sen ska pålägget monteras ovanpå smörgåsen. Juice ska hällas i glaset inte i tallriken. Framgång där med. Vitaminer ska plockas ur sina burkar och sen stoppas i mig i munnen.
Nu är det bara att äta, skeden till tallriken, lasta på, skeden till munnen och lasta av. Tugga smörgås dricka juice.
Om ingen pratar med mig när jag 100% fokuserar på matens montering brukar allt gå väl men om min käre Carl hurtfriskt säger nåt typ: Godmorgon min kära - vad har du för spännande på programmet idag då?
Det är då det blir fel. Juicen hamnar ovanpå müslin och filen i glaset. Smakar apa milt uttryckt. Jag vet jag har provat. När jag hällt allt på fel ställe fortsatte käre Carl att prata med mig så jag märkte inget utan tog en stor sked müsli med apelsinjuice och försökte skölja ner med fil. Urk!
En av Carls stora förtjänster är att när han går upp först så sätter han på kaffe, starkt och gott kaffe. När jag "gröpat i mig" frukosten får jag kaffe. Mmm då går rullgardinen upp en bit. Jag förstår enklare konversation utan problem och jag kan klä på mig själv när Granne-Carl gått iväg till pendeltåget.
Därefter brukar jag duka av frukosten, inte mer än rätt eftersom GC dukat fram den, sen sätter jag på en kopp kaffe till och gör en smörgås innan jag loggar in i Second Life. Mina arbetsdagar brukar sällan börja före klockan 9 på morgonen. Gissa varför?

tisdag 22 januari 2013

Kom till Skott(land) killar!

I fönstret under skylten finns vendorn för gratiskläderna.
Klicka på plagget du vill ha och köp för en Linden som du genast får tillbaka.
På andra våningen finns mer killkläder
Här finns nämligen snygga killkläder!
Det är vi inte så bortskämda med i Second Life. Även om de flesta killar gör sitt allra bästa är det inte lätt för dem att hitta något annat än den urväxta konfirmations-kostymen. På 100 damplagg går det 1 herrplagg. -Skärpning klädskapare!
I Inverness är det Ydea Style som den här veckan skänker bort ett par vita byxor och en blå sweater med huva till killarna.
På övervåningen finns bl.a för killar snygga byxor med kavajer, halsduk och en fräck Borsalino.
Här hittar du butiken
Så mycket snyggt i herrkonfektion har jag inte sett på länge på en plats!

måndag 21 januari 2013

Sverige förgår men Skottland består

Välkommen till Scotland. Inverness har fortfarande turistinformation.
Svenska institutet valde att lägga ner Swedish orientation och Second House of Sweden. Visit Scotland går en annan väg.
De behåller Inverness och alla de andra skotska simarna. Turistinformationen finns kvar. Där kan man inte bara få information om Scotland i Second Life utan också om Scotland i First Life.
De skotska simarna ägs av staten men drivs av privatpersoner. Visit Scotland har i motsats till Svenska institutet insett vikten av att göra en sim levande. En sim där inget händer som Swedish orientation och Second House of Sweden blir snart bortglömd. Besökarna har större krav på simar idag än 2007. Att bara gå runt och säga "Åh så vackert" eller "åh så informativt" är inte tillräckligt för att behålla en publik. Det är tvärtom skadligt genom att besökare blir rent ut sagt förbannade när de upptäcker att an sim är vacker men stendöd.
Swedish orientation och Second House of Sweden är ett skolexempel på bortslarvade möjligheter och stelbent byråkratiskt tänkande.
Amoklöpande säckpipa till Inverness

fredag 18 januari 2013

Skratta för livet!

Behöver det krånglas till mer?
En röd clownnäsa får mig att smila och småle en smula
Visste ni att det finns skratterapeuter? Skrattyoga? Skrattfestival. Jo minsann det finns kurser lite varstans i Sverige där man kan få sig ett gott skratt.
I engelska världen är "Laughing for life" en institution. Ännu har jag inte hittat något "Laughing for Second Life".
Men vi kan väl börja i liten skala. I första livet går det till så att en grupp människor samlas i en gympasal med en skrattmagister. Först några avslappnande djupandningar sedan börjar skrattmagistern; Ha, ha ha och de närvarande svarar ha,ha,ha varpå de övergår till ha,ha, ha, ho, ho.
Bara att höra de här tillkämpade skratten fick mig att tappa masken och ryckas med och börja skratta. Måste utgjort en ganska komisk syn där jag stod med kamera block och penna och försökte göra ett seriöst jobb på det här.
-Skratterapi är numera en fullt erkänd psykiatrisk terapiform och ger följande fördelar:
Skratt stärker immunförsvaret, löser spänningar och stress. Det minskar risken för utbrändhet, löser isolering och nervositet. Dessutom reducerar skrattet konflikter och skapar samhörighet, ger oss kreativ och positiv energi, ökar lungkapaciteten och förbättrar blodcirkulationen.
Skrattyoga kan ses som god träning och motsvarar ett lättare träningspass. Det stärker muskler, tränar lungor och hjärta. (läs mera länk)

torsdag 17 januari 2013

Ha ha..Second Life..hahaha!
-Finns det humor i Second Life?

På Sploland kan man gapskratta rakt in i en låda.
Lite småkul men smittar gör inte det skrattet så lätt.
Finns det humor och glädje i Second Life? -Plats för skratt?
Vad ska man tro? 
Kollar blogrollen;
Jag skriver om våldtäkt i båda våra liv, Apmel är som vanligt seriös, Mera skriver om grafiska inställningar och Jändi har inte hört något.
-Där! Blanche och Emha har hittat våren på olika ställen det är ju väldigt positivt men kanske inte något att gapskratta åt.
En man som sitter i en låda och
tänker fyrkantiga tanka i snäva
banor. Det kan roa oss flickor :)
Gör några sökningar i destinationsguiden:
Humor 26 platser, funny 302 platser, fun 2331 platser men väldigt många av dem är märkta "adult" och handlar om BDSM! Vi har visst olika uppfattning om "roligt".
Jag är på jakt efter "plats för skratt" där roliga historier som den här blir mer eller mindre verkliga:
- Nu när vi blett gefta, Kal, så måste du löva att alltid va´ med mej, för evigt!
- Vesst, hjärtat, fast ente nu på Söndag eftermidddag för då spelar Änglarna på Nya Ullevi, vet dö!
 Söker vidare "amusement park" -59 träff, funfair 6 träff. Inte direkt så man skrattar på sig.
Det måste finnas mer sätt att få garva så man nästan kissar på sig i Second Life.

Inget annat att göra bara att ägna sig åt grävande journalistik och ge sig ut på skrattjakt.
Återkommer med rapporter fortlöpande - hoppas jag.
"Skrattar bäst som skrattar sist" - men vad är det för fel på att "skratta först"?

onsdag 16 januari 2013

-Det är hon eller jag!
Våldtäktsimar drar rekordpublik

Hon eller jag? Vid övergångsstället lurar en våldtäktsman, uppe på trappan till
vänster en annan. I Second Life kan jag tp:a hem. Det går inte i first life
Sökord; "rape" -1131 träff!
En enkel sökning i Second Life ger 1131 svar på ordet "rape". En del av de här simarna drar mest publik i hela Second Life.
The Horror Rape Asylum drar 50 365 personer, ja det är personer bakom avatarerna, Dark Alley Rape drar 34 757 personer. Glass´nStone House rape and torture club drar 18 289 personer.
Vad är det för simar? Vad är de till för?
Är det för att potentiella våldtäktsmän kan få öva sig och bli "duktiga våldtäktsmän" eller är det ställen dit "potentiella våldtäktsmän" kan få leva ut sina lustar i Second Life istället för i First Life?
För mig beskriver de bara en vidrig kvinnosyn ja även en vidrig manssyn.
De flesta män är ju trots allt riktigt hyggliga det måste man komma ihåg. Lite drulliga kanske men det går att träna bort.
Är det detta vi vill ha vårt Second Life till?

tisdag 15 januari 2013

-Är det din dotter som ligger där?
-Nyss stod hon och väntade på bussen hem!

Frihetsberövad, misshandlad, förnedrad, våldtagen kanske mördad.
Även om hon rent fysiskt överlever så är det tveksamt om hennes
psyke överlever. Fem gärningsmän har hennes liv på sitt samvete.
Kanske din dotter, kanske din fru, kanske din syster, kanske din mamma.
Gruppvåldtäkt i Södertälje, gruppvåldtäkt i Indien, gruppvåldtäkt och mord i Indien. Svarta rubriker har lyst mot oss från löpsedlarna. Kvinnor som genom rått okänsligt våld överfallits frihetsberövats och tvingats till sex mot sin vilja. Samtliga av dessa fall har våldtäkten utförts av fem män. Fem mot en är ganska fegt.Vad är det för kvinnosyn som får fem män att gemensamt kasta sig på en ensam kvinna för att tillfredsställa sina perversa lustar.
Gruppvåldtäkt har sälla något med sex att göra utan med mer med våld och maktbegär.
Tio minuter tidigare stod hon här. Väntade på bussen hem
efter att ha träffat några vänner.
Fem män lurade på henne eller någon annan kvinna för att
våldta någon. Vem som helst.
Män som vill visa att de minsann är de som bestämmer och kvinnan ska lyda och glatt underkasta sig deras vilja.
Birger Jarl instiftade Edsöreslagarna på 1200-talet för att kunna straffa de som våldförde sig på kvinnor hårdare. Magnus Ladulås förnyade faderns lagar genom Alnö Stadga. Våldtäkt bestraffades lika strängt som mord.
Dessa lagar gäller än.
Alla kvinnor har rätt att gå var de vill när de vill utan att bli antastade. Ingen får tvingas till sexuella handlingar mot sin vilja. För de allra flesta är det självklarheter men tydligen inte för alla.
Det finns dock en ny företeelse en ljuspunkt med de senaste våldtäktsfallen.
Nu reagerar vanligt folk och säger ifrån med ett väldigt eftertryck;
-Nu är det nog!
Ingen kvinna med vettet i behåll går ensam ner i en mörk
gångtunnel. Ett av gängvåldtäktsmännens favoritfälla.

Samhället måste bygga bort farliga ställen.
Röja sly längs gångvägar.
Hela Indien är i uppror efter de grymma våldtäkterna och mordet. Alla sorters människor reagerar med avsky och demonstrerar emot våldtäkt och för kvinnofrid.
Vilket visar att enda sättet att få slut på det här maktmissbruket är en förändrar människosyn. Där alla män, kvinnor, alla sexualiteter har lika värde. Lika stor rätt att gå var de vill precis som alla andra.
Kvinnofrid är inte längre en angelägenhet för ROX och FI. Kvinnofrid är en angelägenhet för alla. Kvinnofrid är en angelägenhet för dig och mig.
Tillsammans är vi starka och kan göra mycket.

måndag 14 januari 2013

-Var får du allt ifrån Vanadis?

-Det finns de som säger att det är kaffe som är skribentens bränsle
-Dumt att säga emot och riskera något- strax tillbaka ska bara hämta en kopp
En vän frågade mig "-Var får du allt ifrån Vanadis?" och det var ju en fråga så god som någon. 
Fick mig att tänka till lite. -Var får jag allt ifrån?
Ärligt talat så vet jag inte riktigt och kan ge ett bra svar. Men jag kan försöka.
Det viktigaste för mig är att prata och åter prata med folk. Dels får man klart för sig "vad som sägs på stan" dels får man en bild av hur "läsarna" tänker och vad som intresserar dem. Man måste känna sin publik och på ett eller annat sätt vara en av dem.
Det som intresserar mig är inte alls säkert att det intresserar någon annan. Men hur paradoxalt det kan låta det som intresserar mig kan också intressera någon annan. Där är läsarstatistiken en bra hjälp. Rubrikord som "sex, sprit och porr" säljer bra. Skäms på er! Men det kan man inte köra varje gång.
En av mina främsta källor. Kaffebordet! Folk vet mycket
mer än de tror själva. Eller har bra frågor som kan besvaras.
Ofta tar jag en SL-sväng på något som inträffat i första livet. Översvämningshistorian 3:e december är ett bra exempel. Jag skrev om det i första livet och gjorde några dagar senare när jag hittade klimatsimen och en översvämmad väg i SL en SL-grej.
Ett besök på en sån sim som klimatsimen ger ofta massor med grejor. Brukar ta så mycket olika bilder som möjligt. Har jag bara en bild går det alltid att pilla ihop en text till den.
Jag är inte bofast i Second Life utan rör mig runt hela tiden. Då ger destinationsguiden bra idéer. Inte bara editors pick utan lite random sökande kan ge mycket kul.
Ett besök på en större sim typ London eller Amsterdam kan ge mycket. En del bloggare berättar allt på en gång i ett jättelångt blogginlägg med massor av bilder. På gammaldags tidningsmanér. Själv hör jag till den moderna skolan som anser att 1800-2500 tecken är optimalt i en tidning och 900-1200 är optimalt i en blogg så därför gör jag hellre fler korta blogposter än en stor. Då bränner man inte allt krut på en gång heller.
Hittade en översvämmad väg i Second Life. Vips så drog
jag en parallell till ett jobb jag just gjort i första livet.
Det ordrika och djupsinniga överlåter jag med varm hand till min seriösa RL-kusin Sjöfn. Det är ovärderligt med en hjälpryttare.
Har ofta klurat på hur man ska kunna göra bloggandet mer tidningsmässigt. I en tidning är det ju många som skriver inte bara en.  Med ett väl avgränsat område skulle nog fler kunna dela på en blogg som kunde bli riktigt bra istället för flera bloggar som lider av tidsbrist. En blogg måste uppdateras relativ ofta minst tre-fyra gånger i veckan och det kan kännas tufft för en del.
Ett välfylld skafferi är en bra resurs. Har alltid, nåja oftast då, ett lager av icke tidsbundna inlägg sparade som utkast som jag kan publicera när jag har idétorka.
Som det här inlägget och historien om dess tillkomst. Fredag morgon loggade jag in för att fixa ett måndagsinlägg. Hade ingen aning om vad jag skulle skriva om. Evenemangstipsen i SL-destinationsguiden var mest porr och sån skit. Rultan höll på att mecka med sin evenemangsblogg så den kom jag inte åt. Då ställde en vän frågan; -Var får du allt ifrån Vanadis? och här är svaret.

fredag 11 januari 2013

Nej du Kandi -Den gumman gick inte!
Varför ska jag gå dit när jag vill hit?

Den här pilen är utlagd antingen av Apmel, Kandi eller SaveMeOh.
Erfarenheten säger mig att "det kan vara något lurt".
-Är det ett konstverk? -Är det ett psykolgitest för att avslöja om jag är
auktoritetsstyrd? -Är det en förenklande anvisning till min fördel?
Från vår minsta barndom lär vi oss att följa anvisningar. Antingen genom att vi får beröm när vi gör det och blir utan beröm om vi inte gör det. Eller att vi kognotivt lär oss att det är bra att följa alla anvisningar.
En av de anvisningar vi har lättast att följa är "pilen". 

Vi ser den dagligen och pilen är nog den anvisning som är mest intuitiv.
På min väg mellan Marstrand och jobbet inne i Göteborg finns pilen i varje vägkorsning. Först står det "Kungälv" och av erfarenhet vet jag att för att komma till Göteborg måste jag först till Kungälv. I Kungälv står det "Göteborg" på nästa pil och då svänger jag in på den vägen. Så där håller det på förbi Forum Ferrum (Järntorget) till Linnéplatsen där jag ser min arbetsplats och inte behöver någon mer pil.
För vår inre bild skapar vi oss en föreställning om att det finns något bra i andra ändan av pilen.
Precis som i sagan om kitteln fylld av guld i slutet av regnbågen. -Vid pilen finns något åtråvärt till oss.
Förväntningar är inflytelserika. Vi bygger upp bilder av hur framtiden ska se ut – vi ser sommaren framför oss. Jag tänker att om jag åker till Paris kommer jag att äta god mat, åker jag däremot till New York blir jag säkert rånad. Jag låter mina förväntningar styra mina val.
Likadant i vardagslivet förväntar jag mig att något, t.ex. ett tandläkarbesök ska bli
obehagligt blir det det. Har jag positiva förväntningar eller i alla fall inte negativa förväntningar blir tandläkarbesöket en helt annan upplevelse.
-Men vad händer om vi inte följer pilen?
-Det vet vi inte säkert. Vi kan på grundval av tidigare erfarenheter skapa oss en inre bild av vad som kanske kan finnas i fel ända av pilen men vi måste trots allt ta en risk för att få reda på det.
Tar vi inga risker kan vi inget vinna.
De stora män och kvinnor som omdanat vår värld har tänkt annorlunda. De har inte följt pilen.
-Dr Livingstone följde Nilen och upptäckte Victoriafallen. Steve Jobs tänkte annorlunda och vi
fick Macintosh med WYSIWYG ett intuitivt operativsystem med ikoner att klicka på istället
för att skriva långa tekniska ramsor för att öppna ett dokument.
Likadant är det i livet vi måste våga gå emot strömmen ibland för att vinna något.
Vi vet inte säkert att det är där spetsen på pilen pekar som lyckan finns det kan vara i bakändan.
Sjöfn
Länk till Villa Apmel där både Kandiudden och pilen finns. Närmre anvisning ger jag inte du får leta själv.

torsdag 10 januari 2013

-Dyrt och svårläst med appar i mobilen?
-Kör dem på datorn!

Så ser Bluestack Beta ut. Användarna på bilden existerar inte.
Den ordklurige kan säkert lista ut vilka som döljer sig bakom
Du håller på med en spännande omgång Wordfeud och mitt i tar datamängden i ditt abonnemang slut! Ingen panik.
Gå till datorn och starta "Bluestacks app player". Där kan du använda samma appar som på iPhone eller Android. Finns både till Windows och Mac. RL-jag har flera omgångar Wordfeud på gång. (Sorry - hinner inte med fler motspelare måste jobba också nån gång.)
Bluestack är än så länge i Beta-version så all funktioner är inte helt klara än men när den kommer i Alfa-version ska du kunna använda både iPhone och iPad-läge.
Bluestack är gratis men reklamfinansierad, en ruta med reklam hoppar upp då och då. Vill du inte ha reklamen får du betala en slant. Second Lifes chatapp finns att få gratis medan "spel"-varianten kostar.
Bluestacks hemsida

onsdag 9 januari 2013

R.I.P
Swedish orientation och House of Sweden läggs ner

Second House of Sweden - en exakt kopia av svenska ambassaden i Washington
Idag kom dödsbudet. 
Swedish orientation och Second House of Sweden läggs ner från och med årskiftet 2013.
Simmarna har varit ett skyltfönster mot världen i Second Life sedan 2007 då den invigdes av Carl Bildt. Otaliga aktiviteter bl.a luciatåg och midsommar har firats där av svenska och andra avatarer.
Svenska institutet väljer nedläggning istället för utveckling och en unik svensk miljö går i graven för alltid.
Pengarna ambassaden kostat kommer INTE att gå till sjukvård utan till andra projekt inom Svenska institutet så någon besparing blir det inte.
Här följer Svenska institutets brev in extenso:
Hej Vanadis,

Ledsen att det dröjt innan du fått svar.

Svenska institutets satsning i Second Life (Second House of Sweden) läggs ned i samband med det nya årets start. Projektet startade som du säkert vet 2007 och pågick aktivt i ca två år. Projektet har därefter gradvis nedprioriterats till förmån för andra Sverigefrämjande projekt och aktiviteter. Att ett projekt förändras eller nedprioriteras är inte unikt, vi tittar ständigt framåt mot nya möjligheter till att främja Sverige på ett så effektivt och innovativt sätt som möjligt. Ett nyligt exempel är Curators of Sweden, där Sveriges ”officiella” Twitterkonto (@sweden) drivs av nya svenskar varje vecka.

Second House of Sweden har varit ett spännande projekt som skapat mycket publicitet och uppmärksamhet för Sverige i utlandet. Projektet är en av de mest effektiva PR-satsningar som SI gjort någonsin. För detta har vi mycket att tacka alla svenskar som är aktiva i Second Life - ni har haft stor del i projektets framgång.

Vänliga hälsningar och god fortsättning

Karl Peterson (Nex Canning)


-Har DN dödat House of Sweden?

Vart skall en stackars hemlös sqvattare ta vägen nu?
Dagarna efter att Dagens Nyheters reporter publicerat sin artikel "I döda avatarers sällskap" försvann först Swedish Orientation och något dygn senare Second House of Sweden.
På platsen där de borde finnas ser man numera bara ett blått hav. Försvunnet som det forna Atlantis.
Vi har sökt Svenska Institutet men inte fått något svar än som kan kasta ljus över mysteriet med den försvunna ambassaden.
Apmel är "lite kritisk" till DN-artikelns utformning.
(Klipp från Apmels blogg för läsbarehetns skull i Clearlyformat)
Att simen behöver en ansiktslyftning och något som får folk att stanna där är utom allt tvivel så förhoppningsvis är det det man gör. Ekonomiska skäl talar emot en nedläggning. Kostnaden är liten, Svenska Institutet köper med stor sannolikhet gem för mer än vad ambassaden kostar, i förhållande till den PR en välskött Svensk Ambassad i Second Life kan ge.
Andra staters Second Life simar drivs numera på ett annat sätt än förr. Ett flertal drivs i som ett samarbete mellan staten och en eller flera privata aktörer. Det har sagts mig att bl.a Second Norway och London -Regents park drivs på detta sätt.
Rykten om ett liknande förfarande vad det gäller Swedish Orientation och Second House of Sweden har varit i svang närmre ett halvår.
Lite märkligt känns det att det är först när det skrivs i DN-Dagens Nyheter som det händer något. Fast å andra sidan stod det i samma avisa att "Tunnelbana mellan Slussen och Saltsjöbaden var en riksangelägenhet"! Hur nu dess byggande kan påverka mig 55 mil västerut är en för oss "på landsbygden" en gåta som man antagligen måste vara "smart Stockholmare"* för att begripa.
Länkar:
Apmels blogg -inlägget på bilden
Apmels blogg - Träff med Hanna Fahl
DN -Hanna Fahls artikel tyvärr bara för prenumeranter
Second House of Sweden -blogg

*Ni minns väl Anna Batras berömda uttalande före valet 2006? -"Stockholmare är smartare än lantisar!"

tisdag 8 januari 2013

-Välkommen till första dagen på ditt nya liv!

-Du ska få ett år i morgon som nytt och obrukt står med nya blanka ark...
Kanske en aning tillspetsat men visst är det en speciell känsla första arbetsdagen på det nya året.
Almanackan är tom. Ett helt nytt år med helt nya möjligheter. 
Jag tycker det känns lika spännande varje nyår.
-Vad ska hända i år?
En del vet jag men mycket vet jag inte. Jag känner mig lite som dagarna före julafton, den där härliga känslan av nyfikenhet. -Vad finns det i julklapparna under granen? Varje dag är en ny julklapp.
Visst var 2012 ett bra år på sitt sätt. I det stora hela i alla fall. Visst finns det saker man kanske kunde gjort annorlunda om man hade haft facit i hand. Eller sagt annorlunda. Men livet har inget facit man får göra så gott man kan.
Nyåret tycker jag är ett utmärkt tillfälle att lämna det som inte blev bra kvar i förra året och bara ta med sig det som blev bra in i det nya året.
Därför avger jag aldrig några nyårslöften. Vem vill börja det nya året med ett misslyckande?
-Låt oss gå hand i hand in i det nya året och tillsammans försöka skapa ett riktigt gott 2013!
God Fortsättning
Sjöfn

måndag 7 januari 2013

Kicki fryser
Bygger charmigt inomhusfik

Stol på stol trollades fram först till Kicki och mig sen Ix, Benzaa och Fia

Härlig retroneonskylt visar vägen
Det är dags för ännu ett nytt "Kickis fik".  Denna gången inomhus strax intill bryggan har Kicki byggt ett trevligt hus som hon håller på att inreda till fik för vinterbruk.
Redan när hon var i allra tidigaste byggarstadiet, ja hon trollade fram bord och stolar efter hand som vi kom. Ditlockade av ljuvliga kaffedofter. Perfekt för morgonfika och lite tjöt!
När Kicki har öppet kommer hon att meddela i olika grupper som Swedish People, Kickis brygga och säkert också i Nordic United.
-Alla är lika välkomna varken Kicki är där eller inte ber hon mig tillägga. -Försten där ropar ut fika i grupperna!
 Flygande tefat till Kickis vinterfik