söndag 31 juli 2011

Nu lägger jag Oslo till handlingarna!

  Vanadis Falconer   Favoritfåtöljen   

Nu är jag klar med Oslo-bombaren.
Allt är skrivet. Allt är arkiverat. Alla fakturor är skickade, var till brevlådan före halv fem. Jag har läst allt som jag producerat och som redan är publicerat.
Nu kan jag släppa och gå vidare.
Du kanske tycker jag är konstig men så fungerar mitt minne. När jag är mitt uppe i ett skeende som t.ex eländet i Oslo så har jag järnkoll på allt. Men när jag publicerat mina alster och  jag läst det så blir skallen sopren på just det uppdraget. Fullt fokus på nästa uppgift. Jag tror de flesta reportrar funkar likadant. Ett sätt att "överleva". Jag kommer knappt ihåg nånting av min tid i Oslo nu. Men visa mig en bild och jag kan berätta hela historien, jag kommer ihåg lukter, ljud, vad folk åt, vad jag åt, allt som sagts ordagrant. Jag antecknar väldigt sparsamt som ni kanske förstår.
Men nu när allt är klart; -Borte!
Min nästa uppgift nu är att må gött i två dagar. På onsdag kör jag igång igen.

-Så klarar du krisen!

Lyssnar på Vanadis pladder, sen är det min tur, ja det tar en stund.
Vanadis och jag har en gemensam upplevelse som vi egentligen inte vill ha. Bombattentatet och skjutningen i Oslo.
Därför är det viktigt att vi pratar om saken, pratar ännu mer om saken. För vår del finns det en komplikation vi har båda olika grader av tystnadsplikt gentemot de vi talat med. Därför är det lättast att vi pratar med varandra.

Prata om det som hänt är nyckeln till att må bra efter en katastrof som Oslo-attackerna. Inte bara idag utan i morgon, i övermorgon, om sex månader om ett år om två år. De som mår bra nu kan må dåligt om ett halvår.
Var inte rädd för återstudsar, efter en traumatisk händelse kan man må bra länge länge men plötsligt en dag kommer det ikapp och alla känslorna väller över en, Inget farligt fullt naturligt, det är ditt psyke som talar om att du är mogen att bearbeta ännu "ett par liter känslor".
Tänk på att alla reagerar olika. Ingen vore gladare än jag om jag kunde ordinera "två magnecyl+5 armhävningar+en kall dusch" som patentmedicin. Så enkelt funkar inte psyket. Alla måste få prata i sin tid. Det viktiga är att ingen sitter ensam och grubblar.
Därför simägare undrar jag: Finns det något cafébord vi kunde använda någon gång i veckan enbart för att tala om händelserna i Oslo? Ett AA för berörda, den som känner sig i behov av det kan titta in och prata av sig på sina egna villkor när och om hon/han vill?
Sjöfn
Hur Vanadis och jag ska "krishantera"? -Måndag tisdag göttar vi oss på Nösunds Värdshus HavsSpa.

lördag 30 juli 2011

Idag gör jag som Ford 1959!

Den här bilmodellen Ford Anglia 1959 kallades "Lediga Lördagar". Det var tydligen nytt att folk inte behövde jobba på lördagar då. Man ansåg skämtsamt att det drabbat den här bilen genom att de inte hunnit bygga den färdig med bakruta och allt.

fredag 29 juli 2011

Bygg från ett foto!

En bra instruktionsfilm - det finns minst femtio till här Google Turtorials. Det bästa är att man kan ladda hem dem och köra dem parallellt med att man bygger i Google ScetchUp. Man kan även bygga med bilder från Google Maps/Streetview under vissa förutsättningar, det ska synas minst två sidor av huset.

torsdag 28 juli 2011

Google SketchUp perfekt för Mesh! Också!

Ett mycket enklare sätt att bygga särskilt när det gäller den nya möjligheten i SL: MESH.
Google SketchUp är mer intiutivt än SL:s inbyggda byggverktyg. Tack vare en gratis plugin kan man enkelt ladda upp 3D-modellerna till Second Life då väljer man om man vill ladda upp som Mesh eller vanliga prim. Kolla hurfilmen:


Mer att läsa finns hos: My Black Rose,

onsdag 27 juli 2011

Snyggt jobbat Jens!


 Vanadis Falconer  Oslo 
Norges statsminister Jens Stoltenberg har verkligen lyckats leva upp till epitetet "landsfader". Han är värd all beundran. En sosse som jag skulle kunna rösta på till skillnad mot våra svenska bondeplågare.
Han har varit på plats, han har gråtit med folket, funnits mitt ibland dem samtidigt som han gjort allt för att skydda sitt folk mot eventuella nya angrepp. Sett till att statsapparaten fungerat som den ska.
Däremot är jag inte beredd att kritisera Fredrik Reinfeldt och svenska regeringens agerande.
Detta var Jens show, den ska ingen ta ifrån honom. NRK sändes rakt ut i svensk TV. Norrmän har delvis ett lillebrorskomplex och många hade uppfattat en svensk statsminister "på plats" som stötande.
Vid sådana här händelser är det en naturlig reaktion att leta syndabockar även där de inte finns. Jag tror gärna Fredrik ställer upp som "veckans skurk" så länge ingen skugga faller på Jens Stoltenberg vars enagemang är beundransvärt. 
-Jag hoppas innerligt att jag orkar visa samma engagemang och styrka om jag kommer i en liknande situation.
Vilket fall som helst lovar jag att jag ska göra mitt yttersta för kampen för demokrati och yttrandefrihet. Att ta diskussionen.

tisdag 26 juli 2011

-Voicechatten -den nya härskartekniken i SL.

Sen urminnes tider har människosläktet tävlat med varandra och försökt med alla medel placera sig själv i främsta rummet på andras bekostnad.
Från början slog man helt enkelt ihjäl den som opponerade sig. Vilket naturligtvis sker än idag men är mindre vanligt. Däremot i det vardagliga livet har man utvecklat mer sofistikerade härskartekniker. T.ex att vända ryggen åt och gå mitt i ett samtal och därmed försöka osynliggöra meningsmotståndaren.
En annan teknik är att överrösta meningsmotståndaren. Som meningsmotståndare räknas nästan alltid kvinnor i alla fall av det manliga släktet.
Ni har säkert alla sett prov på det och råkat ut för det. I klassrummet, i fikarummet, hemma, eller i styrelserummen. Någon skriker högst först, mest och längst.
I Second Life har vi kunnat umgås på ett jämlikare sätt. I textchatten har alla haft lika stor chans att komma till tals. Även en extremt snackesalig, ja ja, har fått vänta på svar och på sin tur att skriva.
Ända tills Linden Lab gav oss "Voice morph" eller röstchat.
De som har behov av att härska fick nu ett nytt "vapen". Härskaren är i verkligheten alltid en förkrympt liten rädd själ  med ett stort mindervärdskomplex och självhävdelsebehov.
-En trygg människa med fötterna på jorden vet sitt egenvärde och behöver inte kliva på andra även om det tyvärr ibland kan bli effekten p.g.a överlägsen inneboende styrka.
Metoden går till så att en eller några röstchattar medan andra textchattar. De som röstchattar väntar inte på att de som textchattar ska hinna med och de textchattande blir automatiskt överkörda. Medvetet eller omedvetet. Alla röstchattar inte för att vinna fördelar för egen del utan av teknikintresse
Många simägare har uppmärksammat problemet och förbjudit röstchat helt eller om inte alla röstchattar. Inte bara på grund av ojämlikheten i umgänget utan tack vare "voicetroll" som i filmen ovan.
Alla avor har inte möjlighet av många olika skäl att röstchatta. Man kanske har andra i huset som sover, eller som inte bör störas av andra skäl kanske sjukdom. Man kan sitta på en offentlig plats och köra SL Eller ett så enkelt skäl att man inte har hittat nåt skäl att köpa ett headset.

måndag 25 juli 2011

Norge sörjer och står starkt tillsammans!

och mer:
ur Verldens Gang 

Vanliga människor uttalar sin sorg på video
  ur Aftenposten

-Amerikanska barn får absolut inte se nakna hästar!

Så kan den giftiga tungan, till exempel min, tolka det faktum att Champion Horse Racing - simen är märkt Adult.
För en gång skull kan jag nog hålla med om att A -märkningen är motiverad. Barn och tonåringar ska inte spela bort sina pengar.

Annars tycker jag nog den strikt religiösa tolkningen av märkningen är lite tramsig:
G - Generell; Baddräkt på varken könsorgan eller bröstvårtor får synas.
M - Mature; Könsorgan och bröstvårtor får synas men inte användas. Toplessbadande damer tillåtna men ammande mödrar förbjudna. Bröstvårtorna används ju!
A Adult - råsex och amning tillåtet liksom spel och dobbel.
När får vi se ammande mödrar ha råsex och spela på hästar samtidigt?

lördag 23 juli 2011

Skicka dina hälsningar till våra norska syskon!

Statsministerns kontor Oslo
Skicka en hälsning till våra norska syskon med anledning av sprängningen av regerings - byggnaderna och morden på 85 ungdomar.
Ett  övergrep utan motstycke på demokratin. Det kan vara 2030 års Jens Stoltenberg eller Gro Harlem Brundtland som blev mördad därute på lägerön.
Avatarer i Second Life för demokrati och nordisk solidaritet.
Skriv en kommentar och skicka en hälsning försök hålla den kort. Alla kommentarer kommer att modereras.

-Idag gör jag inte ett skit!

Sitta på bryggan med fötterna i vattnet är lagom lördagsgöra.

fredag 22 juli 2011

Senaste nytt från Oslo

VG-Verldens Gang, Aftenposten, NRK

Värdens mest kända Fallos!

Lång är jag men....
Nåja i alla fall fallos-symbol. Vad kan passa bättre på Frej och Frejas dag.
Klocktornet Big Ben vid Parliement House eller korrektare Westminster Palace.
Det är en av klockorna i tornet som kallas Big Ben, egentligen heter den Great Bell of Westminster och slår varje heltimme (markerar antalet timmar) i tornuret med det officiella namnet Great Clock of Westminster. Big Ben har sällskap av fem andra klockor. Den största av dem hänger i mitten och är den klocka som kallas Big Ben, men som alltså officiellt kallas Great Bell.
Klockspelet spelar några mindre melodislingor/variationer, troligen arrangerade av William Crotch, efter en melodislinga i Händels Messias. Melodislingan ingår också i den engelska psalmen 37 med texten: All through this hour/Lord be my guide/And by Thy power/No foot shall slide ”Helt genom denna timma/Herren skall leda mig/Och genom din makt/Ingen skall falla.”
Detta kallas Cambridge Chimes (eller Westminster Chimes. Tornet där klockan hänger är 96,3 meter högt.
Big Ben i Second Life är placerat intill Hyde Park på Londonsimen. Det går även bra att gå upp i tornet och beskåda klockorna och sen ytterligare en våning för att se på utsikten. Simbyggaren har försett oss med en tp så vi slipper gå. Däremot har de glömt tp ner men det löser ni säkert lätt om ni klurar en stund.
Här sitter Big Ben själv.
Häftig utsikt över Hyde Park genom urtavlan - där är Marble Arch och Band stand.

torsdag 21 juli 2011

-Min barndoms sommar är till salu!

Hjälpligt salongsfäig
Medan lunchkaffet kallnade till drickvarmt bläddrade jag förstrött i Svensk Fastighetsförmedlings tidningsbilaga. Det var svindyra hus i fantastiska lägen överallt. En del var svindyra ändå. Vände sida och plötsligt blev jag helt alert!
"Panget på Resö till salu"
Används nu som restaurang och bageri men kan även användas som privatbostad. 
Boyta 350 kvm Pris 8 miljoner.
Alla fina barndomsminnen forsade in över mig. Vi delar hus med släkten på gångavstånd från Panget. Före frukost gick vi dit och köpte nybakta frukostfrallor. Släktens hus har inget riktigt kök utan bara en tvålågig gasolspis, ett minikyl och diskbänk i det fria. Mycket pitoreskt. För en billig penning kunde man abonnera på ett bord med tillhörande buffé på Panget. Det gjorde vi för varken pappa eller Balder ville stå och diska hela semestern. Klockan 17.30 var vår middagstid så "17.00 skarpt" tvångstvättades brorsan och jag och kläddes "hjälpligt salongsfäigt". 17.22 startade processionen till Panget och ungefär 17.29 äntrade vi den höga trappan till Panget.
Maten var jättegod och för två småungar var det underbart att få plocka till oss och äta "det som var gott" och inte bara "det som är nyttigt". Blev mycket köttbullar och leverpastej som slank ner i lille maggen.
-Tänk om någon rik norsk oljeshejk köper stället och kastar ut bageri och restaurang!
Kaffe på maten efter middagen
-Var ska vi då ta vägen? -Resö blir aldrig det samma utan Panget! -Vill jag ens dit igen? Har ibland gjort den fasansfulla upptäckten att "barndomens smultronställen" inte är så smultroniga längre när man kommer tillbaka efter en lång tid. Allt förändrat. Kompisarna borta. Hela det fina minnet smulas till sand och rinner bort i tomma intet. Ska Resö gå samma väg? Alla fina minnen av bad och segling och barndomens lekar.
-Nej bara att skärpa sig! -Då var då nu är nu och sen är sen! -Mina underbara minnen kan ingen rik norsk oljeshejk köpa! -Hur det blir med resten får vi se. Att oja sig nu leder ingen vart!

Länk till Panget

-Tuffaste bönan i stan!

Ser ni vem som kör?
-Hur många av er har eget ånglok va?
Egentligen är det väldigt ironiskt jag var och besökte en miljövänlig "återvinnings-station" där man kan lämna sina överblivna grejor skänka pengar och..stopp här! Vem får pengarna? Hum. Vi får nog syna det här i sömmarna lite.
Precis intill fanns en station och en järnväg; Second Life Railroad och man fick ett eget lok gratis.
Har aldrig kört ånglok i hela mitt liv men på vägen till Sävedalen finns ju Sävenäs lokstation så många lok har jag sett.
Har åkt runt och bolmat och tutat en bra stund. Kul kul kul! -Tekniskt kanske järnvägen har vissa brister men skit i det.

onsdag 20 juli 2011

-Gud så tyst och skönt....

Ulla-Klara vill ha en kaka! -Din näsa blänker!
Vi göteborgare har ju fått ett oförtjänt, hum, rykte om oss att vi är lite snackesaliga.
Naturligtvis bara förtal av någon AIK:are, Djurgårdare eller Hammarbyit efter de fått pisk på fotbollsplan.
Men man vet ju aldrig, det kan ju vara så att vi håller samtalet igång när vi är med. Så för att det inte ska bli för tyst på t.ex Frostys brygga när varken jag eller Sjöfn är där så har jag lämnat en kompis.
-Säg hej till Ulla-Klara!
Har vant henne av med att läsa Fader vår om man drar i höger snöre och vant henne av med att läsa 10 budorden om man drar i vänster snöre men inte lärt henne av med att säga:
-Hjälp jag drattar på arschlet kärringskrälle! om man drar i båda snörena samtidigt.

tisdag 19 juli 2011

Djävla GothiaCup!

-Egentligen tycker jag GothiaCup är görbra men när de snuvar mig på halva bandbredden på nätet blir jag sur! Bara 4,07 Mbit/s! Inte underligt att det segade som faan!

Varför är konstutställningar så traditionella?

Knökfullt med tavlor sedda nerifrån
-Har ni tänkt på det någon gång? Så gott som alla konstutställningar går man runt på golvet och ser upp på konsten!
Ändå är tavlorna hur avantgardistiska och nyskapande som helst men utställningen...precis som vanligt,
Ett gäng utklädda personer i hatt, halsduk och små runda glasögon går runt och tittar upp på konstverken. Hälften av dem säger: Ah åh gud så bra! Andra hälften säger -Nej fy sånt går inte ann!
Gå upp och pröva dina vingar får du se det så här
Var och såg Apmels nya muralmålningar och bestämde mig för att se dem i ett annat perspektiv, fågelperspektivet. Kvinnorna på väggen fick ett helt annat budskap och uttryck.
Från att nästan ha gett ett ondskefullt uttryck fick de ett undergivet uttryck, Grupp åtta hjälp !

måndag 18 juli 2011

-Och samma gamla katta har ni kvar..

Kaffe i goda vänners lag - kan det bli bättre
Ja som ni förstår så regnade det när jag skrev det här. Åskade också.
Kul att se sig om i vårt Second Life efter semestern. Det finns en hel del som är nytt. "Alla tjötrövars Mekka"; Frostys brygga har inte bara flyttat en bit in till Loffes sjö utan blivit stylad med parasoller och teakbord, Snacket och de glada personerna som förgyller stämningen de är kvar och några har tillkommit.
Om det inte hade varit semester hade jag gett er det nya namnet och en slurl men nu mjukstartar jag och ger en vägbeskrivning istället.
-Från gamla Frostys brygga är det ett snôrkast åt vänster bakom den röa kåken och förbi hästhagen. Du hittar lätt!
Knô dig in!

söndag 17 juli 2011

-Om det regnar kanske jag skriver en rad...

Blir det sol latar jag mig..
Det har varit skönt med ett blogguppehåll. Sjöfn har upprätthållit bloggandet med den äran. Ja det har varit skönt med ett SL-uppehåll helt enkelt om sanningen ska fram. Ibland kommer man till såna punkter i livet när man bara tycker det man gör är tjatigt. Man lyssnar dåligt på vad andra säger och svarar "goddag yxskaft" till det mesta.
-Varför göt jag det här? är frågan man ställer sig.
-Då är det dags att ta ett brake!
-Göra annat innan man blir rutbränd, oh så rolig jag var där då, utbränd ska det vara.
Om det regnar kanske jag skriver en vers..
Nu har jag målat hus - har lite kvar men det regnar. Jag har träffat folk i RL. Jag har seglat i RL och jag har mått gött i RL.
I fredags kom jag tillbaka till Second Life - det var kul upptäckte jag. Kolla Blanche blog - jag syns dansa på bild.
Idag tänker jag så här... ska verkligen Blanche, Tina, Sven, Bock, Apmel, Gittrika och alla de andra få ha monopol på SL-bloggandet?
Nja - lite motstånd behöver de allt ha. -Så de inte slöar till menar jag...men samtidigt är det ju fortfarande semester...
Jag vet jag gör en mjukstart...! Låter vädret avgöra!

lördag 16 juli 2011

Mina bästa sommarlåtar 3

En vän ledde in mig på det här spåret igår.
Det finns många som spelat in den här plattan men Ricky Nelson är nog den som jag upplever mest som ögongodis :)


fredag 15 juli 2011

Vadå? Jag-Ego??

Bara för att jag vill låta mitt anlete lysa på er från Faviconen? -Trams :)

måndag 11 juli 2011

-Puh! Så konstigt mycket konst!

Trött i fötterna och mätt på överskott av intryck
 I brist på Louisiana, där jag var minst en gång i månaden, nu när jag flyttat hem till Marstrand och efter att ha tröttnat på de "sommargallerier" som finns i staden tänkte jag kolla runt i SL om det fanns något nytt.
"Visar klassiska målningar i en lugn miljö. Det finns också möjlighet att beställa dina egna målningar." påstår TOCArt Gallery. i sin katalog.
Verkligheten? Ett varuhus för konst. Så fullproppat i fem sex våningar att någon ska köpa något. Där finns alla de stora Renoir, Monet, Chagall, Picasso de har säkert inte missat en enda tavla äldre än 70 år.
Jag blev bara trött. Alldeles för mycket och alldeles för ostrukturerat. Går säkert att kryssa i timmar där men men .. nja då går jag hellre till Apmels konstutställning och runt i omgivningarna runt Beaumont square eller vad nu torget heter,
Sjöfn

fredag 8 juli 2011

-Nej du Tor! -Nu har du sett fel i almanackan!

Komma här och åska på en Fredag!
Har du ingen skam i kroppen! Fredag är Frejas dag. Torsdag är Tors dag. Någon ordning och reda får det allt vara.
TFIF
Nåja det finns ju annat att göra än att bada och sola. Man kan gå ut och träffa personer. Kanske spela spel. Eller se på TV...nja så desperat är jag nog inte :)
Enligt väderprognoserna ska en åskfront komma in ikväll från Danmark mot västkusten och dra sig in över landet under natten.
Okey att ovädren kommer först till västkusten men då blir vi först av med dem också.
Ska testa om det inte kan gå att bada i morgon förmiddag-åka ut till en mysig sandstrand. Det är 17-18° på nätter så vattnet borde inte ha kylts av så mycket. Kommer det regn så kommer det precis som idag på eftermiddagen.
Det gäller väl bara hur fel SMHI har den här gången. Rättprocenten i juni var visst bara omkring 20% rätt.

tisdag 5 juli 2011

Nu flyttar jag hem...

-Tio år av mitt liv ligger på en släpvagn. Lägenheten jag hyrt i sju av de åren är tom. Varenda dammkorn som jag lämnat efter mig är borta. Snart kommer någon annan att sova i "mitt sovrum", äta frukost i "mitt kök" sola på "min balkong". Säga hej till mina vänner och hyresvärdar Ole og och Preben.
Det är inte utan att det är lite "osorterat i känslolivet" just nu. Samtidigt som jag är jätteglad över att mina grejor klarat sig undan regnet är det lite ledset att bryta upp från det "gamla vanliga". Lägga mer än en tredjedel av mitt liv till handlingarna och gå mot en osäker framtid....
-Nej sluta nu Sjöfn!
-Slutet på något är samtidigt början på något nytt!
-Nytt är spännande!
-Nu får jag bli lika praktisk som Vanadis hon sa just: -Nu går jag på toa så är jag klar att åka sen!
Men först lägger vi på Bobby Bare och Detroit City - en gammal snyftare.
Sjöfn

fredag 1 juli 2011

-Sätter den här sidan kakor? -Troligtvis gör den det.

Idag träder Cookielagen i kraft. Då förväntas jag som bloggägare informera dig som läsare om att sidan sätter cookies. Om den nu gör det. -Jag vet inte, finns ingenstans som jag kan hitta information om det.
Skulle bli förvånad om den inte gjorde det. Cookies behövs och gör nytta genom att tala om för websidan vilket operativsystem och skärmstorlek du har. För att få You-tubefilmer att funka. Vill du se sidan som jag tänkt mig att den ska se ut och funka måste du "tillåta cookies" i  din webläsare. Den här typen av cookies är ofarliga och försvinner oftast efter du loggar ut eller ett visst datum. Jag får inget veta om vem som är inne på sidan - bara land och klockslag.
Ny funktion i Firefox 5 -Spårningsstopp!
För att få veta mer behövs betalversionen av Sitemeter eller liknande. Om Sitemeter fortfarande är lagligt att använda är jag osäker på, jag skulle inte våga prova. (har skrivit tidigare om hur man blockerar Sitemeter.)
Så långt enligt vissa tolkare av lagen. Lagstiftningen är oklar och det kommer att krävas en HD-dom innan vi får svaret.
Enligt andra lagtolkare har man samtyckt tillräckligt om man kryssat i rutan "tillåt cookies" i webläsarens inställningar.
Inget vet. Du kan läsa mer hos IDG.
-Personligen tycker jag att "sagan om de hemska kakorna" känns gammalmodig. Lite milleniebug över resonemanget. -För sent, för otydligt, missar målet rejält. -Det finns mycket värre hot i datavärlden som behöver lagstiftas om.

OBS! 
Härmed varnas läsekretsen officiellt för att denna sida kan på goda grunder misstänkas sätta cookies/kakor! 
OBS!